Ombalansering i portföljen och nytt tankesätt runt portföljerna

Då var det dags att ombalansera portföljerna inför 2017, men jag har även gjort om mina regler för portföljen. Förut hade jag lite flytande regler om hur många bolag jag ville ha i portföljen, som många har. Oftast brukar det vara mellan 12-16 bolag som olika investerare har bestämt sig för, fast det finns nog lika många sätt att bestämma de på som de finns investerare.

Jag har från och med nu bestämt ett antal aktier jag ska ha i varje portfölj och det antalet ska hållas. De är mest för att tvinga mig nu att analysera bolag så jag fyller mina portföljer, i dagsläget är det 14 bolag jag ska hitta till mina portföljer (2 st till Deadpool, 4 st till Saverajus, 6 st Investacus och 2 stycken till Saverajus NordAmerika). På alla dessa ska jag göra en analys efter min analysmodell som jag har filat på rätt länge och som jag bara vill testa nu. För aktieinvesterandet har två huvudsyften för mig och de är att öka min egna förmögenhet och att jag ska lära mig mer.

Har också gjort en förändring i min Investacus portfölj då jag har delat upp innehaven i Kärninnehav, högavkastare och Utdelningstillväxt. För att dela upp fokuset och ta del av de olika fördelarna med utdelningar. Förhoppningsvis ska detta ge mig en blandning av säkra utdelningar, hög direktavkastning och ökande utdelningar varje år. Där Kärninnehaven ska stå för 40 %, högavkastare och utdelningstillväxt för 30 % var av portföljen. Kärninnehaven ska vara 10 bolag och högavkastare 8 bolag samma med utdelningstillväxt.

Fördelningen ett innehav kommer att ha inom den portföljen, inte på totalen (till den mån det går med tanke på aktiepriset).

Deadpool: 16,7 %

Saverajus: 8,3 %

Investacus: Kärninnehav 4 %

Högavkastare 3,75 %

Utdelningstillväxt 3,75 %

Investacus NordAmerikanska: 6,25 %

Saverajus NordAmerikanska: 10 %

Allokeringen kommer att hålla fördelningen 65 % aktier, 32 % ränta och 3 % hedge. Världsbilden är lite extrem just nu med räntor, politisk kaos med en främlingsfientlighet som får mer och mer sympatier, Stockholmsbörsen och USA börserna står i all time high eller väldigt nära. Å andra sidan så verkar inte räntorna stiga i närtid, vilket gör att räntor inte kommer att ge någon tillfredsställande avkastning och aktier kommer att fortsätta att vara dit man vänder sig för att få avkastning. Sen blandar jag in min personliga ekonomi då jag antagligen inte kommer kunna lägga undan så feta stålar de närmaste 1,5 året så vill jag ta lite mindre risk i allokeringen för stunden.

Nedan kommer de transaktionen som har gjorts för att balansera portföljen inför 2017 (Portföljerna är redan justerade):

Typ av transaktion Värdepapper/beskrivning Antal
Sälj Autoliv SDB -1
Sälj Axfood -7
Sälj Bahnhof B -5
Sälj Berkshire Hathaway Inc Class B -2
Sälj Betsson B -5
Köp Biotage 13
Köp Bonava B 7
Sälj Castellum -12
Köp CELLINK B 7
Köp Colgate-Palmolive Co 1
Köp Digital Realty Trust Inc 1
Sälj Hennes & Mauritz B -2
Sälj Hufvudstaden A -8
Sälj ICA Gruppen -4
Sälj Kopparbergs B -12
Sälj Mastercard Inc -2
Sälj NCC B -4
Sälj Nepa -2
Sälj NIBE Industrier B -6
Sälj Nike Inc -1
Köp Nolato B 2
Köp Novo Nordisk B 1
Sälj Paradox Interactive -15
Sälj Railcare Group -4
Sälj SalMar -1
Köp SCA B 2
Köp Skandiabanken 12
Sälj Tobii -16
Sälj TOBII TR -35
Sälj Visa Inc -5
Sälj Vitec Software Group B -8
Sälj Vitrolife -13
Sälj Xvivo Perfusion -46
Köp Yara International 2

Hur gör ni inför 2017? Håller ni samma taktik eller gör ni någon förändring? Oavsett kommentera vad du gör eller inte gör.


2 reaktioner på ”Ombalansering i portföljen och nytt tankesätt runt portföljerna

 1. Hej,

  Spännande att se förändringens vindar blåsa. Personligen kommer jag ändra min strategi till att fokusera på bolag med utdelningar och sluta jaga kursraketer.. Även få in lite amerikanska bolag som ger utdelning varje månad. Tyvärr kommer min portfölj att vara lite skevt fördelat under året då jag skall ha ett visst antal aktier i ett bolag som generar fysisk rabatt.

  Gilla

  1. Hej!
   Kul och höra att höra! Var också lite av en kursrakets jägare till en början.

   Amerikanska bolag är fina och man kan hitta bolag som växer fortfarande, strots dess storlek. Min portfölj har varit skev hela året, men valde att skapa tydligare regler runt allokeringen för att risken och empirisk data säger att de är mer lönsamt.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s