Halvårsuppdatering – 2018 Q2

Då har årets 6 första månader hamnat i historieböckerna, det har inte varit några vanliga månader heller. Med alla politiska konflikter och handelskrig som USAs egna Ranelid har skapat, om man tittar till resultatet har Trump ändå presterat men på sättet han gör det är ibland så jävla skrämmande. Enda orsaken han kan ha denna mobbar-stilen, är för att det är USAs ekonomi alla andra länder vill ha tillgång till. Om han inte har denna bakom sig hade han blivit utfryst och ignorerad. Men nu har jag pratat tillräckligt om politik.

Transaktionertransaktioner.png

Under juni har jag inte gjort några stora inköp då sparandet har inte varit så stort, men jag har fyllt på i tre aktier som har kommit ner lite under juni.

Utdelningar

Under 2018 har jag fått 65 stycken utdelningar och de fördelar sig enligt detta tårtdiagrammet (endast de största syns i diagrammet). Utdelningarna under de första sex månaderna har ökat med 6,90 % jämfört med de 2017s sex första månader. Vill du se mer om utdelningarna kan du kolla här.

utdelningar2utdelningar

Sammanfattning

Portföljen har presterat riktigt bra och är i nivå med tidigare års hel årsavkastningar. Av portföljerna har Saverajus gått mest och även den som har bidragit mest till avkastningen i porföljen, Investacus har även gått bra. Portföljen har även fått mycket hjälp av att dollarn har gått upp då 45 % av portföljen har dollarexponering, men det är även en del aktier som har dragit iväg. Dom aktier som har gått bäst är Paradox, Bahnhof, Biotage, Nolato, SalMar, Electronic Arts, Activision Blizzard, MasterCard, och Netflix. Dom aktier som har gått sämst är Pandora, Novo Nordisk, AT&T, 3M, Kraft Heinz, Procter & Gamble, och Intrum.

Framåt kommer jag hålla samma fördelning mellan likviditet (35 %) och aktier (65 %), men ska leta mig utanför norden och USA för att hitta andra case. Just nu kan jag tycka att portföljen är lite för exponerad mot länder som är mogna och befolkningsökningen är inte så stor som den förväntas vara i mer exotiska länder, vilket är en miss att inte försöka ta tillvara på de möjligheterna.

Nedan kan du se portföljens avkastning med och utan likviditeten, sen även hur varje enskild portfölj har gått.

Portföljen

Med sparkonto

Portföljen utan likviditeten, endast aktieexponeringen.

Utan sparkonto

Deadpool

Deadpool.png

Saverajus

Saverajus.png

Investacus

Investacus

 

Investacus Saverajus


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s