Nybörjarlistan

Vi har alla varit nybörjare någon gång och gjort våra misstag. Som en del kanske har lärt sig handlar investera om att minimera våra misstag och maximera våra fullträffar. Därför kommer här en lista på de saker som nybörjare ofta har tagit miste om på börsen. Hoppas ingen tar illa upp detta är i utbildande syfte men paketerat med massa humor. Hoppas de ger något och är lite kul.

  1. Jag har köpt min första aktie och det blev Volvo för vår familj har alltid haft Volvo och det är bra bilar. Och jag tror den nya XC90 kommer bli en storsäljare i staterna!Alltid lika kul när folk köper en aktie som dem nära till hjärtat och har provat deras produkter dessutom, men när man i sin research att Volvo på Stockholmsbörsen håller på med lastbilar och inte personvagnar så blir de lite facepalm.
  2. Igår handla jag 5 aktier XX för 100 kr styck hos Avanza! Och nu när jag loggar in så står det att jag har ett anskaffningsvärde på 107,80 kr? vad äre för jävla lurendrejerier?! Vad är det som har hänt?! eller ljuger de bara om 1 kr i courtage?Händer ofta nybörjare som bara slänger ut en order direkt från någon föreläsning, snackat med någon polare eller läst på någon cool blogg att aktier is da shit(hoppas snart på att vara en btw). Som många gånger har inte newbien gjort sin hemläxa, att Avanza har som standard när man öppnar ett konto 39 kr i lägsta courtage och att detta läggs sedan på anskaffningsvärdet för att det blir ett mer precist pris för aktien (totala anskaffningsvärdet=priset på börsen + försäljningskostnaden (courtaget)). Hur än du gör så bör du räkna med courtaget i din portföljs avkastning, tyvärr lever vi inte i en courtagefri värld (än).
  3. Ojoj! Storbolaget YY gick ner 5 procent idag utan nyhet! Det luktar rea! Jag tankar, för utdelningen kommer nästa vecka och det är idag som att du får den gratis !Älskar dom som är på och letar bolag till reapris och det vi nog alla när allt kommer omkring. Men de många missar är att innan utdelningen, oftast 5 bankdagar innan så handlas aktien utan utdelning och då går kursen ner mer eller mindre vad utdelningen är.
  4. Jag köper bara bolag som delar ut mycket! Till exempel köper jag Handelsbanken före SEB för att utdelningen är större där, man får ju 6 kr per aktie där jämfört med SEB på bara 5,25 kr. Det är ju solklart att Handelsbanken är mer värd att köpa än SEB då!Absolut den absoluta utdelningen är större hos Handelsbanken än hos SEB, fast den här personer glömmer av vad dom får betala för utdelningen idag (2016-05-03) har SEB en högre direktavkastning än vad SHB har, 6,83 % och 5,69 % respektive. Även kan tilläggas att SHB delar ut en bonusutdelning och inte SEB så om det ska vara jämförbart och bara räkna på den ordinarieutdelningen så är SHBs direktavkastning 4,07 % (4,5/110,30=4,07%, 2016-05-03).
  5. Fattar inte hur någon kan köpa HM när MQ handlas så mycket billigare än vad HM gör, de måste bara vara för bra! Jag slänger in en slant nu innan någon annan hittar detta, HM handlas till 282,20 kr per aktie och MQs 38,60 kr per aktie. Tänk er 220 kr i skillnad, vilken uppsida!Här blir man lite ledsen att personen inte har förstått hur man handlar aktier innan de gav sig in på marknaden. Blodinbella gav ett klassiskt citat att hon rekommendera alla sina följare att köpa Lexington när de introducerades och jämförde vad Lexington och HM aktien kostade styck… Kul att hon intresserar sig men gumman lilla hade inte riktigt koll.

Som du kanske märker så handlar det mycket om att göra sin hemläxa innan man kasta sig huvudstupa in i en aktie. Att läsa på grunderna är viktigt och ofta de som gör att man inte förlorar pengar när man börjar med att handla aktier.

Hoppas ingen känner igen sig, men att de ska ha varit matnyttigt för er!

 

Excelsior!

Investacus Saverajus

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s