Analytikernas förväntningar /marknadens förväntningar

Detta är en artikel jag skrev för länge sen åt Investopedia, men eftersom svenska Investopedia-sidan ligger nere så publicerar jag den här. Hoppas den kan vara lite rolig att läsa i alla fall. Eventuella stavfel och faktafel skyller jag på mitt 21-åriga jag.

Många gånger kan vi se positiva/negativa nyheter och rapporter från bolagen på börsen och då och då kan det uppstå orationella rörelser i aktiekursen. Ökade marginaler, högre omsättningen och större resultat än föregående rapport, men ändå handlas aktien ner samma dag och tvärsom i gällande negativa nyheter(dock ska det sägas att oftast är det de positiva nyheterna som kan ge orationella rörelser i aktiekursen).  Vad kan det bero på undrar många.

Detta fenomen är väldigt enkelt men kan vara väldigt svårt att förstå. Det handlar om börsens förväntningar i den aktiekursen före rapportens publicering. Alltså de underliggande förväntningarna som ligger inprisande i aktiekursen, med andra ord det förväntade resultatet som företaget ska producera i framtiden. Om bolaget gör en positiv rapporten men som inte uppnår investerarens förväntningar så säljer de aktien och aktien handlas ner, vilket kan verka orationellt.

Många kan anse att det är bolaget som misslyckas i att producera ett förväntat resultat, med ett perspektiv då investeraren går in i aktien och förväntar sig en viss avkastning beroende på de förväntningar de har på bolaget. Å andra sidan kanske det ska vara tvärsom, det är analytikerna som misslyckas i sin analys och prognos av framtida resultat. Där investerare bygger sin värdering på överskattade förväntningar i vad bolaget kan producera för resultat och marknadens värdering av företaget.

Det man skulle kunna säga är att det sker en priskorrektion mellan det pris som var förväntat innan informationen kom ut och det pris som motsvarar den nya informationen. En rapport som ligger i linje med de estimat marknaden har gjort, så ska det inte ske någon onormal rörelse i aktiekursen(teoretiskt).

 

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s