Top 10 Spartips – hur man får mer pengar till portföljen

Info: Inlägget innehåller affiliate länkar, länkarna är markerade med (ad) efter länken.

Portföljen kan bara så få så mycket avkastning. Börsen avkastar runt 6-8 procent per år, inklusive utdelningar så är det 8-11 % år per år. Så har du ett år mer än 10 % så ska du vara riktigt nöjd med din avkastning. Så klart finns det dem som lyckas avkasta mer än 10 % år, men dom investerarna är sällsynta och det kräver många år innan man har ackumulerat den kunskapen och erfarenheten för att lyckas med det. Samtidigt är det under de år börsen gå dåligt man bygger förutsättningarna för att få en bra avkastning över en lång tid, då är det ännu viktigare att kunna sätta av pengar till portföljen.

Som student blir man tvungen att lära sig att leva på lite, nu har jag inte det så illa som många andra studenter har då jag bor i en bostadsrätt som mina föräldrar har ägt under några år. Men för att kunna sätta av pengar till portföljen varje månad så måste man ändå vara sparsam och göra medvetna beslut.

1. Budget

Budgeten kan lika gärna vara kartan till att få mer utrymme att spara. Genom att sätta upp en budget, så gör man två saker: 1) Man kartlägger sina kostnader och får kolla på ekonomin i hel helt och 2) man bestämmer hur mycket man ska göra av med i varje kategori. Så inte pengarna sticker iväg till 3 koppar kaffe på espresso house, utan man tar ett aktivt val och säger jag kan dricka 1 kopp kaffe varannan dag på espresso house. Jag har själv en årsbudget i excel som är nerbruten i månader och så använder jag smartbudget. Båda funkar lika bra, det är bara personliga preferenser som bestämmer hur du gör. Budget i excel kan bli en hel del handpåläggning och det avskräcker en del. Smartbudget är lite mer automatiserat, du får sätta budgeten själv men uppföljningen om du följer budgeten sker automatiskt.

Här finns en länk till smartbudget (ad)

2. Kontostruktur

För att motverka impulsiva inköp och för att underlätta att hålla pengar som är öronmärkta till vissa inköp, genom att sätta upp strukturer så att du inte kan spendera mer pengar mer än tänkt. Kevin Hart har en rolig story på detta ämne.

Jag har själv satt upp mina konton för att effektivisera och ha bättre koll på mina pengar.

Min set up är att jag har 4 banker; en för autogiron, en för vanlig konsumtion, en för mat och ett för sparande. Hos de tre första har jag ett bankkort som är kopplat till ett vanligt transaktionskonto och ett sparkonto för att kunna föra över pengar som jag inte behöver för stunden. Detta är för att jag inte ska kunna spendera och för att om kortet blir skimmat eller stulet så ska dom inte kunna ta mer pengar än det lilla belopp jag har på transaktionskortet. Nu kanske detta låter paranoiskt, men det har räddat mig en gång redan från att större belopp skulle försvinna.

3. Matlådor

Detta är en klassiker och är en klassiker av en orsak. En lunch ute kan kosta 60 kr i mindre städer, men i Stockholm är det svårt att komma under 100 kr. Sen kanske man slänger sig på en lunchbuffé och då kan de lätt kosta 150 kr och där över. En annan komponent i detta som gör att det blir sån stor effekt, är frekvensen. För äta bör annars dör man, i regel är nog alla 3 mål om dagen (vissa äter mindre och vissa äter fler, men i genomsnitt). Så på en vecka kan det lätt bli 500 kr för att man inte har orkat tagit med en lunchlåda varje dag. Det är pengar som skulle ha kunnat gå till portföljen istället. Kombinerar man lite planering med inköpen utefter kampanjpriser så kan man få ner matkostnaden rejält.

Jag vill tipsa om matsmart, vilket har en hel del erbjudanden till priser som en enormt låga.

Länk till matsmart. (ad)

4. Fasta kostnader

Vi har en hel del kostnader som vi inte kommer undan i livet, så som el, värme, telefon, media, TV, hemförsäkring, bilförsäkring, parkering m.m. De är en del kostnader och vi kommer antagligen ha dem hela livet, så vi kan inte väja bort dem. Men det vi kan göra är att undersöka dessa kostnader om de är mest prisvärda erbjudanden som finns för dig just nu. Det kan vara värt att kolla upp dessa en gång per år för att vara säker på att du inte kastar pärlor till svin. I med att dessa kostnader är såna du kommer leva med varje månad och flera år framåt så kommer du spara en hel del på att se över dessa. Tyvärr betalar sig inte lojalitet i dagens samhälle och ofta är vissa erbjudanden till endast nya kunder.

5. Nice to have, need to have, treat myself.

Prioteringar, att kunna spara pengar idag för att kunna konsumera imorgon handlar om prioteringar. Det jag själv tycker att sparande handlar om.

För att göra det enklare för mig själv att hålla mina prioteringar, jag är en prylnörd och spelnörd, så har jag börjat tänka i kategorier. Need to have är de här vanliga man behöver som mat, standard kläder och sånt, Nice to have är sånt som inte är super nödvändigt men skulle skapa lite glädje i vardagen så som take-out, restaurangbesök, en massage, en aw eller något litet i vardagen, och sen Treat myself är saker eller tjänster som man skulle kunna säga att man slösar på mig själv och de bruka hända efter att jag har gjort något som jag tycker är värt att ”fira” mig själv med. Treat myself-kategorin handlar om mer sällan men ofta en större summa när det väl händer, så det kan vara till exempel en större tech-pryl(drönare ligger på önskelistan nu), en spa weekend eller något sånt. Detta tänk hjälper mig att priotera mina kostnader, tanken är också att Need to have och Treat Myself ska minska eller bestå för att kunna spara mer när lönen ökar. Nu säger allt emot det då trenden är att när inkomsten ökar så ökar även kostnaderna.

