Bästa portföljen – enligt Nobelpristagare

För att bryta av lite ifrån vad amatör-investerare, som jag själv, säger är bästa portföljen. Så ska vi kolla på vad de smartaste av de smartaste tycker är bästa portföljen, så klart är dessa personer nobelpristagare i ekonomi(eller mottagare till nobels minne i ekonomi).

Vilka personer pratar vi om? Jo William Sharpe och Eugene Fama även känd som the father of finance. Dessa har båda lagt ner hela sitt liv i finans världens akademiska värld. Sharpe är känd för Capital Assets Pricing Model (CAPM) vilket är en grund bult inom finans och Eugene är känd för sin Fama-French three factor model vilket bygger vidare på CAPM och Efficient-Market hypothesis (EMH) som är en model om effektiviteten i finansiella marknader. Dessa två herrar symboliserar två skolor inom finans, UCLA-finans och Chicago-finans. Vad som skiljer mellan dessa två skolor är hur man ser på möjligheten att överavkasta mot index (medel). Lättast sättet att förklara deras syn på möjligheten att överavkasta mot index, är genom det vanliga engelska talesättet; money on the table.

Money on the table är överavkastningen gentemot index. Enligt Chicago finns det inga pengar kvar på bordet, för om det fanns skull det försvinna fort. Så det finns ingen överavkastning att hämta. Medans UCLA säger att det finns överavkastning att hämta men du måste vara redo och snabb för att kunna fånga de pengarna på bordet innan någon annan hinner göra det före dig. Chicago ingen chans till överavkastning, UCLA chans till överavkastning om man är redo och snabb. Detta kommer att färga hur portföljer ser ut från dessa två herrar.

Vi börjar med fadern av finans, Eugene Fama. Enligt honom och vad all hans forskning bygger på så är marknaden effektiv och det finns ingen överavkastning att fånga. Därför är index bästa stället att investera dina pengar.

Sharpe håller med Fama om att sparares pengar bör sparas i indexfonder, med ändringen att sparare bör ta en del av sin förmögenhet 20-25 % och investera i aktier inom branscher du har kunskap inom och är intressant. För om du har intresset och kan mycket om branschen så kan du få det där tillfället då du hinner ta den där överavkastningen innan den försvinner från bordet. Intervju med Sharpe: Länk.

Man kan jämföra dessa råd med vad Warren Buffett har själv rekommenderat till småsparare. 90 % index fonder och 10 % räntor, vilket låter väldigt likt vad Fama och Sharpe har rekommenderat själva.

Vad tycker jag själv? I med att jag endast lägger mina pengar som inte har ett ”hem” i indexfonder, så tror jag så klart på det Sharpe predikar. Det jag försöker göra är att vara så redo och ha kunskapen att försöka ta pengar från bordet innan någon annan hinner, jag pratar inte om trading utan att ta positioner i bra bolag när de bolagen handlas till en pris som är lägre än jag själv tycker är motiverat.

Om du tycker detta inlägg var intressant så kan du kolla på denna intervju emellan Fama och Thaler. Kolla här.

Investacus Saverajus

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s