Bokslut 2017

Året i korthet

Året har varit ett medelår avkastningsmässigt på svenska börsen och i portföljen. Några index har presterat följande: SIX return index har avkastat 9,47 %, OMX30 har avkastat 3,94 %, DJ US har avkastat 18,74 %, DAX har avkastat 12.51 % och DJ World Index har avkastat 21,95 %. De som har presterat bäst har de större indexen gentemot de mindre indexen vi har här i Sverige, vilket antagligen mycket har att göra med HMs viktning i de svenska indexen.

För mig har det gått godkänt, presterat lite över dom 8 % jag räknar med varje år i mina uträkningar för värdet i min portfölj. Det jag önskar att jag hade gjort mer är att ha tid att analysera fler aktier, men det kan kanske vara okej i med att jag har haft ett stressigt år med föreningsengagemang, skola, förhållande som gick itu och sen en utbytestermin i Hong Kong. Man kan göra vad som helst, men inte allt 🙂

Förvaltningen

I år har jag satt in 34 787 kr i kapital till portföljen, vilket är 2899 kr som är 299 kr över den summan jag har planerat att sätt in varje månad. Förhoppningsvis blir det mer i år efter sommaren då jag tar examen och ska börja jobba.

En viktig del att kolla på i förvaltningen utöver avkastningen är också kostnaden i förvaltningen.

Antal transaktioner Omsättning i relation till UB Kostnad i relation till UB Kostnad i relation till omsättning
2016 189 63,11% 0,30% 0,47%
2017 84 31,21% 0,09% 0,30%

Jämför man med förra året så syns att jag har varit mindre aktiv, men har även har en rejäl sänkning i kostnader i relation till utgående balans och i relation till omsättningen. Förvaltningen får godkänt.

Prestation

Nu ska vi kolla på hur jag har presterat, jag har haft en fördelning 65 % aktier och 35 % räntor under året, för att jag vill har lite krockkudde i fall marknaden går ner och jag kan inte ta tillvara på tillfället för att jag inte kan sätta in nya pengar. Jag kollar på hur jag har avkastat med endast aktier och sen totalt för att kunna se hur vad avkastningen hade varit om jag hade haft 100 % i aktier.

Utdelning

I år har utdelningen uppgått till 3416 kr och är en ökning på 51,6 %. Om man vill kolla mer om mina utdelningar så kan man kolla på min sida, Mål och uppföljning. Utdelningsbeloppet är inte så stort och direktavkastningen på portföljen är endast 1,26 % i skrivande stund. Många andra utdelningsinvesterare där ute har upp emot 4-5 % i direktavkastning, men jag har även ett fokus på en allokering mellan räntor och aktier och även på en mix emellan tillväxt bolag och utdelningsbolag.

utdelning-per-c3a5r.png

tillväxt i utd.png

Det är även lite kul och populärt emellan utdelningsinvesterare att kolla på hur mycket utdelningen räcker per dag och per månad. Inga stora siffror, men ändå lite kul.

Per dag                                 Per månad

2017 9,36 kr 284,68 kr

Portföljens avkastning med räntor

tot inkl räntor

Portföljen avkastning utan räntor.

tot exkl räntor.png

risk data.png

För att utvärdera portföljen så bör man kolla på avkastningen men och också på den risk-justerade avkastningen. Vid september så vad min Sharpekvot på ungefär 2,5 tyvärr har den sjunkit till 1,96, beror på att avkastningen har fått ner lite.

Om du vill kolla hur varje portfölj har gått så kan du nedanför kolla hur det har gått för varje portfölj, även vilken aktie som har presterat bäst och sämst i varje portfölj.

Deadpool

Deadpool.png

Bästa aktie Cognosec 66,10 %

Sämsta aktie Tobii -48,13 %

Saverajus

Saverajus.png

Bästa aktie Paradox 83,74 %

Sämsta aktie Pandora -26,89 %

Investacus

Investacus.png

Bästa aktie Nolato 104,94 %

Sämsta aktie Betsson -31,17 %

Saverajus Nordame

Saverajus NordAme.png

Bästa aktie PayPal 86,52 %

Sämsta aktie Berkshire Hathaway 21,86 %

Investacus Nordame

Investacus Nordame.png

Bästa aktie AbbVie 54,80 %

Sämsta aktie AT&T -8,51 %

God avkastning på dig!

Investacus Saverajus

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s