Vad ger (total)avkastning?

Många sitter och kollar på grafer dag in och dag ut, i olika tidsspann från en dag till flera år. De är inge fel med det jag gör det själv, men bakom den där siffran som tickar upp och ner så finns det faktiskt några nyckeltal att kolla på. Som alla vet är själva priset på en aktie ett resultat av efterfrågan och utbud, men på längre sikt så kan man bryta ner själva totalavkastningen i en aktie till tre delar; P/E-tal tillväxt, vinsttillväxt och utdelning. För att illustrera rent matematiskt totalavkastning så uttrycks den enligt nedan.

P/E-tal tillväxt + vinsttillväxt + utdelning = totalavkastning.

Jag ska bryta ner dessa beståndsdelar så att man kan förstå hur de påverkar totalavkastningen och vad det säger om totalavkastningen.

P/E tillväxt

P/E är det vanligaste nyckeltalet att värdera aktie på, kan jämföras historiskt eller mot peers. Men här så prata vi om hur mycket värderingen har gått upp eller ner. Vi vet alla hur P/E räknas ut, pris per aktie delat med vinst per aktie. I det fallet då en aktie har gått upp i pris men vinsten har inte ökat, vilket gör att P/E talet går upp.

Exempel:

Investacus AB

År 1                   Vinst per aktie: 10       Pris per aktie: 200     P/E: 200/10= 20

År 2                   Vinst per aktie: 10       Pris per aktie: 250     P/E: 250/10= 25

Som man ser så har värderingen gått upp med 25 % och inget har hänt med vinsten. De enda som har hänt är att förväntningarna på framtida vinster ökat, skulle säga att detta är den prisökning som håller lägst kvalitet.

Vinsttillväxt

Vinsten är en annan variable som påverkar priset på en aktie, går vinsten upp (vinsttillväxt) så ökar också priset på aktien i bolaget. Om bolagets aktie har gått upp och värderingen är den samma (P/E mässigt) för att vinsten har ökat i takt med aktiens pris har ökat.

Exempel:

Investacus AB

År 1                   Vinst per aktie: 10          Pris per aktie: 200     P/E: 200/10= 20

År 2                   Vinst per aktie: 12,5       Pris per aktie: 250     P/E: 250/12,5= 20

Så aktien har gått upp 25 %, men det har även vinsten så värderingen är den samma för bolaget trots en högre vinst och aktiepris. Denna utveckling i kurs har hög kvalitet, värderingen är den samma men du har en vinst på 25 %.

Utdelning

Utdelning skiljer sig från vinsttillväxten och P/E-tillväxten, då de två senare skapar kursökning medans utdelning är ett passivt kassaflöde från bolaget till aktieägarna. Så utdelningen är bara vad utdelningen är.

Hur påverkar dessa 3 delar av totalavkastningen den framtida avkastningen då?

Lika mycket som att du kan utvärdera din historiska avkastning i en aktie baserat på dessa tre variabler, kan du räkna fram en förväntad avkastning på en aktie.

Förväntade avkastning = förväntad P/E-tillväxt + förväntad vinsttillväxt + förväntad utdelning

Som du förstår så beror din avkastning på dessa tre delar och en variabel kan påverka så mycket att de andra inte kan väga upp de två övriga när det gäller avkastningen. Den som är absolut viktigast är så klart vinsttillväxten, då både P/E och utdelningen beror på vinsten.

Om P/E-talet är stabilt och men vinsten per aktie går ner så ökar förväntningen på den framtida tillväxten, vilket jag kan säga är lite ovanligt att vända trenden från negativ vinsttillväxt till positiv vinsttillväxt. Givet att dessa undantag inte påverkar vinsten att det ligger i företagets affärscykel med ett svagt kvartal eller år, eller engångsföreteelser i kostnader eller intäkter som gör att vinstentillväxten är negativ.

Utdelningen beror på främst vinsten, men även det fria kassaflödet i bolaget. Vinsttillväxten påverkar vinsten i alla högsta grad det kan vi alla vara överens om, vinsttillväxten påverkar också det operationella kassaflödet som är majoriteten av det fria kassaflödet.

Som sagt så är det 3 variabler som påverkar avkastningen och då också den förväntade avkastningen, av dessa tre variabler så är vinsttillväxten som påverkar mest för den påverkar även de två andra variablerna.

Det är viktigt att veta när man sitter och utvärderar sina positioner och när man analyserar aktier som man har eller tänker köpa. Även är dessa tre variabler bra att veta för att undvika mental accounting, då man bara fokuserar på en del av avkastningen t.ex. utdelningen fast den totalavkastningen beror på fler delar än bara utdelning.


7 reaktioner på ”Vad ger (total)avkastning?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s