Steg 5 – Utvärdera och justera

Nu har vi kommit till sista och det kanske det viktigaste steget för ditt sparande. Om du inte har läst de tidigare inläggen så finns de länkade här under.

Steg 1 – Att välja bank/sparpartner

Steg 2 – Bestäm vad man sparar till och när sparande ska vara uppfyllt

Steg 3 – Inventera dig själv

Steg 4 – Börja placera

Nu sa jag ovan att detta är kanske det viktigaste steget och det stämmer tills viss del, men det absolut viktigaste är att du sparar överhuvudtaget. Detta steg är viktigast i det anseendet att detta kommer bidra till en acceleration av sparandet och avkastningen på sparandet.

Att utvärdera sparandet och sen justera för att effektivisera och göra det mer effektfullt. Detta är viktigt för att du kan förlora massa kronor på att bara slentrianmässigt låta sparandet var som det alltid har varit. Du kan justera sparandet på så många plan; din tidsram (horisont), vilken bank du använder, vad du sparar för, din kunskap har ändrats gällande vart att investera och massa fler variabler kan bli ändrade. Mitt tips är att gå igenom de tidigare 4 steg igen för att ha en liten lista att checka av i din utvärdering.

Men sen ska man så klart utvärdera sina innehav också, gör detta utifrån vad du trodde skulle hända i dessa bolag när du köpte dom. Kolla på vad som händer i verksamheterna och inte i aktiekurserna. Vanliga sparare och professionella har ingen aning vart aktiekurserna går på kortsiktigt, professionella har modeller för att försöka förklara och förutse aktiekurserna. Dessa är dock inte 100 % träffsäkra, skapade i enormt dyra program och används av personer som har en doktorand examen inom finansiell matematik, statistik eller teoretisk fysik (true story). Använd istället sunt förnuft och kolla på bolaget istället, se hur bolaget har gått och vad du tror om bolaget utvecklas i framtiden.

Personligen utvärderar jag mina aktier varje halvår, en gång vid nyår och en gång under sommaren. Då kollar jag på mina aktier, min allokering och rannsakar hela syftet med sparandet, för att se om jag sparar till mitt tänkta mål.

Utvärdera och justera sen, implementera justeringarna och utvärdera sen igen. Så låter man de gå så på repeat, det kommer göra att du utvecklas i sparandet och i dina investeringar.


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s