Boktips – Börsen Psykologi

Som en vetgirig börsnörd så slukas några börsböcker med tiden och jag tänkte ge en liten recension på böckerna allt eftersom jag läser ut dem.

Börsens Psykologi – så vinner du över dina hjärnspöken och gör bättre aktieaffärer skriven av Lars-Erik Boström är en bok som titeln (uppenbart duh!) säger handlar om finanspsykologi. Det finns en del böcker ute på marknaden i genre behavioral finance, men de brukar gå in på det lite mer akademiska som är svårt att ta till sig när man läser det som enkel småsparare. Denna bok är lite mer hands-on så att säga, den ger konkreta tips och tillvägagångssätt för att kunna se när marknaden är på väg ner eller upp, detta kanske är lite för tids krävande för en vanlig sparare och aningen för svårt om man inte sätter sig väl in i dessa indikatorer.

Bortsett från det tycker jag den ändå är matnyttig för att få ett hum om sina egna begränsningar när rör sig på de finansiella marknaderna. Kapitel 3 handlar om psykologiska misstag och är ett måste att läsa främst för sparandet men även för livet utanför börsen, även så behandlar boken allokering på ett sånt sätt jag använder de själv.

Där den gör skillnad på statisk allokering och aktiv allokering.Statisk är att man har en förutbestämd hur mycket man har i olika tillgångsslag och gör förändringar när vissa delar har blivit för stora och andra för små och balanserar då portföljen efter de förutbestämda  delar, vilket är ett smart sätt att veta när man ska sälja eller köpa. Aktiv allokering är lite svårare,  då man ändrar hur mycket som ska ligga i olika tillgångslag efter eget tycke.

Den statiska allokeringen rekommenderar jag till vanliga sparare mellan räntor och aktier, sen måste delarna bestämmas baserat på hur mycket risk personen kan ta och vilken horisont pengarna ska vara investerade på.

Länkar till var boken kan handlas finns längre ner.

Investacus Saverajus

Länkar:

http://www.adlibris.com/se/bok/borsens-psykologi-9789197982832?utm_source=tradedoubler&utm_medium=affiliates&utm_campaign=Bokfynd.nu+SE

http://www.bokus.com/b/9789197982832.html?utm_source=Tradedoubler&utm_medium=Tradedoubler%20CPC&utm_campaign=Tradedoubler%20Link


En reaktion på ”Boktips – Börsen Psykologi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s