Risk – försiktig general eller gambler?

Ett mantra inom aktievärlden är att risk = avkastning, vilket är sant. Om myntet hade bara en sida, som vi alla vet har det två.

Hög risk = chans till hög avkastning eller stor förlust

Utfallet är inte binärt (risk = avkastning) för att 1) risk är till viss del subjektivt och 2) vissa element i risk är helt oförutsedda och därför kan man inte säga att så här mycket risk ger så här mycket avkastning(om ens någon avkastning), oftast visar framtiden om en aktie idag har hög risk eller inte.

Med allt man kan räkna på så som balansräkning, underliggande strukturell tillväxt i marknaden, kompetent ledning, stabil politisk situation och så vidare och så vidare. Allt kan vägas in allt som kan tänkas på behövas i sin invägning för att bedöma risken av en verksamhet, men ändå kan en hel del missas. Inget fel med det då även dom bästa inte kan sia om framtiden, eller som det bästa citatet (enligt mig) som sagt i svensk politik av Ines Uusmann, Kommunikationsminister och ansvarig för IT-frågor.

Internet är en fluga

Som sagt även experter kan ha fel inom sina områden, så försök inte vara bättre än dom och tro inte att du är bättre än dom.

Nu kommer vi till de verkligt roliga och titta på vad siffrorna säger om man en aktie går ner eller upp hur lång tid de tar att komma tillbaka till utgångspunkten, alltså hur långt är det tillbaka till noll efter att framtiden har fått visat risken i aktie. Nedanför visas de jävliga med aktier, en förlust är svårare att få tillbaka än en vinst är att förlora. Med dessa siffror så skulle nog alla bli lite mer risk medvetna för att vara säkra på att inte förlora sina hårt intjänade pengar. (Ja, jag såg samma uträkning på twitter här om dagen och RTa den själv. Den tweeten inspirera till ett inlägg som jag inte kunde låta bli att skriva)

Värt att poängtera är hur mycket procent man måste tjäna tillbaka efter att man har tappat 25 % eller mer, ökningen är makalös.

För mig så förstår jag ännu mer orden av Warren Buffett(min investerings idol):

Regel 1: Förlora aldrig pengar.

Regel 2: Glöm inte regel 1!

Jag skulle kunna tänka mig att han har sett de här sambandet och då kommit på dessa regler, för att de är så mycket svårare att få tillbaka sina pengar efter att man har förlorat dem på börsen.

Hoppas inlägget har givit lite insikt i vad risk innebär för en portfölj.

Investacus Saverajus


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s