6. Försäkringar

Försäkringar förtjänar sin egna tips, för att de kan rädda en när man verkligen behöver det ifrån en ekonomisk knipa eller liknande. Att ha ett bra skydd igenom att köpa en bra försäkring som täcker det mest är nästan alltid överskattat. Personligen vill jag hellre ha en hemförsäkring som täcker in så mycket som möjligt och har en låg självrisk. För kostnaden för att betala premien tycker jag understiger värdet av att betala en mindre kostnad när olyckan är framme. Tänker bara på hur mycket det kostar att laga en dator eller mobil, som många har idag. Det kan bli stora summor fort, helst när det sker fler gånger per år.

Kom alltid ihåg att jämföra försäkringar! Här är två tjänster som kan hjälpa dig att jämföra enklare.

Försäkringar

Compricer (ad)

Insplanet (ad)

7. Bank och kort

Något som är säkert i livet är att man har en vardagsbank med bolån, sparkonto, vardagskonto, kanske ett blancolån och lite andra finansiella tjänster som man behöver i livet, även så betalas det mesta igenom ett kort.

Detta går in lite på tips fasta kostnader, med att se över det som ofta sker ofta i livet. Men banken och vilket kort man har är så viktig att ett tips bara för bank och kort känns på sin plats. Banken blir idag mindre och mindre personlig, att vara lojal idag lönar sig inte. Färre och färre pratar med sin Bankpersoner som generationer gjorde före oss. Som 90-talist har jag aldrig hört av banken på det sättet, har endast kommit i kontakt med en Bankperson genom mina föräldrar. Det kanske kommer när man ska ha bolån eller liknande.

Därför ska man konkurrensutsatta bankens tjänster emot varandra. Detta kan vara lite av ett Hercules arbete att göra det själv. Att gå från bank till bank för att få höra vad man kan få för ränta på sitt bolån till exempel. Även kan det faktiskt ge bakslag, för om man går hos flera banker tas en kreditupplysning och för varje kreditupplysning så sänker det din kreditvärdighet.

Det finns tjänster idag som gör att man kan jämföra bankens tjänster med en kreditupplysning och man får det verkligen snyggt framlagt till dig.

Några bolag som tillhandahåller såna tjänster:

Bolån

Mitt Bolån (ad)

Blancolån

Zmarta (ad)

Advisa (ad)

Pension

Pensionera (ad)

Något som jag tror många inte tänker på är att man kan utnyttja vad man handlar med varje dag för att spara pengar och tjäna in lite extra slantar på att använda rätt kort, säger inte att man ska ha kreditkort om man inte behöver dem eller har användning av dem. Jag brukar 1 gång per år kolla vad som är billigaste kortet att använda för vardag och för när man är ute på resor. För att göra denna kollen så smidigt som möjligt använder jag kortio (länk nedan) för att hitta det bästa kortet.

Kortio (ad)

8. Ta hand om dig själv

Detta tips handlar mer om alternativ kostnad mer än att du kommer få en extra krona i plånboken, för när du är sjuk har du först en karensdag som du inte får betalt för och för alla sjukdagar så man i regel endast ut 80 % av sin lön för de dagarna man var sjuk. Så genom en liten förkylning kan man förlora rätt mycket inkomst. Därför är det viktigt att ta hand om kropp, knopp, och sinne, alla dessa tre kan göra att du blir sjuk. Så äta och motionera kan göra så att du faktiskt sparar pengar, samtidigt som du mår bra av det. För att lägga till argument till att träna så har träning också positiva effekter på hjärnan, orken och känslor. Så att ta vara om sig själv är ett kärt spartips från mig.

9. Dumsnålhet

Man ska vara ekonomisk med sina kostnader, till och med kanske snål. Men akta dig för att vara dum-snål, att försöka spara en krona till kostnad på kvalitet kan göra att snålheten kostar mer i slutändan. Att köpa en kvalitetsprodukt en gång är billigare än att köpa en billiga produkter två gånger.

10. Medlemsklubbar/erbjudanden

Många kan tycka det är jobbigt att få med i medlemsklubbar för att man blir bombad av reklam, men det kan vara värt det! I dessa kan erbjudanden finns som gör att du sparar in många hårt intjänade kronor på saker som du ändå hade köpt, bästa exemplet är matbutikernas medlemsklubbar. Med ett medlemskap kan du få stor rabatt på varor som man köper dagligen, så som kyckling, ägg, kött, köttfärs m.m. Bästa är att kombinera medlemsklubb med sånt man gör ofta, jag åker tåg till hemstaden rätt ofta och med SJ-prio kort kan jag välja sittplats utan att betala extra. Kostar inget men värdet att veta att man har en sittplats på ett fullt tåg är ovärderlig.

*Bonus tips* 

Tid är pengar – Tänk över ditt liv var det finns tid tjuvar och tänk även på det i livets stora beslut. De jag tänker direkt på är transport, att bo längre ut från stan sparar in på bostads kostnaden men kan kosta många timmar per år när man transporterar sig från jobbet och hemmet. Blondinbella värderar sin tid så mycket att när hon leta efter villa i Stockholms området, så hon testa att åka från det tänkta boende området till jobbet runt den tiden på morgonen hon behöver åka till jobbet. Hennes lilla undersökning resultera i att hon flytta till Lidingö.

Lycka till med sparandet !

Investacus Saverajus


2 reaktioner på ”Top 10 Spartips – hur man får mer pengar till portföljen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s