Utvärdering av min HM position!

Två gånger per år brukar jag utvärdera i fall bolagen i min portfölj utvecklas som jag vill, nu har tiden kommit till att gå igenom mina svarta får.

De aktier som ligger i på bordet för utvärdering är HM, Betsson, Railcare, AT&T, Sysco, SalMar, Pandora, Millicom och Tobii. Dessa bolag väljs ut på grund av tre orsaker aktien har inte gått bra sista halvåret, min syn på bolaget har ändrats eller bolaget inte uppfyller mina kriterier för varje bolag inte uppfylls längre. Först ut är HM. Främst för att HM är den som jag har längst utlägg på och

HM är i min portfölj för att skapa ett tillförlitligt kassaflöde till min utdelningsportfölj och samtidigt ha en stabil aktiekurs som inte flukturerar för mycket över tid.

Som alla vet har HM inte haft den bästa resan aktiekursmässigt, men aktiekursen är inte allt jag fokuserar på. Först och främst vill jag veta att HM är samma bolag som förut, andra vill jag att utdelningen är säker och för det tredje att omsättning och vinst ökar eller består.

HM aktiekurs.png

Utdelningen har varit stabil för HM det senaste åren, så där är det inga problem. Utan problemet ligger i att de har delat ut utdelningen, dom gör det i USA, Norge och andra länder. Vad är skillnaden då? Jo hur utdelningen bestäms, i länder som USA så bestäms utdelningen av styrelsen och inför varje utdelningstillfälle. Medans i Sverige bestäms utdelningen och hur det delas ut av bolagsstämman, ofta baserat på ett förslag från styrelsen som presenteras på bolagsstämman. Så den stora skillnaden är att utdelningen i USA bestäms efter att resultaträkningen och balansräkningen är fastställd av styrelsen efter varje kvartal, medans i Sverige så bestäms den baserat på förra årets resultat på ett årsmöte. Den första processen möjliggör mycket mer flexibilitet ut efter de extra kapital som finns i bolaget, medans i Sverige har det oftast gått 3-5 månader innan utdelningen betalas ut från det året utdelningen hänförs ifrån. Så den enda logiska orsaken ett sånt stort bolag som HM väljer att dela upp utdelningen två gånger är att det finns inte tillräckligt i kassan för att kunna dela ut allt på en gång. Vissa på twitter har sagt att det är bra för då får man fler utdelningar. Enligt den finansiella skolan är det ett tankefel, i med att utdelningen delas ut senare så uppstår en tidskostnad för att pengar jag har nu kan jag förränta under tiden. Därför är en fördröjd utdelning först och främst en sänkning av avkastningen från min position av HM. Men största negativa är signalvärdet, vilket gör att jag måste titta närmare på HMs siffror.

HM utd

Omsättningen har ökat varje år, men det som har varit negativt är hur bruttomarginalen har utvecklats och även vinsten har inte följt omsättningsökningen.

HM försäljning

Nu till det jag vill belysa och som jag tycker är oroligt är att kassa blir mindre och att nettokassan börjar bli en nettoskuld. För ett bolag som HM så är likviditeten viktig för själva verksamheten och för mig som en investerare ur ett utdelningsperspektiv. Kassan gick lite upp i med Q2 rapporten, men trenden är oroande. Men kan se i bild två en annan indikation på att HM går just nu åt fel håll och det är att kortfristiga skulderna ackumuleras snabbare än omsättningstillgångarna, speciellt när kassan blir mindre

HM kassa.pngHM Rör Cap.png

Jag har kommit fram till att jag ska sälja min position i HM för att utdelningen kan vara i riskzonen och i för längningen aktiekursen, personligen kan jag tycka att för företages skull ska de inte ta ett lån eller liknande för att få likviditet nog för att dela ut till aktieägarna. Den krympande kassan och uppdelningen av utdelningen ligger till grund för detta beslut. Jag kommer ha HM under uppsyn så klart men jag tror att HM

Vad tycker ni ? Finns chans att jag missar en turnaround utan dess like.

Disclaimer: Jag har sålt min position i HM. All information på denna hemsida ska anses inspiration och endast en amatörs åsikter. Gör alltid din egna analys, innan du tar ett investeringsbeslut. Jag tar ingen ansvar för investeringar som har gjorts pga information som har publicerats på denna blogg/hemsida.

Investacus Saverajus


3 reaktioner på ”Utvärdering av min HM position!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s