Kvartalsuppdatering Q2-2017

Då var det dags för ytterligare en kvartalsuppdatering av hur det går men även lite om livet för mig som driver denna blogg.

Vi börjar med så klart med det lite själviska, alltså om mig. Bloggen har inte fått så mycket omvårdnad pga tidsbrist, men nu är mitt uppdrag som har tagit mesta delen av min fritid slut. Men så klart kommer ett nytt äventyr när det andra tar slut, så i höst kommer jag flytta till Hong Kong på min utbytestermin. Vilket känns awesome och kanske gör att lite snygga bilder kommer upp på bloggen, twitter och/eller instagram. Så håll utkik!

Nu till själva sparandet!

Nysparandet har inte gått så bra under April, Maj och Juni då CSN är bara hälften av det vanliga beloppet i Maj och i Juni är det inget alls. Så jag har endast fyllt på enligt planen för en månad, men förra kvartalet så låg jag före. Jag har börjat på mitt nya sommarjobb som redovisningsekonom på ett litet bolag som faktiskt är noterat, förhoppningsvis kan snart lite nytt kapital läggas in på Avanza för att jobba vidare mot drömmen om att kunna välja min egna fritid. Woop woop! Förhoppsningsvis kan jag hålla mig till planen men också lägga undan en del pengar till Hong Kong så man kan leva loppan lite också. Som jag har sett på en sån där motivational post:

Only travel costs are the cost that make you richer – vet inte vem jag ska credda.

Jag måste säga att jag håller med till fullo och därför vill jag kunna uppleva så mycket jag kan under tiden jag är Hong Kong. Så jag får se hur mycket pengar som går till nysparande och till resandet.

Utdelningar

Från den första april har 46 utdelningar ramlat in. Nedan kan du se hur mina utdelningar har utvecklats sen början av 2017. För att se mer angående mina utdelingar kolla in på sidan Mål och uppföljning.

Utdelning.png

Portföljernas avkastning

Deadpool

Mina kryddor har verkligen levt upp till förväntningarna, vollan har varit framme och visar sig i grafen. De enda stora som har hänt är att Xvivo har flyttats ner från Saverajus då Xvivo har ett alldeles för bolaget inte lever upp till kriterierna som jag har i min Saverajus portfölj. Har plats för en till i portföljen, har en lista på sex bolag jag ska kolla på. För se om någon kommer in på sista platsen eller till och med byter ut ett av bolagen.

 

Deadpool halvår

Bästa aktien under Q2: Nepa med en avkastning på 16 %

Sämsta aktien under Q2: Tobii med en avkastning på -20 %

Saverajus

Överlag har det gått bra för mina tillväxt aktier, Paradox, Skandiabanken och Vitrolife har gått väldigt bra den senaste tiden. Kopparberg har tagit lite revansch efter brexit och pundets haveri. Bahnhof, Bonava och Railcare har stått stilla. En riktig surdeg är Pandora, vilket är det nyaste tillskottet i portföljen. Är också det billigaste bolaget sett till deras tillväxt och lönsamhet. Har fyra platser kvar i portföljen vilket öppnar upp för några riktigt roliga analyser framöver, har ändå 20 stycken bolag på listan över intressanta aktier för Saverajus portföljen.

 

Saverajus halvår.png

Bästa aktien under Q2: Skandiabanken med en avkastning på 19 %

Sämsta aktien under Q2: Pandora med en avkastning på -10 %

Investacus

Största händelsen i portföljen är spin-offen av Essity från SCA, personligen låter jag det bero lite och se hur dessa två bolag utvecklas separat. Men närmast ligger väl att sälja av SCA och köpa Essity för den likviditeten. HM och Betsson fortsätter att vara sänken i portföljen, de enda positiva är att direktavkastningen ökar. Dock är jag så klart rädd att utdelningen ska minska nästa år, främst för HM då. Biotage och Vitec har verkligen stuckit iväg med runt 18 % på 3 månader, men det är även en hel del andra bolag som har avkastat mer än en årsavkastning på 7-8 % bland annat Hemfosa, Nolato, Nibe, Autoliv och Novo Nordisk.

 

Investacus Halvår.png

Bästa aktien under Q2: Vitec med en avkastning på 19 %

Sämsta aktien under Q2: Betsson med en avkastning på -10 %

Saverajus Nordamerika

Onekligen har det går bra för portföljen med Paypal, EA och Activision Blizzard bräschen. I slutet på juni kom tyvärr värderingen ikapp bolagen i portföljen, men juli har redan tagit ikapp en del. Personligen är jag mycket nöjd med hur bolagen har presterat och vill egentligen ta in två bolag till, dock så är jag mer i tankarna att ta in Amazon som då skulle ta upp genom en aktie kapital för två.

 

Saverajus Nordame halvår

Bästa aktien under Q2: PayPal med en avkastning på 28 %

Sämsta aktien under Q2: Berkshire Hathaway med en avkastning på 2 %

Investacus Nordamerika

Denna portfölj är min carpet bombing portfölj och utdelningarna kommer in varje månad, minst 5 varje månad. Så fokus ligger på att hitta bolag som har säkra utdelningar, det kan komma och hända att det blir en del förändringar i denna portfölj för att andra bolag presterar bättre och deras utdelning ser ut att utvecklas mycket bättre.

Investacus Nordame halvår.png

Bästa aktien under Q2: 3M, Abbott Labratories och Abbvie med en avkastning på 10 % vardera

Sämsta aktien under Q2: Realty med en avkastning på -12 %

Totala avkastningen

Här nedan så visar jag upp den totala avkastningen för mina samlade portföljer exkluderat de jag har allokerat i räntor och inkluderat räntor, räntor är i detta tillfälle mina sparkonton där jag har lagt mina likvider. Det är för att visa vad avkastningen är med likvider och vad avkastningen är på enbart mina aktier, båda är roliga för mig att jämföra med index.

Exklusive räntor

alla konton ex räntor halvår.png

En avkastning på 4,65 % på ett halv år är i årstakt lite mer än vad som är förväntat, då jag räknar i min frihetskakyl på en årlig avkastning på 8 % och när jag kollar på vilken summa jag vill ligga när 2017 är över så har jag redan varit över det beloppet men är några tusenlappar ifrån just nu.

Inklusive räntor

alla konton med räntor halvår.png

Avkastning på 3,08 % är under vad jag borde takta, men sen är det inte 100 % aktier. Så lägre risk och lägre avkastning, men fortfarande över vad jag vill avkasta per år.

Sammanfattning

Överlag har avkastningen rent alternativt varit dålig jämfört med en indexinvestering, men då ska man också ta hänsyn till den risken jag också har i mina investeringar. nycketalavatotal.png

Med tanke på att sharpe-ration är i alla fall över 1,23 och att standardavvikelse är endast 5,04 % så avkastning får ändå ses okej. Om man ska utvärdera avkastning utefter den dröm som hela mitt sparande bygger på så är avkastningen i linje med 8 % per och med hänsyn till att allokeringen inte är 100 % aktier så är det även bättre än förväntat.

Allokeringen ligger i dagsläget runt 65 % och 35 % likvider, det är till och med lite mer likvider. Mest troligt kommer allokeringen ligga på detta pga av den personliga ekonomiska situationen, börsklimatet och överlag hur det ser ut ekonomiskt i världen.

En rolig grej som har hänt de senaste veckorna är att mitt inlägg En genomgång av laxbolagen har uppmärksammats av flera bloggare vilket uppskattas enormt och ger verkligen energi för att skriva mer inlägg och andra inlägg som kräver lite mer.

Avkastning på er alla !

/Investacus Saverajus

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s