Hur jag använder olika konton

Info: inlägget innehåller affiliate länkar.

För att jag skrev en utläggning om olika konton där tanken var att jag skulle lägga in hur jag använder de i texten så kände jag att de blev lite för långt för att lägga till den infon. Så då skriver jag ett inlägg om det.

Jag har in dagsläget 9 konton för mina 6 portföljer. Och orsaken är till största del skatte teknisk, för att vissa konton möjliggöra ett visst handlande. Jag har inget VP-konto för att jag tror mig kunna slå statslåneräntan + 0,75 % per år över tid varje år, om jag inte gör det ska jag inte hålla på med aktier.

Jag har 4 stycken ISKer som används till mina svenska innehav i portföljerna Deadpool, Saverajus och Investacus men även också för min Hedge portfölj.

Sen har jag 5 stycken KFar till mina utländska innehav. 3 av dem är till mina nordiska aktier i Deadpool, Saverajus, och Investacus portföljerna och de övriga är för mina Nordamerikanska innehav i Saverajus Nordamerikanska och Investacus Nordamerikanska.

Varför de ser ut så här är till största del pga den utländsk källskatten för att genom en KF så söker försäkringsbolaget tillbaka den åt mig så jag slipper sitta med den i slutet av året.*

Jag har inget VP-konto pga av två orsaker för att jag räknar med att slå statslåneräntan med god marginal varje år och för att jag orkar inte krånglet med att deklarera själv. Avanza har gjort de jättelätt med deras förenklade K4 blankett men ändå, jag står gärna över och lägger tid på något roligare.

*Så klart finns det ett undantag och det är danska utdelningar vilket källskatten dras först 27 % där Avanza(ad) söker tillbaka 15 % och de ytterligare 12 % får du söka tillbaka från de danska skatteverket.

Investacus Saverajus

 


3 reaktioner på ”Hur jag använder olika konton

  1. Bra inlägg! Många sparare tänker inte på skatterna. Kan bli stora skillnader på att äga en aktie som delar ut 5% i ett ISK och VP-konto. /Placeraren

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s