Vad jag har gjort efter NetEnts vinstvarning

Idag kom en vinstvarning i NetEnt som är en av mina utdelningshöjare. Aktien har sen den delades ut från betsson, med både kursuppgång och utdelningar. Men man värderar inte ett bolag på historik, utan på vad man har idag och förväntas ha i framtiden.

Idag så handlas NetEnt efter dessa parametrar.

NetEnt

2017 kommer NetEnts vinst och omsättning öka med 10 %, samtidigt som utdelningen kommer minst vara oförändrad. Så vi har ett företag med en tillväxt i både vinst och omsättning, en direktavkastning strax under 5 % och handlas till P/E 20. Med ett P/E på 20 och en vinst tillväxt så är PEG talet på 2 vilket i sig är högt.

Netent3

netent4

Så här ser den historiska utvecklingen ut  och NetEnts tillväxt för 1 år, i snitt 3 år, 5 år, 7 år och 10 år. 10 % är en stor skillnad mot tillväxten som har varit de senaste åren, men värderingen har också varit därefter.

Låt oss kolla på vad VD sa i anslutning till vinstvarningen.

”Utsikterna för spelutvecklingsbolaget Net Ent under 2018 är hälsosamma.

”Tillväxtutsikterna för 2018 är hälsosam”

”Som stöd för sitt tillväxtantagande hänvisade han bland annat till att bolaget har för avsikt att släppa 20 nya spel under 2018 jämfört med 14 nya spel 2017. Enbart under det första kvartalet 2018 väntas 5 nya spel lanseras, framkom det.”

På redan reglerade spelmarknader skulle tillväxten vara fortsatt solid som exempelvis Italien, Spanien och Storbritannien. Dessutom finns tillväxtmöjligheter på marknader som är på väg att omregleras, påpekade vd vidare.

Dessutom har spelbolaget 13 nya kunder där lansering väntas, enligt Per Eriksson som andades optimism inför det nya året.

Tidigare har spelchefen sagt att han tror på högre marginaler ett bra tag till, nu ville han dock inte vara tydligare än att han trodde på starka marginaler under 2018.

Per Eriksson påpekade vidare att det var huvudsakligen intäktstillväxten som svek i det fjärde kvartalet, och inte kostnadsnivån, men att bolaget alltså väntar sig solid och bra tillväxt under 2018.

*kopierat från placera.

Vad vi har framför oss är alltså 20 nya spel lanserade, mot i år 14. Marknader som håller på att regleras, som NetEnt har backat ifrån för att vänta in och se hur de regleras. Bättre att ha mobilitet för gå in när man vet hur spelplanen ser ut, istället för att hoppa in och vara fast med investeringarna i en osäker marknad. Även har NetEnt 13 nya kunder att se fram emot lansering. Sist så påpekade VDn att det var intäkterna som svek i fjärde kvartalet, inte kostnadssidan som stack iväg. Vilket känns sådär, jag hade hellre sett att intäkerna klättra på som vanligt men kostnaderna var högre för att man investera i verksamheten för att kunna växa mer senare.

Jag valde att köpa mer NetEnt efter att aktien gick ner 22 %, för att reaktioner som dessa är ofta överdrivna och jag kände själv att det är överdrivet för ett bolag som växer 10 %. Orsaken kan vara att NetEnt har hårda jämförelse punkter inom sitt segment, med Evo och Cherrys Yggdrasil som båda växer snabbare men gör det från en lägre bas av vad NetEnt gör. Förväntningarna har gått ner och tillväxt möjligheterna ser bra ut för NetEnt nästa år.

Disclaimer: Som jag har nämnt så äger jag aktier i Net Entertainment.

Investacus Saverajus


2 reaktioner på ”Vad jag har gjort efter NetEnts vinstvarning

    1. Hej Lars. 2019 kommer bli spännande helt klart, jag tror tyvärr NetEnts problem är inneboende och inte något med marknaden. De kan åka med upp pga av bättre sentiment i branschen, men innan jag ser en bättring i bolaget i sig avstår jag.

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s