Nya förutsättningar i sparandet och lite om börsen nedgång

Hej alla ! har varit ett par tråkiga dagar på börsen just, helst när man har varit van med att ofta går upp eller går ner minimalt.

Men först om mig! Jag är tillbaka från utbytesterminen och är inne på min sista termin på min masterutbildning, så jag letar efter halvtidsjobb och heltidsjobb efter sommaren. Detta har så klart pågått ett tag, vilket även har gett resultat! Idag var min första dag som ekonomiassistent på en av Sveriges största private equity firma, så kul att komma in innan för dessa dörrar. Så klart hade jag önskat att jag vara på investeringssidan, men livet är ett maratonlopp och jag tänker inte ägna mig åt att tänka ”om” eller jämföra mig med andra. Jag är glad över var jag är och jag tänker göra det bästa av det ! Sen får framtiden visa vad som händer.

Men åter till sparandet och investerandet! Så klart kommer nytt jobb innebära att jag får in mer pengar och investera mer pengar, även så ska jag få ett stipendium av min hem kommun för de två utbildningarna jag har studerat. Jag vet inte beloppet än, men beroende på beloppet så åker allt in i portföljen eller så delar jag upp det mellan att spara och lägga pengarna på någon större nöjes grej.

Personligen tycker jag dessa nya kassaflöden kommer in vid en perfekt tidpunkt!

Börsen har fått några riktigt rejäla nerställ och värderingarna har gått ner, i regel kan man köpa samma vinst krona idag mycket billigare än vad man betala förra veckan för samma krona. Har sett många på twitter skrika sig hesa och ställer sig frågande om detta är början på kraschen, jag är lugn tills jag ser att vinsterna börjar att gå neråt.

För som jag skrev i ett annat inlägg så består avkastningen i en aktie av P/E tillväxt + vinsttillväxt + utdelning. Och P/E handlar mer om värderingen av vinsten, om värderingen av vinsten går ner så är det inte så stora orosmoln då vi ligger i regel på väldigt höga nivåer i de flesta aktier. Att få lite lägre P/E-tal men att vinsten inte viker sig i bolagens intjäning så kan det uppstå köplägen på bredd front. Men efter som börsen är 6 månader före bolagen så i fall detta fall fortsätter ska det bli intressant att se om marknaden har rätt eller om bolagen tuffar på.

Jag personligen letar efter aktier nu att köpa och kommer fylla på mer i de aktier jag har i fall min model över fördelningen i mina aktier säger att jag ska det.

Hur gör du? Tar du det lugnt och väntar för att se hur vinden blåser eller fortsätter du köpa och ignorerar Mr Market?

Investacus Saverajus

 

 


En reaktion på ”Nya förutsättningar i sparandet och lite om börsen nedgång

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s