Brexit – Tankar.

Nu var den här Brexit-omröstningen är ett faktum och Storbritanniens befolkning har sagt sitt, Cameron hoppa av och EU-samarbetet är i riskzonen.

Men är de verkligen så? även om en majoritet av Storbritannien vill gå ur EU så består Storbritannien av 4 stater(England, Wales, Skottland och Nord Irland). Om man kollar hur röstningen gick där så ser man ett land i två läger.

brexit3

Som man ser är Skottland, Wales för att stanna kvar i EU. Med tanke på att Skottland reda har haft ett val om att lämna Storbritannien så kan de bli svårt att ha kvar Storbritannien som de är nu, kommer bli en utmaning för England att hålla ihop Storbritannien som stat.

Vad väntar nu? Först att Storbritannien tar upp frågan om att gå ur EU i parlamentet, då folkröstningen är som i Sverige endast rådgivande i dessa frågor. Efter det blir det några blodiga år av förhandling med EU om vilka villkor som gäller för att gå ur EU och efter Storbritannien går ur EU.

Sen får de här ringar på vattnet så att säga, nu kan fler stater fundera på att gå ur EU och göra unionen ännu svagare. Är det till de bättre eller sämre? vem vet. EU är ett projekt av att försöka skapa United States of EU som dom har det borta i USA. Problemet är att länder i EU skiljer sig väldigt mycket mot varandra i vilka behov och förutsättningar som varje land har. Kanske skulle en union av Sverige, Norge, Danmark, Finland, Nederländerna och Tyskland vara en starkare spelar och mer homogen i form av finanspolitik, kultur och språk.

Men allt detta är egentligen spekulationer och tankar runt vad som kommer att hända efter detta val, de enda säkra är att ingen riktigt vet vad som kommer att hända och vad det har för följdeffekter.

För din och min personliga ekonomi så var de viktiga inför att hålla sig på en risknivå man känner sig bekväm med. Jag låg med 2 % i guldcertifikat och ungefär 50% i likvider/räntekonto, för att jag har varit osäker på marknaden rätt länge och 2016 är ett år med många olika osäkerheter så som Brexit och USAs presidentval. Kommer nog att leta efter reaor på bolag som har en utdelningshistorik om att alltid höja utdelningen eller aldrig sänka den. Marcus Hernberg har gjort en lista över stabila utdelare i Sverige och om man hålla sig borta från Europa så kan man titta på Dividend Aristocrats och Dividend Kings i USA.

Ha is i magen om du kan ta ett kursfall de närmaste dagar och veckor, annars har egentligen pengarna inget att göra på börsen.

Trevlig midsommar allihopa!

Investacus Saverajus

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s