Vad är börsen?

Detta är en artikel jag skrev för länge sen åt Investopedia, men eftersom svenska Investopedia-sidan ligger nere så publicerar jag den här. Hoppas den kan vara lite rolig att läsa i alla fall. Eventuella stavfel och faktafel skyller jag på mitt 21-åriga jag.

Börsen i sig kan vara lite svår att greppa vad den är för något. Jag ska försöka förklara vad börsen är. Börsen är en handelsplats där handelsvarorna är andelar av företag. Förenklingen säger inte varför företag går till börsen, då de gör det för att öka kapitalet eller för att låta storägarna skörda frukten av företaget under de åren bolaget var utanför börsen. Denna förenklade syn av börsen ska jag försöka förklara hur prissättningen går till på denna marknad, då den ska lika andra marknader.

Den som har tittat på aktiekurser eller sett de på ekonominyheterna då aktiekurser har gått upp och ner visst antal procent. Inget företag har tappat 3 procent i sitt värde från ena dagen till den andra, om inte en stor katastrof eller världsomfattande nyheter, då 1 procent skulle handla om flera miljarder kronor. Så klart är inte fallet så utan det handlar om något så enkelt som utbud och efterfrågan. Aktier prissätts på samma sätt som alla andra varor gör baserat på utbudet och efterfrågan, vad en är redo att betala för aktien och vad en är redo att sälja aktien för. I med en internets ingång och elektroniska handelsplattformar så har handeln och tillgängligheten till aktier ökat, vilket teoretiskt gör att prissättningen är mer effektiv.

I och med att aktier ska motsvara ett värde av ett företag så har man något som ligger till underlag till aktiens prissättning, alltså företagets värdering. Vad som är rimligt för att betala för detta företag. Det finns lika många värderingar som det finns personer som värderar företag några värderingsmetoder som används generellt är P/E talet jämfört med liknande företag, kassaflödesanalys då man räknar ut vad företaget kommet att generera i kassaflöden till ägarna och i fall den nuvarande kursen motsvarar framtida avkastning, Gordons formel då man använder utdelningen för att värdera företaget, det otaliga mer sätt att göra det på. Just för att alla har olika sätt att värdera ett företag så blir det olika prissättningar under lång tid för ett företag som i verksamheten är enormt stabilt och inget har egentligen hänt som ska påverka företagets fortsatta verksamhet. Även ska man komma ihåg att det finns dom som är aktiemarknaden och inte använder sig av en värderingsmetod utan använder teknisk analys eller känslan för att hitta en aktie som kan ge framtida avkastning i utdelning eller kursstegring.

Om vi jämför aktiemarknaden med kanske fruktmarknaden på det lokala torget så är det en till grej som skiljer sig, varan som fruktförsäljarna har en kostnad innan den är såld vilket gör att de måste sälja frukten för minst det priset för att gå runt medans de som säljer en aktie har inte de på samma sätt utan de har sitt GAV (genomsnittlig anskaffnings värde) att förhålla sig till för att göra en vinst. Då aktörer kan sälja sina aktier och göra en förlust för att de ser ingen framtid i aktien medans andra aktörer ser enorm potential så är aktiemarknaden mycket mer komplex än vad fruktmarknaden på det lokala torget är. Alla kolla med olika perspektiv på marknaden och enskilda aktier och gör sina bedömningar om vad värdepapperet är värt för dem. Detta gör att aktiemarknaden och alla finansiella marknader är svårare att förstå, men det gör den så mycket roligare att sätta sig in i för en sån som mig. Kunskap är makt och man borde förstå hur marknaden funkar innan man ger sig in i den, fast även är erfarenheter mer värdefull än själva kunskapen man kan få från teorin. Hoppas denna förklarning gör det lite lättare att förstå aktiemarknaden och dess prissättningar av aktier.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s