Dags att stänga böckerna för 2016

Nu är 2016 över och då är det dags att komma ut med årsrapporten över året, så klart. (Länkar till mina portföljer finns i texten. Obs de aktier som nämns ska inte ses som rekommendationer av mig och gör din egna analys innan du handlar med finansiella produkter).

2016 har bjudit på 90 utdelningar var av 59 stycken kommer ifrån mina innehav i USA. 2256 kr i utdelningar har inkasserats inklusive källskatt då, vilket är en utdelningsökning på 86 % jämfört med 2015. Portföljen har ökat i värde 45 % sen 2015-12-31 vilket består mest av insättningar från mitt sommarjobb.

Nu kommer en kavalkad av grafer! Man måste bara älska grafer(helst när de går åt rätt håll).

Totalen för alla portföljer hamna på 5,91 % i år, vilket får ses som godkänt då jag närmast har haft en 65 % i aktier under året. Min sharp-kvot för 12 månader ligger på 0,84 och standardavvikelsen ligger på 7,75 %, då dessa två nyckeltal speglar min risk så måste jag säga att jag är nöjd med vad jag har åstadkommit.

deadpool.png

Deadpool har gått 18,43 %, med en sharpe kvot på 0,50 och  en standardavvikelse på 38,68 %. Med tanke på de aktier som finns i denna portfölj och deras risk så är ett plus resultat godkänt, men avkastningen måste upp under nästa år för att spegla risken som finns i dessa bolag. Men vi får se vad 2017 bjuder på för Deadpool-portföljen.

Bästa aktie: Nepa hittills upp 44 % sen den 28 juli (ytterligare inköp har gjorts därför är avkastningen lägre än om juli-inköpet var mitt enda inköp).

Sämsta aktie: Cognosec hittills ner 10,35 % sen i slutet av september.

Saverajus har gått 25,66 % i år vilket är enligt mig riktigt bra, avkastningen har dock varit upp på 41 % i augusti, sen kom brexit som slog hårt mot kopparbergs och även så verkar värderingen i Vitrolife ha kommit ikapp verkligheten. Dessa två var mina två största innehav i Augusti och därför har portföljen ramlat ner till dryga 26 % iår. Min sharpe-kvot för 12 månader ligger på 1,26 och standardavvikelsen på 22,37 %, de är i relation till avkastningen är lite väl dåligt. Här känner jag att min strategi om att när ett bolag får för stor viktning hade kunnat gjort att jag hade realiserat lite vinst i bolagen som hade gått för bra, men devisen att låta sina vinnare springa gjorde att jag skippa de och låg kvar med samma antal aktier även genom nergången. Nu har jag viktat om i portföljen och kommer följa min allokerings strategi när ett innehav blir för stort i portföljen för att säkra vinsterna. (Saverajus är två olika konton en för aktier i norden och en för svenska aktier, jag visar kontograf på båda men väljer att kommentera mest på den med svenska aktier då jag endast har Skandiabanken i den nordiska och för att jag använt de konton för att köra lite teckna-sälj i visa introduktioner under året)

Saverajus.png

Saverajus ex Swe.png

Bästa aktie sett till avkastning är Xvivo med 50,43 % uppgång i år, men sett till avkastning under tid så är Paradox med sin uppgång på 40,85 % sen i maj en större vinnare(sett till avkastning per månad Xvivo 4,2 % per månad och Paradox 5,8 %).

Sämsta aktie Kopparbergs Bryggerier med en avkastning på -4,92 %.

