Vilken är du? Investerare eller spekulant?

Detta är en artikel jag skrev för länge sen åt Investopedia, men eftersom svenska Investopedia-sidan ligger nere så publicerar jag den här. Hoppas den kan vara lite rolig att läsa i alla fall. Eventuella stavfel och faktafel skyller jag på mitt 21-åriga jag.

På finansmarknaden finns det i princip två stycken uppdelningar mellan de olika småspararna. De nämns som investerare och spekulanter.

Ofta ser investerare spekulanter som impulsstyrda, spontana och ja många menar att det är ett lätt sätt att förlora pengar på. Medans spekulanter ser investerare som tråkiga, mossiga och konservativa.

Vem tjänar mest? Det finns vinnare på båda sidorna, men om man snackar om botten och toppen i båda kategorierna, så finns de spekulanter som kan dubbla sitt kapital många ggr i veckan men de utsätter sig i sin tur för mycket högre risk och kan förlora sitt kapital mycket snabbare. Dom brukar mäta sina framgångar i absolut avkastning alltså varje krona de ökar sitt kapital.

Investerare tänker istället i termer om avkastning i förhållande till risken. Som den legendariska investeraren George Soros utryckte det:

”Första prioritet är alltid att undvika förluster. Andra prioritet är att tjäna pengar.”

Som så citat lyder så ska man tänka på risken innan man tänker på hur mycket pengar man kan tjäna. Ration mellan risk och hur mycket investeraren möjligen kan tjäna på tillgången. Ofta tar man risken i förhållande till en värdering som investeraren gör, värderingsmodellen kan skilja sig mot vad investeraren anser värderar ett bolag mest rättvist. Helst då många företag (som antigen investeras i direkt eller som underliggande tillgång) skiljer sig och kan inte bli värderat på samma sätt.

Men var går gränsen mellan en investerare och en spekulant?

I tid brukar man mena att en investerare har en tillgång under längre tid och en spekulant har en under en kortare tid, vilket ofta brukar handla om i tid 1 år. Hur man väljer och värderar företag brukar skilja sig mest, då investerare använder sig ofta av fundamental analys som bas till deras värdering och en spekulant använder teknisk analys som bas. Rent krasst skulle man kunna säga att en investerare värderar ett företag medans en spekulant försöker förutspå hur en tillgång ska gå i den närmaste framtiden. Vad gäller belåning för att öka avkastning så brukar investerare vara väldigt varsamma med att belåna sig, istället kan en spekulant använda sig av mycket hög belåning i form av hävstänger som ligger inbyggda i instrumenten från gånger 2 till gånger 15 och uppåt. Det finns ingen tydlig gräns mellan en investerare och en spekulant då en investerare kan sälja av sitt innehav för att de tycker tillgången har nått deras värdering innan 1 år. Samtidigt som en spekulant kan gå in i en tillgång baserat på fundamental information.

Mycket om att vara en investerare eller en spekulant måste baseras vad som passar för dig. Jag själv har provat på båda och kan säga att vara en investerare passar mig mycket bättre än att vara spekulant. Värdringsfilosofin och själva stilen som investerare passar mig, medans jag har vänner som håller på med spekulation och är minst lika framgångsrika som jag eller också bättre.

Nu hoppas jag du blir lite sugen på båda delarna och kanske vill testa på för att kolla vilken stil som passar dig. Därför kommer lite rekommendationer på böcker man kan läsa för att komma igång med vilken stil man själv vill.

Investerare

Investera som mästarna – Från Aktiestinsen till Soros. Jonas Bernardsson. 2010. Aktiespararna kunskap. Bromma.

The snowball – Warren Buffett and the business of life. Alice Schroeder. 2008. Bloomsbury Publishing. Storbritannien.

Security analysis. Benjamin Graham och David L. Dodd. 1940. McGraw-Hill book company, inc. New York.

The intelligent investor – The definitive book on value investing. Benjamin Graham. 1973. Uppdaterad 2003 av Jason Zweig. Harper business. New York.

 

Spekulanter

Tradinghandboken av Johnny Torssell, Peter Nilsson, utgiven av: Aktiespararna Kunskap.

Boken om teknisk analys. Boken om teknisk analys av Johnny Torssell & Peter Nilsson.

Tradingguiden: allt du behöver veta om finansmarknaden. Jonas Bernhardsson

 

Böcker för alla intresserade

Framgångsrik Aktiehandel – 10 vinnande strategier. av Johnny Torssell, Peter Nilsson, Johan Hellström

Finns hur många böcker som helst i ämnet och dessa bör bara en god start för den som vill börja spekulera eller investera.

 

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s