7 års jubileum på börsen!

Titeln på inlägget säger nog allt, 2011-04-26 öppnade jag konto på Avanza och satte in mina födelsedagspengar från min 19 års dag. Så idag har jag varit aktiv i exakt sju år, tänk er sju år! Två år till så är det lika länge som grundskolan liksom

Bara för att visa hur mycket min handel har ändrats sen jag börja och de tre senaste åren, så består de tre senaste åren av 85 % av min totala avkastning hittills. Mina 4 första år är som du ser inte dom bästa, vilket beror främst på mitt 40 % tapp i mina första 6 månader. Men det är också dom åren jag har lärt mig mest. Jag har gått från att inte kunna någonting till idag vara en mycket kunnigare och självsäker investerare, därför tänkte jag dela med mig lite av mina erfarenheter under dessa 7 år. Så jag kommer gå igenom min handel från min första dag till idag och berätta om mina lärdomar, förhoppningsvis är det kul att se hur någon utvecklas och kanske kan mina lärdomar lära er något. För att göra det lite enklare har jag delat in mina 7 år i tre delar, för man kan verkligen se skiften i min handel och avkastning.

Del 1 – Vilse på Colosseum (börsen) 2011-04-21 – 2013-09-09

Inked2,5 år_LI.jpg

Denna första period varade i ungefär 2,5 år, där jag under majoriteten av tiden låg back och låg till och med back mer än 30 % ett tag. Men detta var något jag var redo för när jag börja handla aktier, jag tänkte verkligen att de pengar jag satte in de första halvåret var läropengar. Även var jag helt lugn med att de pengarna kunde vara förlorade inom ett år, men jag visste att dessa läropengar kommer ge mig högre avkastning senare i livet. Från den 26 september 2011 började jag få avkastning på mina investeringar och två år senare var jag på plus igen.

Låt oss kolla på mina första transaktioner

första transaktioner

Min okunskap syns direkt men också min riskvilja, de enda positiva här är att jag diversifierar.

Varför köpte jag den brokiga samlingen av finansiella produkter? Lupe pratades mycket om på tv om deras exploatering i Nordsjön, Opcon (som heter nu Trention för övrigt) kommer jag inte ens ihåg vad dom gjorde, SAAB köptes av misstag då jag läste fel mellan SSAB och SAAB, Swedbank Robur Ny Teknik var verkligen en fullträff och tror seriöst att jag bara köpte den på namnet, både SEB och FMG fonderna hade jag ingen aning om vad de var för fonder och vad de innehöll och sist köpte jag Concentric ett bolag som var underleverantör till fordonsindustrin och främst Volvo. Köpet av Concentric var enkelt, oavsett om vi köper bilar eller lastbilar så behövs de servas.

FMG fonden var nog den största missen, då jag märkte efter en stund då jag ville sälja den så tog det en månad att sälja. Dåligt påläst.

Opcon såldes en förlust på 37 % efter 3 månader. Tydligt var det att jag ville ha mer

2.png

diversifiering och lite mer stabilitet i med att jag köpte in investor, 3 fonder, ABB och Atlas. Medans A-com är i samma bana som Opcon, en chansning som jag har ingen aning om de bolaget gjorde.

Fonderna var ett sätt att få exponering emot två tillväxt länder som jag redan då såg stor tillväxtpotential i, även få exponering emot små bolag genom experter. Sen vet jag inte vilken fond jag hitta eller vilket fondbolag det var, men jag kolla nog på avgifter och utvecklingen senaste åren.

Och lite så här fortsätter det, handlar och köper utan vidare analys. Informationen hämtas från olika källor som inte alls är trovärdiga, så som nyheterna, vänner som kan lika lite eller diverse aktieforum. Några klassiska aktier som jag köpte var Lucara Diamond, Africa Oil, Biogaia och New Wave. Avkastningen och handel blir därefter också, vill påpeka att jag säger handel här för jag anser nu att jag inte var någon investerare.

Så här fortsätter det, sen börja jag hitta aktier utanför Sverige.

3

Min första amerikanska aktie var som du ser Nu Skin, något som många killar inte känner igen men tror att de flesta tjejer gör. Förlåt om du tar det som fördom, men så jag uppfattar världen även om jag själv bryter den fördomen genom att veta om märket.

Hur tänkte jag när jag köpte min första amerikanska aktie? Simpelt, jag såg Nu Skins aktie graf och jag fråga mamma vad hon tyckte om produkterna. Grafen såg bra ut och mamma tyckte det var väldigt bra produkter.

