Steg 3 – Inventera dig själv

Något som är viktigt med sparandet är kontinuiteten tre olika kapital som du som sparare/investerare kan använder under tiden. Dessa tre är tid, kunskap och finansiellt kapital som kommer designa ditt sparande och avkastning. Med tid menas den tiden du själv kan lägga ner på att analysera och kolla upp information runt och om aktier eller fonder, kunskap i form av ekonomisk kunskap så som kunskap om redovisning, marknadstrender, geografiska trender och en del matematiskt kunnande. Sen till den sista, finansiellt kapital, vad de menas med är startkapitalet du kan sätta in när du börjar sparandet och de kapital du kan sätta in i ditt sparande varje månad eller år.

Dessa tre kapital kommer påverka ditt sparande och därför är det viktigt att inventera dig själv för att sätta din nivå på sparandet men också för att dessa tre kapital kommer också att påverka den risk du kan ta i ditt sparande. Enkelt kan man säga att desto mer du har av dessa tre kapital allt högre risk kan du ta i ditt sparande/investerande.

Tid

De finns två former av tid som är viktigt att ta i beaktning och de är tid pengarna ska ligga i sparandet som jag prata om i Steg 2 och tiden du kan lägga ner själv. Att inventera i hur många timmar du kan lägga varje dag, månad, kvartal, halvår eller år är viktigt för det att veta hur mycket handpåläggning du själv kan lägga ner i ditt sparande. Om de är 8 timmar per dag så kan du lika gärna bli daytrader och hålla dig framför skärmarna varje dag, men jag tror inte att du är en person som har så mycket tid och jag tror att du har roligare saker för dig att göra. Du kanske har en timme varje månad samtidigt som du betalar räkningar eller så har du tid allt mer sällan, du kanske inte ens har lust lägga ner tid på ditt sparande det är okej det med. De viktiga är att du kommer igång och börjar sparandet, det är lite som gymmet. Ett pass som blir av är ett bra träningspass, likaså är det med ett sparande. De bästa med sparande till skillnad med träning är att sparandet kan i princip sköta sig självt.

På något sätt att konkretisera detta så finns det en riskskala som beror på hur mycket tid du kan lägga ned, har du mindre tid än en timme per månad så skulle jag säga att du ska rikta in dig på fonder. Om du hamnar allt längre ner på denna riskskala gällande din tid så rekommenderar jag dig att kolla in bredare fonder eller att köpa ett stort antal fonder så du får en riskspridning som speglar den tid du kan lägga ner.

Så ju mer tid du har desto längre ner i aktielistorna kan du gå för att du har tid att ha koll och kolla vad som händer med dina investeringar. Å andra sidan desto mindre tid du har så bör du kolla på fonder och helst diversifiera med olika sorts fonder.

Kunskap

Här är det viktigt att ha själv insikt i vad du kan, ofta är det så att du kan mindre än du tror men även så kan du mer än du tror. Lite motsägelsefullt? Absolut, men aktiemarknaden har en förmåga att få en att känna sig dum fast man har rätt i sak men marknaden reagerar tvärsom när nyheten faller ut.

Vi börjar med vad vi vet, lättast är att börja med de som man har närmast sig. Jobb, hushåll och intressen är stora källor av kunskap för dig, nu ska vi bara förvandla det till information som vi kan utnyttja och tjäna pengar på. De är också bra för att vi behöver inte gå ut och hämta in information, utan vi behöver bara reflektera över vardagen.

Vi börjar med jobbet: oavsett var du jobbar kommer du i kontakt med olika företag varje dag, då bortser jag från det jobbet du jobbar på. Kunder och leverantörer, du använder leverantörers varor varje dag för att producera tjänster eller produkter på ditt jobb och du ser även hur det går för kunderna beställs det mer av en tjänst eller produkt är det rätt lätt att veta i fall det går bättre för en viss bransch eller enskilt företag. Det är bara att titta runt omkring vilka företag som finns på din arbetsplats.

Hushållet kan ge en oändlig inspiration till vad för natur vissa företags verksamheter har. Genom hushållet kommer vi kontakt med företag genom livsmedel, försäkring, el och värme, media underhållning, möbler, kök och badrums varor och alla dessa oändligt många fler produkter och tjänster du kommer i kontakt med varje dag. Utnyttja att du har kundperspektivet, din kontakt med alla dessa företag kan du använda som inspiration för och underlag för ditt sparande.

Genom intresset kan man komma enormt långt, oavsett om du har ett nischat intresse eller ett allmänt intresse. Jag kan ge exempel på båda två: personligen gillar jag spel i alla dess former och gillar även Pokemon. För två år sedan annonserade Nintendo att de skulle göra ett spel för mobiler som gjorde att man kunde via gpsen fånga och slåss med pokemon, du har nog inte missat detta spel som kalla för PokemonGO. Detta spel blev en sån succe att de slog alla rekord och människor rörde sig ute på gatorna i en utsträckning som inte förut hade skådats. Detta gjorde så klart att Nintendos aktiekurs rusa den första veckan. Här gjorde jag själv felet att inte lyssna på mina intressen, hade jag använt mitt intresse så hade jag kunnat gjort en rejäl hacka på PokemonGO. Andra exemplet är mer brett och det är mode, kan du en del om mode och du hänger med om mode trender och vad som är hetast m.m. Du kanske även har kolla på vilka företag vissa influencers arbetar med. Här kan du med ditt modesinne få en fördel och känna/veta vilka företag som kommer att sälja bättre på nästa kollektion än den andra.

Vi ska använda alla informationskällor man kan för att ta in information som vi kan omvandla till kunskap, vilket ger oss en fördel i vårt sparande. Viktigaste regel här vill jag säga är att man ska hålla sig till det man kan och om man inte kan få tillräcklig spridning så finns det indexfonder som kan funka som en ypperligen bas för allas sparande.

Engagemang

 Engagemang kan räknas i tid men tidsaspekten pratar vi inte om nu. Utan hur villig du är att läsa, lyssna, undersöka för att förbättra och optimera ditt sparande. Här är skalan enorm, den går från ”jag vill bara sätta igång sparandet och inte behöva tänka på det något mer” till ”jag läser varje årsredovisning av alla bolag jag är intresserad av och kollar börsen varje dag”. Oavsett var du säger att du är på denna skala så är du nog lite mindre engagerad än vad du säger att du är nu, för alla är lite mer av något när man läser om det. Det är lite som bilkörning, alla är bättre än medel vilket är omöjligt.

Jag tror du förstår vart jag vill komma med engagemanget och det är baserat var du är på denna subjektiva skala ska du och välja aktier eller fonder utefter. Desto mindre engagemang desto mindre aktier, för aktier kräver ändå en viss handpåläggning och att vi håller oss uppdaterade. Främst mindre aktier, men även större aktier.

Dessa tre resurser sätter nivå för ditt sparande, därför är det viktigt att inventera sig själv för att veta på vilken ni du sätter ditt sparande. Sparande har ingen mall som man ska fylla, utan det är ut efter dina egna personliga förutsättningar. Detta är ett individuellt sparande, därför är det även individuellt hur det skötts.

Kommentera om det är något du undrar! Kan kanske vägleda lite runt sparandet.

Detta var steg 3 i min sparskola, steg 4 kommer att handla om börja placera.

Investacus Saverajus

 


2 reaktioner på ”Steg 3 – Inventera dig själv

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s