Are you ready for a stockageddon?

Har du en plan i fall aktiekurserna sjunker som en meteorit gör ner mot jordens yta? En stockageddon så att säga.

Detta kan låta lite som ett preppersaktigt inlägg, men det är viktigt att tänka ut sin strategi innan för när man sitter i stormen så är det rätt svårt att hålla huvudet kallt och komma upp med en plan för att kunna rida ut stormen. Så vad gör du i scenariot när aktierna går ner mer än 30%, 40% eller 50%? Det kan till och med gå ner mer.

Så har du en plan i din strategi när det väl kommer en krasch?

Om du har det great! High five på de! För de är inte många som har det.

Min plan är min allokering, mellan likviditet och kapital i marknaden. Det är för att mina verktyg är begränsade just nu och har varit det i 7 år för att jag har pluggat. Jag har inget stort överflödigt kapitalflöde, så jag kan inte lita på att jag kan sätta in mer kapital för att kunna köpa mer i fall börsen går ner. Detta handlar inte om timeing på det sättet att jag försöker pricka en topp eller en botten. Utan det handlar om att överleva och vara redo att ta en smäll, för att sen kunna ställa mig upp och fortsätta investera.

Hur funkar min plan rent praktiskt? Jag leker med scenariot att en 50 % nedgång i aktiemarknaden kan hända inom en överskådlig framtid, jag vet inte när och inte vad som kommer att göra så att den startar. Men de jag vet är att historian har en tendens att upprepa sig och vi har aldrig gått så här länge utan en krasch eller bear marknad. Vi hade ändå en längre korrektion för två år sen i början av året, men zoomar man ut så syns det knappt i kurvan.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Tillbaka till scenariot om att börsen gå ner 50 %. Så här tänker jag: med en likviditet på 35 % och investerad i aktiemarknaden till 65 % så kommer en nedgång på 50 % göra så att jag har 52 % i likviditet och aktiekapitalet till 48 %. Om detta skulle hända så kan jag då dubbla min aktieexponering genom att investera min likviditet och för att få extra avkastning kan jag även utnyttja den kredit jag har tillgänglig.

Jag har haft denna allokering på 65/35 i snart 3 år för att det har varit höga aktiekurser, när jag börja trodde jag att jag var smart nog att kunna timja marknaden. Köpte till och med en Mikael Syding position emot marknaden med hävstång på 15 ggr. Nu vet jag bättre och försöker inte timja, utan är istället förbered. Nu kostar så klart denna 35 % likviditet alternativ avkastning, men väger man det emot att kunna dubbla min investering i vad som kan vara den bästa situationen att investera någonsin är ekvationen enkel.

Men jag har ändå de senaste tre åren avkastat bättre än jämförelseindex och gjort det med en väldigt låg risk för varje procent jag har överavkastat index.

Nu är inte min strategi den enda man kan ha inför en nedgång på 50%. Om jag hade haft en stabil inkomst så jag visste att jag alltid skulle kunna investera varje månad, då hade min strategi sett helt annorlunda ut. Min likviditet hade varit mycket lägre och jag hade nog tagit en del av kapitalet och investera det i alternativa tillgångsslag.

Viktigaste med detta inlägget är att man gör sig redo för att börsen kan gå ner 50 % både med en plan i portföljen och rent mentalt, då många bränner sig och slutar med investerandet efter en börskrasch. När det är då som det antagligen är bäst att investera.

Har du en plan i fall börsen kraschar?

Investacus Saverajus

 


4 reaktioner på ”Are you ready for a stockageddon?

  1. Min allokering är 60% aktier och 40% räntor. Har valt att vara lite försiktigare nu när jag ”bara” har 4,5 år kvar till pensioneringen vid 62 år.
    Har en övervikt på 3% räntor nu som jag skall köpa aktier för när det har blivit lite stabilare på börsen, om det nu blir det i närtid.
    Har en liten förhoppning att det fortsätter neråt då jag vill ta in nya stabila utdelare i portföljen som BTS Group och ÅF.

    //Tim

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s