NU skin.png

I listan med aktier jag köpt hittar vi lite fler klassiker, så som fingerprint (kunde nästan blivit en sektmedlem, kommer ihåg hur coolt jag tyckte de var med 007-teknologi), Sensys Gatso, och Cassandra Oil(här var jag sektmedlem). Även för att sänka risken men ändå få någon form av avkastning så köpte jag en räntefond från AMF. Det var runt köpet Nu Skin och Nordeas Obligations fond som trenden i min avkastningskurva börja gå uppåt istället för neråt. Som jag nämnde ovan så vände min avkastning runt den 9 september, men det roliga är att jag köpte inga aktier eller fonder under hela september.

4

Runt här börjar jag göra analyser, jag börjar gräva i årsredovisningar och dra egna slutsatser om bolagens verksamhet i framtiden.

Vitrolife, Biogaia, Wallenstam, Mastercard, Visa, och ICA är dom som jag kommer ihåg att jag gjorde en större ansträngning runt med analysera bolaget och marknaden.

Analysera var inte på någon hög nivå, utan långt där ifrån. Vitrolife var enormt simpel, vi har en ökad åldrande befolkning i alla åldersgrupper och fler får barn senare i livet. Detta bidrar till att fler och fler har svårt att få barn på grund av fler fokuserar på karriären i början av livet och barn senare. Som du ser analysen och slutsatsen är enkel, inget räknande på kursen eller på tillväxten utan endast intuitivt tänkande att marknadens efterfråga kommer att öka.

Samma sak gjordes med Biogaia, Mastercard och Visa, fler barn behöver mer antibiotika och fler personer använder kort samtidigt som frekvensen ökar. De har även funkat här, dock har jag sålt Biogaia och haft kvar Mastercard och Visa.

ICA och Wallenstam var lite av ett loser game tänk, vi kommer alltid äta och vi behöver alla bo någonstans. Så jag köpte de största i dessa två marknader i Sverige. Simpelt igen räkna inte på det utan läste igenom den senaste årsredovisningen och sen tänkte enkelt. Kan inte säga att utfallet var dåligt, men kan inte tillskriva min analys äran för det. Har haft kvar ICA men sålt Wallenstam.

Sent i listan kan vi också se några klassiska småsparare aktier, som Fingerprint och Precise Biometrics. Detta var 2013 och jag hade börjar på Stockholms Universitet, det gjorde att jag lyssna på klasskamrater om Precise och Fingerprint. Där fick jag lära mig ”buy on the rumor and sell on the news” när Precise och Fingerprint trycktes upp när man vänta på nya iPhone släppet med fingeravtrycksläsare, där många på forum hade gissat att de skulle ha Fingerprints läsare. Men som ni vet så gick dom med en annan leverantör. Jag lärde mig att jag inte gilla detta, det var som att handla på luft och inget substantiellt. Förväntningar kan vara enormt svåra att handla med, helst när det är så binärt när det handlar om ett event som iPhone släppet. Därför gillar jag inte bolag som är så binära i sitt utfall, vill att bolagen ska ha tusen vägar till framgång inte en väg.

Första delen kan summeras, hade ingen aning vad jag köpte och tog in information som inte var värd att lyssna på. Senare blev det bättre, jag börja göra analyser (enkla och näst intill enfaldiga, men ändå analyser) och min avkastning börja även gå i rätt riktning. Det kan se ut som att jag hade 2,5 år av ingen avkastning, så som jag ser det hade jag 6 månader av lärotid där avkastningen var katastrof (38 % minus) där jag sen tog två år att ta igen dessa 6 månader. Lärde mig alltså hur tungt det kan vara att ta igen en dålig period, så jag tittar mycket mer på risk idag än något annat i portföljen. Ta detta på rätt sätt, jag ogillar inte de 6 månaderna utan de är grunden för den investerare jag är idag och de la grunden för att jag skulle kunnat ta igen dom 6 månaderna sen. Titta bara på vilken avkastning dessa 6 månader la grunden för, dock så är det som är mest intressant för mig hur stora svävningarna är i avkastningen.

utan dessa 6 månader.png

Del 2 – Hybrisens år

2013-09-09-2014-10-17 2

Som ordspråket går: Högmod går före fall.

Med två positiva år bakom mig och en tro på att jag kan det här med att investera nu. I början av denna tid bodde jag också utomlands i 5 månader, varav 3 månader i Beijing så det var inte så lätt att hålla sig uppdaterad. Denna tid kan verkligen karakteriseras av att köpa aktier och finansiella produkter där jag tror att jag vet bättre och att jag långt utanför mitt kompetensområde, genom det har jag också fått betala för.

2 1

I början var jag inne i bolag som jag idag aldrig skulle ha så stor vikt i som jag hade då. Titta bara på dessa namnen, de är nog kända för dom mest och då inte som vinnare utan som stora börsförlorare. Fingerprint, Precise, Cassandra, Serstech, Josab, Etrion och Star var alla då häftiga bolag som många prata om som the next big thing. Jag med min hybris trodde då att jag kunde analysera dessa bolag och då förstå hur de skulle dra nytta av sin unika teknik. Fingerprint och Precise har haft en enorm uppgång men som vi vet förlorat majoriteten av sitt marknadsvärde.

