Hur HMs utdelning påverkar aktieägarna

Idag den 31a Januari så kom HM med deras rapport och med de förslaget till utdelningen av året 2017.

Den förslagna utdelningen blir oförändrad på 9,75 kr per aktie, men med en tvist får aktieägarna en chans att byta/köpa nyemitterade aktier för utdelningen. Detta är första gången jag har hört om ett bytesprogram i anslutning till utdelningen.

Om vi ta bort all corporate bullshit, så vad HM gör är en nyemission samtidigt som bolaget delar ut. Så de får inte det kapital de behöver och fortfarande håller sin fina statistik gällande att ha aldrig sänkt utdelningen.

I med det här förandet så får aktie två alternativ: 1) att ta utdelningen i cash och bli utspädd så deras ägarandel sjunker. 2) ta de nyemitterade aktier och bibehåll sin ägarandel.

Vad du än bestämmer att göra som ägare kommer utdelningen per aktie bli lägre nästa år. Av den enkla anledningen att det totala utdelningsbeloppet kommer spridas på fler aktier. Enda chansen är om HM växer sin vinst och kassaflöde ordentligt, baserat på hur det ser ut idag så verkar inte det troligt. Största problemet är att ingen vet hur utspädd man blir, minst blir man utspädd till hur Perssons familjens innehav.

HM ger med enda handen och försöker ta med andra handen, HM är i behov av kapital för att kunna göra investeringar i sina e-handel. Samtidigt kommer de ut med Afound vilket är ett fyndigt.se fast för kläder som jag förstår det. Lite konstigt att man skapar ett nytt affärsområde när huvudområdet inte presterar. Konstigt fokus tycker jag, främst med tanke på kapitalallokering.

Förra året delade HM upp utdelningen för att kassan hade inte klarat av den stora utdelningen (antagen, men inte uttalad) och nu gör de en nyemission. HMs stortid har verkligen varit förbi, de har en hel del att jobba med för att vända denna Hiddenburger.

Jag sålde personligen HM förra året och vill du läsa varför kan du läsa här, tycker fortfarande att alla argument är relevanta om något så är de starkare nu.

Hur gör du med utdelningen? Tar du cash eller nya aktier?

Investacus Saverajus


En reaktion på ”Hur HMs utdelning påverkar aktieägarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s