Investacus-portföljen är också två delad som Saverajus, eftersom det finns aktier från övriga nordiska länder i en kf och mina svenska aktier i en ISK. Jag visar bild nere separat men kommenterar dom som en portfölj. Den svenska delen har gått 0,7 % minus i år och den nordiska parten har gått 26,77 %, så vinsten har absolut gått till de nordiska innehaven. För de svenska innehaven har sharpe-kvoten legat på 0,01 och en standardavvikelse på 15,38 %, medans den kf som jag start för nordiska innehav är yngre än 12 månader så inga siffror har genererats. Men jag vågar nog säga att min sharpe-kvot för mina nordiska innehav är högre pga den högre avkastningen, men att standardavvikelsen är lägre för att när man kan kollar på kontografen så är den väldigt jämn. De svenska innehaven får klart underkänt medans mina nordiska innehav får mer än väl godkänt. De två surdegarna hos de svenska innehaven har varit Betsson och HM med en nergång på minus 43% och 15 % respektive, medans de nordiska innehaven har Fortum och SalMar att tacka för den fina uppgången i kontot. Fortum har gått upp 26 % sen i april då den köptes in efter att utdelningen skiftades ut och SalMar har gått upp 67 % i år men endast 26 % på mitt gav sen jag börja köpa in aktien i april.

Investacus.png

Investacus ex SWE.png

Bästa aktie: SalMar 66,52 % i uppgång i år och 28,66 % på gav:et sen i april.

Sämsta aktie: Betsson som har gått 43,47 % back i år.

Saverajus-portföljen NordAmerika har legat överviktad mot vad allokeringen egentligen tillåter, men de har varit en fördelaktig fördelning detta år. Då kontot är yngre än 1 år så har inte ett värde för sharpe-kvoten och standardavvikelse genererats. Men med den jämna utvecklingen på kontot så är jag väldigt nöjd, de enda wildcard under året har varit Netflix men de visste jag innan jag köpte in mig i aktien. Ska försöka hitta 3 nya innehav under 2017, dock är Amazon en aktie jag är sugen på och efter som de kostar så mycket per aktie så kommer den i så fall få stå för 2 innehav till portföljen tillåter större enskilda positioner.

Ser nu att jag valde fel jämförelse index, men de bryr jag mig inte så mycket om egentligen. Utan de viktiga är avkastningen i förhållande till risken.

saverajus-nordame

Bästa aktie: Warren Buffett och Charlie Mungers Berkshire Hathaway har presterat 23,77 % i år.

Sämsta aktie: Här är det en delad plats mellan Alphabet och Visa 2,07 % och 1,95 (0,87 + 1,08 %) respetktive.

Investacus-portföljen NordAmerika är min dividend bombing portfölj och den gör det den ska genom att jämna ut kassaflödet under året. Största delen av portföljen består av dividend aristocrats, vilket portföljen enormt stabil. Samma med denna portfölj då den är yngre än 1 år så har inga risk indikatorer skapats. Någon kan komma att bytas ut under året för någon som har högre direktavkastning eller utdelningstillväxt.

Ser nu att jag valde fel jämförelse index, men de bryr jag mig inte så mycket om egentligen. Utan de viktiga är avkastningen i förhållande till risken.
Investacus NordAme.png

Bästa aktie: Kraft Heinz Co 25,03 %.

Sämsta aktie: Nike -19,14 %

Hedge portföljen infördes för att vara en motvikt i beta exponering mot resten av portföljen. Portföljen har gått 1,68 % vilket är godkänt då den inte har haft så mycket innehav mer än ett guld certifikat under några månader.

Hedge.png

2016 var året då jag tog och skapade en mer strukturerad strategi över mina investeringar. Med fokus på utdelningar för att de är mitt slutgiltiga mål senare i livet att leva på kassaflödet som mina aktier genererar under ett år, men även utrymme för tillväxtbolag och förhoppningsbolag för att sparandet ligger på så lång tid att de hade varit dumt att inte exponera sig mot dessa bolag.

Nu är 2017 här och jag förväntar mig ett nytt år med lika mycket oroligheter från politiskt håll och en ränta som ligger fortfarande långt under en normal ränta.

Just nu förväntar jag mig 107 utdelningar och en utdelningstillväxt på runt 25 % under 2017. Men jag ska/har utrymme att köpa in mig i 6 nya innehav, som jag nämnde i förra inlägget.

Avkastning på er alla och hoppas 2017 ger er mer än finansiella rikedomar.

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s