Halvårsuppdatering

Nu har mer än halva 2016 och vad passar inte bättre än att göra en uppdatering om hur det har gått.

Under 2015 och 2016 har jag ändrat mycket i min strategi från att köra på känslan och tänka att det där ser väl bra ut. Istället har jag nu 6 stycken portföljer där en portfölj ska hedga resterande portföljen för att hålla ner beta-risken. Även så styrs hur mycket kapital som ligger i varje portfölj av min allokeringsmodell som beror mycket på konjunkturen och vad för bolagsorter (Utdelningsbolag/defensiva, Tillväxtbolag och förhoppningsbolag) som är fördelaktiga att investera i för stunden.

Men då jag investerar för att en dag inte behöva jobba för att kunna ha mat på bordet så att säga. Två saker ligger i fokus då och det är förmögenheten och hur mycket jag får i utdelning per år och hur det utvecklas.

Vi börjar med förmögenheten och den har stigit stadigt men det beror mest på att jag har jobbat under sommaren och lever fortfarande på en studentbudget som gör att jag kan stoppa undan 8000 kr per månad ungefär. Förmögenheten har ökat med 39 % vilket är bra skönt att veta då jag är student (detta är bara förmögenheten på mina aktiekonton, inte nettoförmögenhet och inkluderar inte pengar jag har utanför mina konton) och de brukar resultera i att man nallar på sparpengarna för att kunna gå runt.

 

En annan del av förmögenhetsökningen är så klart kursökning och utdelningar från aktier,certifikat och räntor,men den är bidrar inte så mycket när min förmögenhet inte är så stor och insättningar ökar förmögenheten med 3-5 %.

avanza halvår16

Som ni ser har jag klarat mig precis med att vara lönsam under det första halvåret och har i och med de slagit Dow Jones världs index, ska tilläggas att jag har haft en hel del på sparkontot och i bolag som endast har exponering mot Sverige vilket har varit en vinnande strategi när resten av världen är i svajning och Sveriges ekonomi har varit enormt stabil. Som ni vet har jag 6 stycken portföljer och deras grafer lägger jag sist i fall intresset finns för att veta hur varje portfölj har presterat för sig.

Utdelningar är för mig något som är viktigt att de ökar, för att mål i framtiden är att jag ska kunna leva på dem. De kontinuerliga målet är att de ska öka varje år, men första delmålet är att uppnå 2500 kr i utdelningar, vilket är en dubbling från förra året och borde inte vara några problem då jag har mer kapital i marknaden och ett större fokus på utdelande bolag.

Man kan se att Mars och Maj är utdelningssäsongen i Sverige, vilket jag försöker jämna ut med att ha en amerikansk utdelningsportfölj(Investacus-portföljen Nordamerikanska) som genererar utdelningar varje månad. Har minst 6 utdelningar varje månad och har som mest 16 utdelningar i Maj. Totalt kan ni se att jag har 98 utdelningar totalt på ett år, detta kommer öka då jag har en del plats i nordiska utdelningsportfölj (Investacus-portföljen).

Den största delen av mina utdelningar kommer från den svenska marknaden och de fördelas så här.

Avautd

Här är en översikt vart mina utdelningar har kommit ifrån för bolag under året, där mina sex toputdelare är Axfood, Ica Gruppen, Hennes&Mauritz, Kopparbergs Bryggerier, Handelsbanken och Sampo.

Här kommer varje enskild portföljs graf för första halvåret.

Deadpool

avadeadpool.png

Hedge

avahedge

Saverajus

avasave

Investacus

avainvestacus

Saverajus Nordamerikanska

AVAinvestacusnordame

Investacus Nordamerikanska

AVAinvestnordamerika

Så här har mitt halvår gått, hur har ert halvår gått? Lämna gärna kommentarer!

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s