Steg 2 – Bestäm vad man sparar till och när sparande ska vara uppfyllt

När man placerar så brukar man prata om risk som den största orsaken till den avkastningen man får. Är hög avkastningen god har man tagit mycket risk, men är avkastningen dålig så har man tagit mycket risk och utfallet blev inte som tänkt eller inte tillräckligt mycket risk för att få önskad avkastning. Jag ska inte lära er hur man räknar på risk i detta inlägg och inte heller säga hur mycket risk ni bör ta, utan jag vill att ni ska förhålla er till risken i investerandet/sparandet på ett annat sätt.

De jag tycker en privat sparare/investerare bör göra är att bestämma två saker, ändamålet för sparandet och horisonten(tiden) på sparandet.

Ändamålet är ofta kopplat till horisonten därför börjar vi med ändamålet. Ändamålet kan vara vad som helst egentligen, allt i från sparande till ditt barns 18 års dag, ditt barnbarns 18 års dag, en resa, en lägenhet, ekonomisk frihet osv. Oavsett så brukar ändamålet automatiskt leda till vilken summa som behövs för att kunna uppnå ändamålet. Detta gör att man har summan man vill uppnå, vilket göra att man kan bryta ner huvudmålet till massa delmål vilket gör det enklare att hålla sig på banan av sitt sparande.

Med horisonten menas hur länge sparandet sker. Alltså tidsbestämma hur länge pengarna ska ligga på kontot innan de ska användas. Här kommer en regeln: en längre horisont desto högre risk kan man ta. Har man ett sparande med en horisont över 10 år så kan man ha en portfölj som endast är exponerad mot aktiemarknaden, om tiden är längre än 10 år kan man börja leta sig in på aktiefonder med högre risk så som emerging markets fonder, frontier markets fonder och liknande. Är horisonten kortare än 10 år så bör man ha en blandning mellan aktiefonder och räntefonder/sparkonto.

Om horisonten är:

  • 9 år bör 10 % vara i räntor
  • 8 år bör 20 % vara i räntor
  • 7 år bör 30 % vara i räntor
  • 6 år bör 40 % vara i räntor
  • 5 år bör 50 % vara i räntor
  • 4 år bör 60 % vara i räntor
  • 3 år bör 70 % vara i räntor
  • 1 till 2 år så borde allt vara i räntor (helst sparkonto med insättningsgaranti)

Nu vill jag påpeka att detta är en tumregel jag använder själv och som introducerades för mig av Gunther Mårder när det begav sig i Sparpodden.

För att du ska kunna få någon uppfattning av hur lång tid det tar att få ihop den summan som behövs för ditt endamål.

https://docs.google.com/spreadsheets/d/e/2PACX-1vS2B6jsZdG05U06tjUJLVx_ne5G-kfuf136lOQVS37fDIn7VVnGE3O7Pln1c_xO0YNvwTnwUgdhmJD2/pubhtml

Så när du startar sparandet fundera över ändamålet och när pengarna ska användas, det är viktiga saker att ta i med när man tänker över sparandet. Så klart finns det en hel del som sparar för sparandets skull och då är detta inget man behöver tänka så mycket över, men jag tror de flesta som läser detta skulle hellre konsumera om de kan och inte har något speciellt att spara till.

Detta var steg 2 i min sparskola och i steg 3 ska vi inventera oss själva som investerare kunskapsmässigt, tidmässigt och intressemässigt. För det sätter nivån på sparandet.

Investacus Saverajus


2 reaktioner på ”Steg 2 – Bestäm vad man sparar till och när sparande ska vara uppfyllt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s