Valuta-exponering i portföljen

Valuta är nog som jag inte brukar lägga så mycket energi på för att över en affärs-cykel så brukar det jämna ut sig, så det brukar inte fylla någon funktion. Jag skrev denna tweet men jag kände att detta kan vara värt att utveckla i ett inlägg, det har även gjort att jag börjat titta över mitt investeringsuniversum.

Kan börja med att säga jag är ingen expert på detta alls, men har utbildat mig och är tillräckligt intresserad för att veta hur valutor funkar i grunden och hur det påverkar oss. Valutor är alltid ett relativspel, SEK mot Euro eller Dollar eller Pund eller någon annan valuta. Ibland kan kursen röra sig så att SEK är starkare mot Dollar och svagare mot Euro idag än igår. Även så finns det vissa valuta par som inte är likvida nog att handla i så då måste man ha en likvidare valutapar emellan för att det ska vara ett så effektiv prissättning som möjligt, kan vara SEK mot Mexikanska pesos då kan man behöva gå via USD för att kunna växla. För övrigt är USD världens världsvaluta som de flesta valutor växlas emot och anses vara en trygg hamn.

Jag kommer prata om valutor i allokeringen inte i hur valutor påverkar bolagen för att de är alldeles för många rörliga delar inom bolaget som kan påverka.

Tweet

Därför tog jag fram följande grafer. Dessa är de fem stora valutorna (bortsett från Kinesiska Yuan, men den är ändå satt i relation till dollarn just nu) i världen, dessa är dom alla har koll på och där primärt alla våra varor handlas i. Till exempel är Tyskland en av våra största handelspartner, därför är Euron extremt viktig när man kollar på vårt pengavärde i SEK.

Största bilden är CHF/SEK, tycker det är en bra jämförelse emellan länder då vi är väldigt lika. Då kan man se att vi som svenskar får väldigt mycket mindre för varje krona vi har.

Överlag är trenden uppåt, att svenska kronan blir svagare emot andra valutor. Även om det går upp och ner i vissa valutor så som USD och EUR men trendar ändå uppåt, den enda valutan som trendar neråt är Brittiska pund. Vad innebär det här? Jo, vi som har tillgångar i SEK förlorar köpkraft mot varor och tjänster som säljs i andra valutor än SEK.

Varför är detta viktigt då? Jag bor ju i Sverige och konsumerar i Sverige. Då borde inte detta vara något problem. Förutom för att varor som importeras in blir dyrare och jag vill inte leva hela mitt liv i Sverige, förhoppningsvis kommer jag kunna jobba utomlands eller ha ett andra boende utomlands i framtiden eller för den delen semester utomlands. Så är detta som att räkna med att det ska bli dyrare för mig att leva i denna globala värld.

Ett plus att det ger mig också chans till en värdeökning genom endast valuta skillnaderna, med tanke på trenden i de stora valutorna så ser det ur som att jag har valutatrenden med mig i ryggen. Men det är så klart en hel del risker, dock är just nu risk/rewarden emot SEKen.

Vad kommer jag att göra åt det? Jo, jag kommer fokusera på att ha en mer internationell portfölj och även tänka på hur valutorna fördelas i portföljen. Just nu har jag bara norden och USA i portföljerna. Som tur är har Avanza öppnat upp för handel i en del europeiska marknader, men jag tycker inte det räcker för jag vill sprida mig till Asien en region jag känner mig hemma i och tror mig ha bättre förståelse för än en del europeiska regioner. Jag har därför öppnat ett konto på Degiro, men jag tänker också över mina portföljer hur jag ska fördela sig.

Rent rationellt borde jag kanske ta ner det till 4 portföljer (Investacus, Saverajus, Deadpool och Hedge) för att bara ha mina bästa tillväxt case, utdelnings/värdegenerande case och förhoppnings case i en och samma portfölj. Dock så skiljer det lite med att en portfölj är matt utdelnings bombare och den andra har inte begränsningen i storlek som min nordiska portfölj har. Då kan man vidare argumentera att begränsningen är orationell, helst när de största bolagen växer i sån enorm takt som dom gör. Jag ska ta mig en funderare och tänka över hur jag vill göra med mina portföljer och hur det ska funka i framtiden. Men något som är säkert ska jag utöka mitt investeringsuniversum och inte bara hålla mig till Norden och USA i framtiden.

Hur hade ni gjort? Hur tänker ni när man kollar på mina portföljer? Dåligt att ändra på ett vinnande koncept eller är det en naturligt steg?

 

Investacus Saverajus


En reaktion på ”Valuta-exponering i portföljen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s