Cassandra Oil var en aktie jag verkligen trodde på, de hade patent på en unik teknik för att utvinna råvaror ur vardagliga produkter (främst marinolja ur plast produkter, så som bildäck) och vad jag kunde se ett management som var kompetenta och erfarna inom detta området.

Africa Oil var också ett bolag där jag tog rygg på kunniga aktörer (Lundin-familjen) i sin marknad, där jag trodde att jag skulle bli belönad för att ta den risken jag tog genom att vara på den geografiska plats bolaget hade verksamheten på. Även kolla jag in den geografiska möjligheten att hitta olja just i Africa Oils område, vilket jag tyckte såg extremt bra ut.

Josab International kanske är lite mer av en doldis. Men de är ett bolag som ska kunna rena vatten på ett naturligt sätt med en sorts mineral som jag förstod det bara finns på i en gruva. Analysen var simpel, många länder har svårt att få rent vatten och de vatten som ofta finns är så lortigt att de är inte drickbart.

Bara för att visa hur min portfölj såg ut runt årsskiftet 2013-2014.

Detta bildspel kräver JavaScript.

2 2.png

Här kommer en ny sorts hybris, jag mot världen (index) mer eller mindre. Jag trodde att jag kunde pricka toppen och göra det med lite kapital genom en hävstångsprodukt. Här har jag gjort så många fel.

 1. Jag trodde att jag visste var vändningen till en bear-marknad skulle ske pga. säsongsmönstret med att en bull-marknad brukar hålla på i 5 år ungefär.
 2. Hävstång ggr 15. Kom igen liksom. Stod index still så hade räntekostnaden för att få den hävstången ätit upp värdet i min position.
 3. Jag hade en vinst på 40 %, men jag tänkte att de var bara början. Då gick index upp lite och med hävstångens räntor så blev denna placering en förlust på 60 % istället.

Verkligen viktigt att veta vad ens kompetens zon är någonstans.

2 3.png

Efter alla dessa högmods placeringar där jag trodde att jag kunde allt och jag kunde köpa högrisk aktier för att sen få en hög avkastning. Universitets utbildning säger som att tar man högrisk så får man högavkastning, vilket blir så fel i den retoriken. För att de man pratar om är en helt rationell värld där man kan räkna på allt och investerarna är också rationella, är risken hög så ska i så fall en rationell investerare få hög avkastning i denna placering. Men verkligenheten är en annan, hög risk ökar möjligheten till hög avkastning så väl låg avkastning. Här börjar det embryo föddas till den investerare jag är idag och till de portföljer jag har idag.

Här kan man se hur min handel

2 4

helt ändras om man tittar på vilka bolag jag köper jämfört med tidigare.

Jag börjar bygga ihop min dividend carpet bombing portfölj med massor av utdelnings aristokrater och utdelnings kungar från USA.

Men jag börjar även fokusera på utdelningar i svenska bolag, även börjar jag kolla runt i norden lite mer.

De sälj som gjorde var för att få ut resten av de skräpbolags aktier jag hade kvar, men även för att vikta ner i aktier som hade stor viktning i min portfölj även om de var kvalitetsbolag. Tänker här främst på Vitrolife, som är den aktie som har varit med mig lägst.

Jag börjar även sälja av fonderna, för att jag vill bli bättre på att analysera och då vill jag endast hålla på med aktier. Kan ha varit skadligt för avkastningen men det valet gjorde jag och det valet håller jag på än idag, samma val har jag gjort gällande investmentbolag (där är Berkshire Hathaway ett undantag, är väl lite för svag för Buffett och Munger).

Jag började hitta mina strategier och även sätt upp ett analys ramverk för att hitta aktier som passar dessa strategier. Denna tid av hybris har lärt mig om allokering, riskspridning och att insikt i de man vet och inte vet är det viktigaste för en investerare.

Del 3 – Investacus Saverajus födds och växer fram

2014-10-17-2018-04-02 2

Vid det här laget har jag börjat bygga min plan för hur jag ska bygga upp min

3 1

förvaltning. Från att skjuta helt vilt på allt som såg bra ut och utan någon strategi, börja jag utifrån boken Börsens Psykologi börja jobba med allokering och balansering i portföljerna och mellan de olika portföljerna. Värdeaktier och tillväxtaktier har en tendens att gå i vågor, när värdeaktier går bra går tillväxtaktier sämre och vice versa. Sen så funkar det bra för att aktier som växer mycket har oftast en högre avkastning, medans värdeaktier brukar falla mindre än tillväxtaktier. Så värd aktier skyddar nedsidan och tillväxtaktier ökar avkastningen. Jag kom upp med att jag vill ha sex olika portföljer: 2 värdeaktie portföljer (en nordisk och en Nordamerikansk), 2 tillväxtaktie portföljer (en nordisk och en Nordamerikansk), en förhoppningsportfölj och sist en hedge portfölj. Vill du läsa med kan du klicka vidare på den här länken.

