Steg 1 – Att välja bank/sparpartner

Info: Inlägget innehåller affiliate länkar, länkarna är markerade med (ad) efter länken.

Detta är steg ett i min investerar/spar-skola. Jag gör denna för att jag fick blodad tand då jag hjälpte mina kusiner att starta sparande för sitt kommande barn, men även för att jag vet att personer i min närhet har sagt de vanliga orden ”jag har tänkt att börja men jag vet inte hur man gör”. För en som mig så är det en självklarhet hur man gör, men är som sagt 5 år ner på djupet i detta träsk bakom mig (och har inte en tanke på att ta mig ur). Så detta är för dom som vill ha någonstans att börja.

Har man letat sig hit så förutsätter jag en sak: Att du som läser detta vill börja spara men har ingen aning om hur du ska börja.

Första steget är att ha ett bank/nätmäklare där man kan spara och om du inte varit intresserad av att spara tidigare så har du antagligen på sin höjd aktier eller fonder i ett aktiekonto eller någon försäkringsvariant hos en bank, som dina föräldrar har gett dig för länge sen när de lyssna på en bankförsäljare (bankrådgivare säger några, men de har lön för att sälja på sina kunder produkter och inte för att ge goda råd).

Så då behöver du då öppna ett konto. Om du trodde att du skulle slippa analysera, så trodde du fel. Du ska få analysera vilken bank/nätmäklare du tycker är bäst, men jag ska ge dig underlaget för att

De finns många partners att välja emellan i detta sparäventyr och de listas här under med deras fördelar och nackdelar, men även länkar till sidorna där man öppnar konton. Vad för konton man kan öppna kan man läsa här och hur jag använder olika konton. Jag har även inkluderat en prisjämförelse längre ner.

 

Avanza (ad)

Courtageklasser: länk.(ad)

Prislista utomlands: länk.(ad)

Vilka marknader som kan handlas via hemsidan: Sverige, Danmark, Norge, Finland, Belgien, Tyskland, Frankrike, Italien, Nederländerna, Portugal, USA och Kanada.

Övrigt: Tycker Avanza har den bästa hemsidan för att klicka runt och är väldigt intutiativ så man kommer in i det fort. Sen har aldrig Avanzas kundservice gjort mig besviken.

Länk till att starta konto direkt.(ad)

 

Nordnet

Courtageklasser: Länk.

Vilka marknader som kan handlas via hemsidan: Sverige, Norge, Danmark, Finland, USA, Kanada och Tyskland.

Övrigt: Nordnet har shareville vilket är ett socialt nätverk emellan investerare. Nordnet har verksamhet i Norge, Finland och Danmark, det är relevant för att när de söker hem källskatten. Det gör då att Nordnet kan få tillbaka hela beloppet, medans Avanza till exempel bara fick tillbaka 97% av källskatten pga att Avanza inte har verksamhet i Danmark.

Länk till att starta konto direkt.

 

Degiro

Prislista: Länk.

Vilka marknader som kan handlas via hemsidan: Nederländerna, Belgien, Frankrike, Tyskland, England, Österiek, Schweiz, Danmark, Spanien, Finland, Grekland, Ungern, Irland, Italien, Norge, Polen, Portugal, Sverige, Tjeckien, Turkiet, USA, Kanada, Australien, Hong Kong, Tokyo och Singapore.

Övrigt: Erbjuder väldigt lågt courtage på många olika marknader, vill man få det utbudet så är Degiro given att välja som bank.

Länk till att starta konto direkt.

 

Aktieinvest

Prislista: Länk.

Vilka marknader som kan handlas via hemsidan: Belgien, Danmark, Finland, Frankrike, Nederländerna, Norge, Schweiz, Spanien, Storbritannien, Sverige, Tyskland och USA.

Övrigt: Har en del roliga produkter så som sparboxar och andelsordrar vilket tillsammans med automatiskt sparande så blir det väldigt attraktivt. För att få billigare courtage så ska man vara medlem i Unga Aktiesparare eller Aktiesparare, vilket man vill vara för att man få då tillgång till att gå på träffar med bolagen och tidningen aktiespararen vilket är en riktigt bra tidninge som alltid är full med analyser och andra intressant artiklar.

Länk till att starta konto direkt.

Så klart finns det även möjlighet att handla via storbankerna och andra banker, men ofta är priset avsevärt mycket högre eller så är portalen under all kritik. Nordea och Swedbank har sänkt sina priser för aktie och fondhandel till i nivå med nätmäklarna, men deras sida man handlar via är inget att ha.

 

Pris jämförelse

https://www.compricer.se/aktier/

 

Investacus Saverajus


2 reaktioner på ”Steg 1 – Att välja bank/sparpartner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s