Kvartalsuppdatering – Q1

Mars är över eller som man säger på finansiellt fikonspråk Q1 är över, som bolagen gör tänkte jag starta med kvartalsuppdateringar över hur mycket som har hunnit sättas in på aktiekontot, antal utdelningar, totala utdelningar, vart utdelningarna kommer ifrån och en summering av de aktier som jag har köpt eller sålt. Lägg gärna till en kommentar om det är något du tycker fattas, så kan jag kolla om jag kan lägga till det.

Nedan kan du se hur mycket jag har lyckats sätta in på mina aktiekonton från min disponibla inkomst, nästan 15 000 har jag fått ihop vilket är mycket väl över förväntan och vad jag räknar med i min frihetskalkyl. Då jag endast är student och inte jobbar på sidan av studierna för att jag är engagerad i min studentförening, då kan detta verka omöjligt att få ihop då CSN med bidrag och lån ligger i närheten av 10000 kr per månad. De som har gjort detta möjligt är att jag har fått en del pengar retroaktivt från CSN från förra terminen och att jag har kunnat lägga undan pengar som jag har fått i julklapp. Enligt min frihetskalkyl så räknar jag med att kunna lägga undan 2600 kr per månad, vilket jag har lyckats med i Mars och hoppas kunna göra det resten av året. De bästa är att jag har kunnat lägga undan 6 månaders insättningar under 3 månader vilket behövs, då jag under nästa halvår kommer att åka på utomlandstermin i Hong Kong och vill då investera i mig själv lite mer än nu.

Januari 4636,71
Februari 7559,72
Mars 2600
Totalen 14796,43
Total utdelning 522,32
Antal utdelningar 25

Antal utdelningar har uppgått till 25 stycken och totala utdelningen har legat på 522,32 kr de är utan avdrag för utländsk källskatt. Pajdiagrammet och stapeldiagrammet visar utdelningen och hur den fördelar sig, Axfood är den som sticker ut med sina svenska kamrater Castellum och Hufvudstaden, även Novo Nordisk. Men det faller sig naturligt då alla amerikanska bolag delar ut fyra gånger per år, men Castellum delar i för sig upp sin utdelningen detta året också. Längre ner finns en jämförelse med tidigare års utdelningar.

Utdelning och procent av total utdelning

Utdelning piediagram.PNG

Man kan se att årets utdelning i mars är lägre än förra året och det är för att Axfood hade bonusutdelning förra året och att Handelsbankens utdelning kommer i april istället för i mars och den hade också förra året en bonusutdelning. Men som det ser ut nu på helåret så kommer utdelningen öka med 46 % hittills, vilket kommer att ökas då jag ska fylla på i Hemfosa och Pandora. Men har även en del likviditet kvar att sätta in i nya bolag. Mer om utdelningar kan ni läsa på sidan Mål och uppföljning. Länk här.

Utdelningar under Q1

Utvecklingen för alla portföljer har inte varit den bästa och jag skulle säga att det finns två orsaker för det och de är att jag har 45 % likviditet och sen så drar aktier som HM, betsson, Vitec, Autoliv, SalMar, tillsammans med att de flesta andra aktier har stått still ner utvecklingen. Jag har personligen inte förväntat mig så mycket till avkastning under 2017, då det känns som ett år med massor av makro händelser som skapar oro och räntan har nu börjat vandra uppåt. Alla portföljer jämförs med DJ World Index för att vara kontinuerlig, och för att jag vill ha en diversifierad portfölj.

Total utveckling 20170101-20170331.PNG

Deadpool portföljen har inte alls gått dåligt, den har bara varit lite väl mycket volatilitet i utvecklingem, mycket tack vare Cognosec. Med tanke på risken i kontot så är jag nöjd att kontot håller sig på plus.

deadpool utveckling

Saverajus-portföljen hängde hade en bra utveckling sen har Bahnhof och Bonava gått ner runt 9 % och Skandiabanken har gått ner 10 % på en månads tid, vilket syns i grafen. Jag känner mig 50-50 om innehaven just nu då många möter motgångar som är av förhoppningsvis övergående karaktär. Ta Kopparbergs som exempel enda orsaken till varför de går ner är pundets påverkan på intäkterna. Ska längre fram göra en genomkoll på hela portföljen allt eftersom jag kolla på nya innehav till portföljen.

Saverajus utveckling

Investacus-portföljen har inte gått bra alls, mycket för att SalMar, HM, Vitec, Autoliv och betsson ligger i portföljen. Men så har även stora stabila aktier som Castellum och Axfood backat lite och resten har till stor del stått still.

investacus utveckling

Saverajus Nordamerika har gått bra, främst tack vare Netflix, Visa och Electronic Arts. Finns även risk att dollarns uppgång har gjort att portföljen har gått så bra.

Saverajus nordame utveckling

Investacus Nordamerika är min carpet dividend bombing portfölj, som gör att jag har minst 5 utdelningar per månad. Nu spelar det inte så stor roll för att utdelningarna är små vilket gör att jag inte kan köpa en nya aktie för utdelningarna. Men när portföljens värde blir större så kan jag återinvestera utdelningen i aktier igen för att öka utdelningen nästa månad och på så sätt rullande öka mina egna utdelningar. Finns inte så mycket att kommentera på i portföljen gällande innehaven då alla ligger på runt 5 % till 12 % avkastning detta första kvartal.

Investacus nordamerika utveckling.PNG

Nedan har jag visat upp vilka aktier jag har köpt och sålt de senaste tre månaderna. De som är nya i portföljerna är Pandora, Hemfosa, Paypal Holdings och Activision Blizzard. Resterande har fyllts på för att nå den önskade fördelningen i portföljen. Yara åkte ut för att de sänkte utdelningen för mycket, men ligger på min bevakningslista. Länk till inlägget om de flesta av de senaste transaktioner finns här.

Konto Transaktion Värdepapper/beskrivning Antal
Saverajus ex SWE Köp Pandora 2
Investacus Köp Hemfosa Fastigheter 14
Investacus Köp Betsson B 5
Investacus Köp Biotage 4
Investacus ex SWE Köp SalMar 3
Saverajus NordAme Köp PayPal Holdings Inc 2
Saverajus NordAme Köp Activision Blizzard Inc 6
Investacus ex SWE Sälj Yara International −6
Investacus Köp Handelsbanken B 1
Investacus Köp Axfood 1
Investacus Köp Biotage 5
Investacus Köp Hufvudstaden A 1
Investacus Köp NCC B 1
Investacus NordAme Köp AbbVie Inc 1
Investacus NordAme Köp Abbott Laboratories 1
Investacus NordAme Köp Becton Dickinson and Co 1
Investacus NordAme Köp AT&T Inc 1
Investacus Köp Nolato B 2

Hur har ditt Q1 på 2017 gått? Kommentera gärna!

Investacus Saverajus


4 reaktioner på ”Kvartalsuppdatering – Q1

  1. Veldig flotte grafer og diagrammer du viser. Rart at bloggen din ikke får mer kommentarer. Jeg liker iallefall godt flere av dine porteføljer, spesielt US. Ser frem til flere kvartallrapporter =)

    Gillad av 1 person

      1. Forstår! Da er vi i litt samme situasjon. Min blogg er bare 3 mnd gammel. Man ser jo at alt av utvikling her skjer eksponentielt, akkurat som i aksjemarkedet. Bare å fortsette med kvalitetsinnslegg så ordner det seg av seg selv =)

        Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s