I början parkera jag en stor del av kapitalet i Spiltan Räntefond fond i 4 månader, medans jag byggde min strategi.

Sen börja jag bygga på portföljerna, då var hedge-portföljen aktiv och jag köpte Bear OMX X2, Silver och Guld för att stå emot i fall marknaden faller. Bear OMX var som jag tror många vet ett dåligt val för hur hävstången funkar, ett sånt här certifikat är mest lämpligast för att handla över dagen och inte för att hålla en längre tid.

Från början av 2015 har förvaltningen av portföljerna ungefär sett likadant ut, det enda som har ändrats är analysen. Jag har jobbat med att göra min analys bättre på de mjukare punkterna och på själva räknandet i värdering.

Därför tycker jag inte det fyller någon funktion än att gå igenom med av mina transaktioner. Men om du vill titta så kan du titta här.

Är det slut här? Nej, vi måste så klart utvärdera och kolla hur det har gått den senaste tiden. Jag har valt att kolla 3 år bakåt sen den första April, för det var runt i April 2015 då jag satte upp min allokeringsmodell mellan de portföljer jag har idag.

3 år med likvider

3 år utan likvider

Den övre bilden är portföljen med likvider och den nedre är endast aktier. Jag jämför med DJ World Index för att mina portföljer är så bredda och majoriteten av bolagen säljer på flera kontinenter. Graferna i sig rör sig väldigt lika (hög korrelation), men har presterat bättre vilket enkelt kan vara förklaras med att jag har tagit högre risk än vad index har. Vilket jag har bara genom att ha mindre antal aktier som är med i DJ World index, men det som talar för att jag får betalt för min risk är att min Sharpe kvot har legat över 1 under denna tid (ligger idag på 1,84 för de senaste 12 månaderna). Tittar man på avkastningen per år (CAGR) så har jag använt Stefan Thelenius exceptionella sparkalkylator. Att ha avkastat mer än börsens snitt (ligger ofta på 6-8 %) med 35 % likviditet, så är 9,45 % enormt bra helst när jag har runt 60 aktier mina 6 portföljer. Sen ser man i ruta två att avkastningen per år bara mina aktieportföljer (räknar bara på avkastningen från mina aktier) så är den på en siffra som är en dröm att prestera. 15,71 % är galet, vill inte hylla mig själv för mycket men jag klappar mig själv ändå på axeln.


Jag är så klart väldigt stolt och imponerad att jag har kunnat prestera så här bra trots att jag är så ung och har endast varit aktiv i fyra år när jag började. Men det jag väntar på är att se hur mina portföljer presterar i en bear marknad, vill se hur det går när det blir en shitstorm på börsen.

Detta var ett monsterinlägg (börjar bli en hel del såna nu), men jag hoppas det var värt att läsa hela vägen. Har man orkat läsa så här långt så förtjänar man en belöning (helt då detta inlägg har varit väldigt narcissistiskt), därför lottar jag ut 3 stycken ”Så här blir du miljonär i hängmattan” som jag fått av PH Börjesson.

Var med i utlottningen genom att retweeta denna post på twitter eller signa upp dig på via mitt formulär här på bloggen. Avslutar utlottningen den 30e april. (Alltså du kan vara med två gånger i utlottningen ;))

9789197982887_200x_sa-har-blir-du-miljonar-i-hangmattan_pocket

Tack för att du orkat läsa så här långt !

Hoppas det har varit givande på för både nybörjare och erfarna.

Investacus Saverajus


6 reaktioner på ”7 års jubileum på börsen!

 1. Wow vilken sammanställning av din investeringshistoria. Jag skulle vilja göra detsamma faktiskt. Ett bra sätt att lära sig förstå bakgrunden till både bra och dåliga investeringsbeslut som man gjort.

  Gillad av 1 person

  1. Tack så mycket, hoppas det lär dig lite också 🙂

   Alltid bra att gå tillbaka och kolla på vad man har gjort. Sen också analysera varför man har gjort det och se vad som gick bra eller dåligt. De enda som gör att man verkligen utvecklas 🙂

   Gilla

  1. Hej Micke

   Vad kul att du tycker det! Jag kollar inte på sparkvoten som många bloggare och twittrare gör 🙂 jag har varit student under hela tiden så jag har investerat de jag kan, men när jag börjar jobba kommer jag kolla mer på det 🙂 men i budget så brukar sparkvoten ligga på 26 % 🙂

   Personligen fokuserar jag mer på att ha högre avkastning, inte hur mycket jag sparar av min inkomst 🙂

   Mvh
   Investacus

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s