Steg 4 – Börja placera

Nu när du har valt bank och satt upp konton för att kunna investera/spara (steg 1), bestämt vad du ska spara till och när sparandet ska uppfyllas (steg 2), och inventerat dig tid, kunskap och engagemang (steg 3) så är det dags att sätta igång med sparandet. Detta inlägg kommer inte handla om vad du investerar/sparar i. Utan detta inlägg ska mer hjälpa till med hur man ska starta sitt sparande, för att inlärningskurvan är rätt brant så kan detta inlägg hjälpa dig att komma igång och kanske undvika några nybörjarmisstag.

Diversifiera – lägg inte alla ägg i samma korg.

Det första man lär sig inom finans är diversifiering och hur man kan sänka risken samtidigt som man inte sänker det förväntade avkastningen mer än risken sjunker. När man är uppe i 15-20 stycken bolag så har man diversifierat bort risken för att portföljen inte ska ha för mycket individuell tillgångsrisk, då har man diversifierat så man har endast har marknadsrisk i portföljen.

Men man måste även diversifiera sina tillgångsval, man kan inte köpa 4 banker av dessa 20 tillgångar och förvänta sig att portföljen är diversifierad. Så man måste även diversifiera emellan branscher för att sänka risken, i ett av Aktiespararnas budord så säger dom att man ska diversifiera i 8 olika branscher. (Gå med i aktiespararna)

Dela upp köpen

Köp inte allt på en gång, köp lite i taget under en period. Hur lång period beror på hur mycket kapital du ska investera/spara. Men en period på 3-6 månader är tillräckligt lång för summor som är under 100 000 kr, är det mer än 100 000 kr ska man dela upp köpen på ännu längre tid.

Detta för att man inte ska gå in och bränna sig direkt med en stor summa, sen är det också för att desto mer du köper, följer börsen och dina innehav kommer du ha mer kunskap. Då gör du misstag med en liten summa istället för med en stor summa.

Läropengar

Se din första period som är lärotid, men även dina pengar som läropengar. Jag förlora pengar i början för jag investera i sånt jag inte kunde något om och för att jag var dåligt påläst, det gjorde att jag idag gör min hemläxa innan jag köper en aktie. Gå in med pengar som du kan bli av med! Men kan spara med små belopp idag, 500 kr att köpa aktier för är helt rimligt och kostnadseffektivt idag.

Geografisk diversifiering

Förut så var det viktigt att få diversifiering i från sitt egna land, för att bolagen var så kopplade till ekonomi i landet. Men idag är bolagen mer globaliserade och har verksamheter i flera länder, vilket gör att de inte längre är kopplade till landets egna ekonomi. Så klart finns det branscher som fortfarande är det och andra som inte är det. Konsumtionsbolag som är lite mindre är kopplade till den svenska konsumtionen. Medans bolag inom industri och som säljer sina produkter och tjänster till företag är mer frikopplade från hemlandets ekonomi. Men det är något man får kolla på varje enskilt bolag för att inte bli för geografiskt fokuserad.

Personligen tycker jag norden har en bra geografisk diversifiering, då många bolag som finns i Sverige finns inte i Finland, Norge eller Danmark och vice versa. Helst med tanke på priset för aktie i dessa marknader hos nätmäklarna skiljer sig mot priset i Europa eller Nordamerika.

Summering: Bli inte nere för att du förlorar pengar i början se det som läropengar, bättre att förlora några slantar i början än att förlora en många slantar senare. För att undvika att förlora pengar i början av din investeringskarriär, dela upp köpen mellan minst 15 aktier över tid och titta även på att köpa aktier från andra marknader än endast Sverige (kom ihåg att tänka på courtaget!).

Om du inte har läst mina tidigare steg i min sparskola så kan du läsa dem här:

Steg 1 – Att välja bank/sparpartner

Steg 2 – Bestäm vad man sparar till och när sparande ska vara uppfyllt

Steg 3 – Inventera dig själv

Lycka till med sparandet !

Investacus Saverajus

 


En reaktion på ”Steg 4 – Börja placera

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s