High yield VS Utdelningstillväxt(YoC)

Jag har alltid undrat vad som egentligen är bäst att köpa i utdelnings hänseende, höga direktavkastare eller utdelningstillväxtare (annars som jag kallar de yield on capital, YoC). Därför satte jag mig ner och börja leka lite i excel för att se vilket scenario är bättre, för att bolag ändras och transformeras från tillväxtbolag till mogna bolag. Jag räknar ett bolag med 5 % i direktavkastning är en hög direktavkastare och ett bolag som har mer än 15 % i utdelningstillväxt är en YoC-bolag.

Som grund för uträkningarna så använde jag tre bolag som har väldigt olik utdelningshistorik.

  • NetEnt – speloperatören som har haft en resa utan dess like efter att bolaget blev utdelat från Betsson. De är min YoC i mitt exempel.netent
  • Swedbank – Sveriges mest ägda bank och där mest svenska sparare är kunder idag. De är min högavkastare i mitt exempel.

swedbank

  • Castellum – Svenska börsens okrönta kung i utdelningar, har haft stigande utdelningar sen de året de noterats. Denna är min dummy eller jämförelse bolag för att hitta något mellan min YoC och högavkastare.

Castellum.png

Nedan är bolagens utdelningshistorik enligt börsdata (16-10-2016)

 

Som man ser har NetEnt en utdelningstillväxt som är enorm och jag måste se de som en anomali, men bolaget fyller sin funktion i denna uträkning.

Kommentar på själva uträkningarna: Jag räknar med att alla bolags köps för samma aktiekurs för att jämförelsen ska bli så enkel som möjligt. De man kan ta och poängtera att jag inte tar hänsyn till värdering i form av P/E eller liknande, fast man kan också säga att direktavkastningen också visar någon form av värdering.

För YoC-exemplet så räknar jag på en direktavkastning på 1,5% och en årlig utdelningstillväxt på 30 %.

För High Yield-exemplet räknar jag på en direktavkasning på 5 % och en årlig utdelningstillväxt på 3% med den långa BNP tillväxten.

För vårt jämförelse bolag så räknar jag på 2,5 % direktavkastning och en utdelningstillväxt på 5 % årligen.

Dessa uträkningar liknar vad mina tre bolag ligger ungefär idag.(Dock är Castellums direktavkastning högre än i mitt exempel)

För att summera min uträkning.

 

I mitt exempel så tjänar man mer på att köpa ett bolag som har hög utdelningstillväxt under lång tid än att köpa ett bolag med hög direktavkastning och låg utdelningstillväxt. Under 15 års tid så betalar de mycket att köpa de bolag med hög direktavkastning,vilket ger ungefär 150 % mer än ett bolag med hög direktavkastning men låg utdelningstillväxt. Även så kan man se att Castellum eller som jag nämner de ”kärninnehav” (för att de är de i min portfölj) underpresterar de andra bolagen rejält, så tydligen är det mycket sämre att försöka köpa ett bolag som är mitt emellan ett bolag en hög direktavkastare och ett YoC-bolag.

Slutsatsen som jag drar är att en portfölj som ska prestera i utdelningshänseende på kortsiktig och långsiktig så ska portföljen bestå av höga direktavkastare och YoC-bolag.

Bara för att lägga till lite ytterligare info till detta exempel finns också en variabel analys här under, om man är intresserad för att titta lite mer annars så kommentera gärna mitt exempel.

Investacus Saverajus


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s