Nya förutsättningar -Nya tag

new-beginnings

Har haft fullt upp med att komma igång med masterprogrammet, engagemang i studentföreningen och komma runt tanken att jag just nu inte har någon inkomst fram till nästa termin(har lite krångel med CSN och ingen tid att jobba för att engagemange i föreningen och plugget tar för mycket tid), får (gör ont att säga det) alltså leva på sparkapitalet till nästa termin. Som tur är så är inte detta en sparblogg (en blogg som fokuserar på att spara så mycket man kan) utan en investeringsblogg, av så pengar och tid.

Eftersom jag inte har så mycket tid eller pengar att sätta in i marknaden så har jag mer funderat över mina mål och har egentligen inte klarlagt dem fast de alltid har funnits i mitt huvud.

Mitt huvudmål är att kunna leva på utdelningar från mina bolag, hur mycket behöver jag då i utdelning per år för att leva då? Just nu är jag student och lever för mindre än 10000 kr i månaden, men jag vill inte för alltid leva som en student och kommer antagligen inte kunna göra det om jag ska leva ett fru, barn och allt annat som hör till. Också behöver de finnas marginal för att vissa utdelningar minskar eller uteblir, sen har jag även en ide om att jag ska tjäna lika mycket som mina föräldrar gör tillsammans. Därför är den summan jag har kommit fram till 60 000 kr per månad, är inte så värst uträknat men de är mitt främsta huvudmål.

Då kommer vi till mina två andra huvudmål som hänger mycket ihop med mitt första mål och det är totala värdet på portföljen och direktavkastning på totalt kapital där ligger målen på 14 400 000 kr och 5 % respektive. Den som räknar lite snabbt förstår att båda dessa mål går ihop med varandra och utdelningsmålet, så klart har jag tänkt ut de så också. Men även att dessa två sekundära huvudmål fokuserar på att portföljens värde ska öka och att bolagen ska dela ut en stor summa pengar för att man ska nå upp till 5 %, men fokus ligger på utdelningar i slutändan.

Hur långt fram i framtiden ligger denna frihet då? med min prognos då jag ska prestera 8 % per år och månadsinsättningar på 2600 kr så skulle det ske 2057 alltså om 41 år så ska detta ske med mina nuvarande pengapåse. Denna prognos bygger på vad jag har satt in de senaste året och vad som kan vara möjligt att prestera under en längre tid. Jag tror inte att jag kan spöa börsen år efter år i 41 års tid (fast jag har gjort de hittills) men ändå räknar jag på 8 % vilket är i toppen av spannet som börsen brukar kunna prestera över tid.

Nu blev de en del skrivet äntligen. Men vad har du för mål? Har du en dröm? men inga mål? kommentera, kritisera och tyck till!

P.S. kommer upp med en sida för bara mål senare i veckan. Håll utkik!


En reaktion på ”Nya förutsättningar -Nya tag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s