Hur jag hanterar min privatekonomi

Alla som sparar vet att sparandet är genomförbart pga våran privatekonomi, därför blir också den enormt viktig att tänka på när man försöker skapa en större förmögenhet.

Jag tycker själv att jag har kommit på ett riktigt bra sätt för att hantera min ekonomi och budgetera vardagen och även året. Men även så har jag koll på vart mina kostnader går, min skatt, balansräkning, och personligt nettovärde. Så jag tror många skulle ha användning av min google sheet fil så ni kan få hämta min mall här: Mall för privatekonomi

Jag jobbar med tre olika indelningar av kostnader; fasta kostnader (autogiron/premunerationer och mat), rörliga kostnader, och avsättningar/periodiseringar. Dessa tre indelningar funkar för mig, de kanske inte funkar för dig då får du gärna göra ett system som funkar för dig.

Tänkte gå in lite hur jag tänker i dessa uppdelningar.

Fasta kostnader är sånt som jag betalar varje månad och sånt som ligger på autogiro, så dom betalar i regel sig själva. Hyra, premunerationer, mat, mobilräkning, avgifter, försäkringar, gymmedlemskapet, bredband och så vidare. Här har jag en fast matbudget för mat, vilket innefattar det jag köper i butik inte på restauranger till middag eller lunch.

Rörliga kostnader har jag bara satt till en summa som passar min inkomst och min livsstil. Här har jag lagt in allt med nöje, restauranger, luncher, och annat som är oregelbundet i livet. Om jag inte använder allt i mina rörliga kostnader så skickar jag in det i portföljen eller så har jag kanske kvar det för att jag ville köpa något som kosta lite mer än vad jag hade kvar i slutet av månaden.

Avsättningar/periodiseringar denna kategori är för såna kostnader som man betalar en gång men sträcker sig över en längre tid. Ta till exempel SL-kortet det kostar 1600 kr för tre månader för en student, att lägga ut 1650 från 10000 kr efter alla utgifter är rätt mycket. Men om man gör som jag och lägger undan 550 kr per månad för att kunna köpa SL-kortet på tredje månaden så märks det inte lika mycket. Jag gör det här med SL-kortet, mobiltelefonen, dator, börsdata, kampsportsklubb-avgiften, el-räkningen och planerar att göra det med mina mål-sparanden. Jag tycker det underlättar att veta att det finns undanstoppat för dessa utgifter, även helst för att slippa ta mobil eller dator på avbetalning. Jag har redan gjort mina avbetalningar till mig själv.

En sak som jag gör för att det ska bli lättare för mig att hålla budgeten är att jag har 4 olika banker. En för mat, en för det vardagliga, en för målsparanden, och en för autogiron. ICA för mat då det är den butiken jag handlar oftast hos, Forex bank för det vardagliga och bufferten då jag får 0,10 % ränta på transaktionskontot och 0,35 % på buffertkontot (vilket är mycket mer än vad man får hos storbankerna), och Nordea där jag lägger alla mina autogiron och mina avsättningar för de periodiserade kostnaderna jag har. Även så har jag dreams för mina målsparanden, mest för att det inte ska vara lätt att ta av dom för att köpa något annat som inte är målet. Så varje månad när jag får min lön så delar jag upp lönen direkt och vet hur mycket jag kan skicka till Avanza för att spara. Detta gör att jag inte med enkelhet bryta mot min egna budget.

Hoppas du kan få lite inspiration av hur jag hanterar min privatekonomi eller använder nu min mall för hur jag hanterar min privatekonomi.

Investacus Saverajus


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s