Åtgärd emot ineffektivitet i portföljen – avkastning brinner inne

Efter min senaste kvartalsuppdatering så kände jag att när jag titta på portföljerna att jag hade en hel del ineffektivitet. Med ineffektivitet menar jag att pengarna är inte investerade, eller som Investeraren skulle säga de är inte satta i arbete.

Detta kan verka korkat! Men rationell var att jag ska ha varje portfölj ett visst antal aktier och om jag inte hittar så många aktier jag vill äga till den portföljen så ska jag ha pengarna i cash. Detta är en rational som funkar under en förutsättning, att jag kan kontinuerligt analysera aktier och nya case. Detta har jag tyvärr inte haft tid med den senaste perioden och då måste jag ändra denna tanke.

Då jag tänker i ett litet större perspektiv än bara en portfölj i taget, har 5 stycken olika, utan alla dessa aggregerade. Som min allokering ser ut idag så har jag 35 % i räntor och 65 % i aktier, det är för att börsen är på höga nivåer historiskt, en hel del indikatorer pekar på att vi är på toppen, och sen den mest betydande orsaken är att jag är student och lever på studiemedel och studielån vilket gör att jag inte skulle kunna utnyttja i fall börsen faller under en längre tid. Därför har jag 35 % kr i räntor, som en liten hedge mot börsen och min egna kassaflöde.

Så min tanke är nu att jag ska hålla min fördelning med 65 % aktier och 35 % räntor. Dessutom ska inte ändra mina antal aktier i varje portfölj, utan jag har ett en default investering nu där jag lägger allt kapital som jag inte har hittat ett case för. Det jag utgår ifrån nu är att ”Time in the market” är nyckeln, men jag vill inte betala onödiga avgifter och helst inte vara sämre än index. Min default investering är så klart Avanza Zero, vilket inte kanske inte är någon överraskning för de flesta av er.

Detta har gjort att Avanza Zero har stigit upp som största innehav i portföljen, men jag kommer inte räkna den på det sättet. För mig är det billigaste sättet att få tid i marknaden och låta pengarna jobba medans jag letar case, detta tar bort lite av stressen jag har känt över att det ligger pengar på mina konton som inte arbetar.

Vad säger panelen? rätt beslut? hade du gjort på ett annat sätt?

Investacus Saverajus

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s