Kvartalsuppdatering Q3 – 2017

Info: Inlägget innehåller affiliate länkar, länkarna är markerade med (ad) efter länken.

Dags för en kvartalsuppdatering av portföljerna. Under Q3 har jag inte varit så aktiv för att jag påbörja min utbytestermin i Hong Kong i augusti, vilket har medfört att jag har inte haft så mycket tid till att analysera ett bolag och tagit det lugnt med att lägga in nytt sparkapital. Men har ändå kunnat sätta över en klumpsumma som täcker alla insättningar som är inräknade för resten av året, så klart kan jag sätta in mer om det finns utrymme i plånboken. Dock kommer jag nog vänta med att sätta in pengar till efter utbytesterminen, då jag vill resa en hel del och uppleva det mesta här. Ingen #sparadkrona.

Utdelningar

Utdelningarna tuffar på fast man jag inte har varit så aktiv själv, det är lite av styrkan av att investera långsiktigt med ett fokus på bra bolag som levererar över tid. Även så är det kul med ett utdelningsfokus vilket gör att man ser även att utdelningarna ökar.

 Utdelningar Q3 2016 2017 Tillväxt
Juli 31,48 kr 148,20 kr 371%
Augusti 139,15 kr 198,59 kr 43%
September 78,47 kr 162,24 kr 107%

Andra halvan av året är inte en utdelningstätt period under kalenderåret, men ändå har 26 stycken aktier ramlat in under Juli, Augusti och September. Just Juli ökade mest i procent (371 %!) men Augusti och September ökade rejält, 43 % respektive 107 %. Totala tillväxten i utdelningar har idag ökat 31,9 %. Kraften i utdelningar över tid börjar synas.

Utdelningar.png

Portföljer

Den samlade portföljen består av alla portföljen samlat med sparkonto och utan sparkonto, den samlade portföljen jämförs med DJ World Index. Tidsperioderna som är uttagna är Q3 och Q1-Q3.

Q-Q

Med räntor

samlade port Q3 med räntor.png

Utan räntor

samlade port Q3 utan räntor.png

Presterar under jämförelse indexet vilket gör det så klart surt, när man skulle kunnat investera i en index fond och inte behövt hänga med i mina olika aktier. Men detta är bara ett kvartal vilket man inte ska dra för stora slutsatser från.

Q1-Q3

Med räntor

samlade port Q1-Q3 med räntor.png

Utan räntor

samlade port Q1-Q3 utan räntor.png

Tydligen så följer hela 2017 samma mönster som Q3 har gått. Har underpresterat index med 6 procentenheter (utan räntor) vilket är runt en årsavkastning. Det enda som gör att jämförelsen lite skev är att jag har mycket likvider i mina aktiekonton för att jag inte har hunnit analysera aktier och tagit in fler. Nu ska inte jag ursäkta mig och bortförklara min samlade portföljs avkastning, för jag skulle kunnat lagt in de likviderna i Avanza zero eller någon annan fond under tiden jag väntar på att hinna analysera nya bolag. Det tåls att tänkas på.

Om du vill läsa om hur varje portfölj har gått så kan du läsa mer här under.

Deadpool

Q3

deadpool Q3.png

Q1-Q3

Deadpool Q1-Q3.png

Deadpool portföljen har verkligen presterat på sista tiden hela årets uppgång kan räknas till kvartal 3, innan så var endast avkastningen runt 2 %. Är mycket nöjd med avkastningen i Deadpool portföljen hittills.

Cognosec (ad) har varit Q3s vinnare med en uppgång på 57 %.

Nepa (ad) har varit Q3s förlorare med en nedgång på -14,7 %.

 

Saverajus

Q3

Saverajus Q3.png

Q1-Q3

Saverajus Q1-Q3.png

Saverajus portföljen är en riktigt vinnare i dagsläget, avkastar över Q3 och 2017 över jämförelse indexet. Är mycket nöjd med portföljen, är mest negativ till att jag inte hunnit analysera något nytt bolag till portföljen.

Paradox (ad) har varit Q3s vinnare med en uppgång på 29 %.

Bonava (ad) har varit Q3s förlorare med en nedgång på -8,7 %.

 

Investacus

Q3

Investacus Q3

Q1-Q3

Investacus Q1-Q3

Investacus har presterat i absolut avkastning väldigt bra med 4,33 % under Q3 och 8,7 % 2017, Q3 så slaktar Investacus portföljen jämförelse indexet medans under 2017 så ligger Investacus efter. Är nöjd med Investacus portföljen, ligger tyvärr lite för mycket likvider för att jag ska förvänta mig att överprestera OMX Nordic 40 över en längre tid.

Nolato (ad) har varit Q3s vinnare med en uppgång på 26,9 %.

NCC (ad) har varit Q3s förlorare med en nedgång på -18,58 %.

 

Saverajus Nordamerikanska

Q3

Saverajus Nordame Q3.png

Q1-Q3

Saverajus Nordame Q1-Q3.png

Saverajus Nordamerika innehåller aktier som jag tror på långsiktigt pga megatrender och deras nacktag på marknader. Portföljen har verkligen avkastat över förväntan måste jag säga, hoppas egentligen bara på att få ihop tillräckligt med kapital till för att kunna köpa in Amazon till portföljen.

Netflix (ad) har varit Q3s vinnare med en uppgång på 20,87 %.

Alphabet (ad) har varit Q3s förlorare med en uppgång på 4,51 %.

 

Investacus Nordamerikanska

Q1

Investacus NordAme Q3.png

Q1-Q3

Investacus Nord Q1-Q3.png

Investacus Nordamerika är min dividend carpet bombing portfölj, dens syfte är att skapa kontinuerligt kassaflöde som är pålitligt i ur och skur. Tyvärr verkar värdet i portföljen inte varit så pålitligt, då portföljen har underpresterat jämförelse index både under Q3 och hel året. Q3 har dragit ner portföljen så mycket att avkastningen var till och med negativ under en period. Är så klart inte nöjd med avkastningen, jag får nog ta och analysera innehaven och kanske se om något ska bytas ut.

Abbvie (ad) har varit Q3s vinnare med en uppgång på 22,52 %.

Kraft Heinz Co (ad) har varit Q3s förlorare med en nedgång på -9,53 %.

Summering

När jag kollar på portföljerna är så är orsaken till att jag på aggregerad nivå underpresterar index Investacus Nordamerika portföljen som drar ner och även att jag har väldigt mycket likvider i portföljerna som inte ger någon avkastning. Så en portfölj som inte presterar och ineffektivitet gör att jag underpresterar index, funderar faktiskt nu på att kanske ta varje likvid i enskild portfölj och lägga de i Avanza zero tills jag har andra tillgångar att placera i.

Vad gör ni med likvider som ska investeras men inte har ett case för det?

Hur har Q3 gått för er?

Avkastning på er!

Investacus Saverajus

 

 

 

 

 

 


2 reaktioner på ”Kvartalsuppdatering Q3 – 2017

  1. Bättre med en likvid än en halv-dålig investering. Pengarna bränner inte i fickan 🙂

    Nya case dyker upp hela tiden, bara att vänta och ta tag i dem.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s