Finanskrisen 2008 – vad hände egentligen?

Detta är en artikel jag skrev för länge sen åt Investopedia, men eftersom svenska Investopedia-sidan ligger nere så publicerar jag den här. Hoppas den kan vara lite rolig att läsa i alla fall. Eventuella stavfel och faktafel skyller jag på mitt 21-åriga jag.

Vi alla hör hur 2008s finanskris påverkar dagens läge och att efterskalven fortfarande påverkar oss. De flesta vet att startskottet var investmentbanken Lehman Brother`s konkurs som startade hela krisen. Men vad var det som gjorde att en enda bank kan rasera hela det finansiella systemet. Så klart var det inte bara Lehman Brother´s konkurs som gjorde att alla andra banker hamna i finansiell kris, utan det var hela lånesystemet som den amerikanska politikadministrationerna med Carter och Clinton i spetsen helt underminerade från 1992 och fram till 2008.

Vad som egentligen starta det hela var att politikerna ville att alla skulle få uppleva den amerikanska drömmen med att äga sitt egna hem. Det skulle uppnås via Fannie Mae och Freddie Mac hjälpte låneinstituten till att finansiera bolån till personer som i vanliga fall inte har råd.

Dessa lån lånades ut på 25 års tid och till personer som egentligen inte hade råd att betala tillbaka eller någon anställning för den delen. Dessa lån ansågs av bankerna vara säkra då staten ansågs garantera dessa lån. Redan här börjar man fundera om inte en liten varningsskylt borde komma upp och att det finns bara en viss mängd pengar bankerna kan låna ut, icke sa nicke här de roliga kommer igång.

Bankerna tar då och säljer dessa bolåneskulder vidare och företag som Freddie Mac och Fannie Mae m.m. Det gör att bankerna kan utföra fler bolån till andra privatpersoner och sedan sälja dessa skulder vidare, så håller ekorrhjulet på.

De institut som köper dessa skulder tar och bildar collateralized debt obligation (CDO). Vad en CDO består är massa olika skulder som instituten har klippt i sär och satt ihop, för att högrisk skulderna skulle få draghjälp av de skulderna med mindre risk. De klippte och satte ihop så skulderna till en CDO så många gånger att inte ens dataprogram kunde räkna ut vad risken i varje CDO var, vilket gjorde att prissättningen på dessa inte kunde göras rationellt.

Från 2001-2007 så tog sig USA sig ur en lågkonjunktur och vad som blivit kvar av IT-bubblan. Då efter en lång tid med låg ränta och låg inflation med en hög tillväxt. Så under denna tid tog sig många företag in på börsen för att så hög avkastning som möjligt. Detta gjorde att pengar blev billigt och det gjorde det möjligt att låna ut mer pengar till privatpersoner för bolån. Under George Bush tids blev utlåningen lavinartad och Freddie Mac och Fannie Mae garantera ungefär halva USAs bolånemarknad.

Kopplat till dessa CDO:s bildades massa finansiella instrument som derivat, vilket blev kopplade till dessa skuld instrument som ingen hade någon aning om vad de egentligen innehöll. Alltså en hemliga låda med skulder, grisen i säcken verkligen, gjorde de väldigt riskfyllda och osäkra. För att gömma detta tog de stora finansiella instituten dessa skulder till olika dotterbolag som befinner sig i olika skatteparadis där redovisningen inte granskas på samma sätt.

Samtidigt sker en ökning i huspriser på grund av de låga ränteläget vilket är bra för då sjunker privatpersoners skuldbörda i förhållande till de tillgångar de äger. Det gör att bankerna kan låna ut ännu mer för de skulderna de har kan nu täckas i fall de säljer husen på exekutiv auktion.

Men det är nu det börjar hacka i denna enorma lånemaskin. Privatpersonerna kan inte amortera eller ens betala in räntan för lånen. Då börjar bankerna vräka privatpersoner för att täcka skulden och då börjar bostadspriserna sjunka. Som i sin tur gör dessa CDO:s helt värdelösa och i med ingen vet vilken skuld som CDO:n innehåller börjar alla bli rädda at de sitter på svarte petter. Paniken börjar sprida sig mellan bankerna och det börjar uppdagas att alla sitter på svarte petter och Lehman Brother´s konkurs bli startskottet för de stora förfallet.

Egentligen byggde hela denna finanskris på att politikerna ville att alla amerikanska medborgare ska komma upp i medelklassen och äga sitt egna hem. Med ett system där staten och alla finans institut är privata hade inte staten någon chans att kontrollera att bankerna lånade ut med sunt förnuft. Lägsta de kunde begära var att kolla i fall de i alla fall hade en anställning, men i många fall så hade låntagarna hade de inte ens det. Och för att sätta fart på detta ännu mer med CDO:s för att bankerna ska tjäna på dessa lån i båda ändarna, för att sen göra det så komplicerade att ingen hade koll på vilken skuld de egentligen hade i sin obligation.

Med lite sunt förnuft och självdistans skulle denna kris kunnat avvärjas.

Bilden här under visar en rätt bra översikt på hur spiralen gick. Annars är filmen ”The big short” väldigt allmänbildande i ämnet samtidigt som den är underhållande.

Finanskris bild.png


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s