Indexing – hur fungerar indexinvesteringar?

Vi har alla sett och hört att dom flesta sparare bör spara i indexfonder. Hur lätt det är och att det är omöjligt att slå index, då kan du lika gärna köpa index. Lite som talesättet heter på engelska: When you can´t beat them, join them.

Indexinvestering har onekligen varit en bra investering länge, men som med allt är det relativt och jag ska gå in på det senare i inlägget.

Nu vill jag prata om vad ett index är istället, för i ärligheten namn tror jag inte många vet vad de egentligen är. För att förklara de så enkelt jag kan skulle jag säga: En ihopsatt grupp aktier baserat på ett fåtal regler. Låter för enkelt? Låter simpelt? Det är det och det är därför det funkar.

Vi tar OMXS30 det är ihopsatt av de 30 mest omsatta aktierna på stockholmsbörsen (OMX Nasdaq Stockholm alltså), alltså inte de störst börsvärde, bäst presterande eller något annat. Utan dom aktier som det har handlats mest med under de senaste året (eller halvåret de har en del specialregler). Väldigt sällan som du hör någon prata om att leta efter aktier med hög omsättning, alltså hög omsättning i handel på börsen inte på resultaträkningen (kom på att det kan missförstås nu, men hoppas du är med mig nu). För mig låter det som att de är de aktier som har störst hype just nu och det är inget recept för framgång.

Men varför funkar det då? Jo, för att indexet följer reglerna år ut och år in. Men borde inte reglerna spela någon roll? ja och nej, det kan inte vara regler som är helt galna och inte har något med börsen att göra alls. Nej:et säger jag för att det finns studier som visar till exempel att både aktier med ett lågt P/E och ett högt P/E över presterar index, vilket är två saker som går emot varandra då tänker man att den ena borde ta ut den andra. Vilket helt logiskt är sant för om dom med lägst och högst värdering går bättre än index borde dom med mellan värdering gå dåligt för att kompensera för de andra aktiernas överavkastning, inte sant? Teoretiskt ja. Men stora skillnaden är att dessa lägst och högst värderade aktier väljs om varje år, låter bekant? som de OMXS30 funkar alltså. Det finns även undersökningar som visar att samma index fast likaviktat hade indexet överpresterats.

Då kommer man in på andra grejen som många påpekar när man talar för indexinvestering, att man har så få transaktioner. Det är indexet som gör transaktionerna, inte du. Visst det händer inte ofta ändringar i dessa index men dom sker ändå.

Men varför funkar då OMXS30s regel om omsättning i marknaden som bra regel? Jo, tänk så här omsättningen aktiepriset gånger antal aktier. Så ju fler som omsätts går oftast priset upp om aktierna tenderar att gå upp och då blir omsättningen större, då blir det som ett självspelande piano där omsättningen stiger med aktiepriset och att fler aktier byter händer. Så håller det på så tills priset får en ändring i trenden och omsättningen av aktien krymper på ett inverterat sätt. LEX FINGERPRINT. (Finns många Lex Fingerprint nu)

Så länge aktien handlas i den uppstigande trenden så ökar aktiepriset och då får man också en högre värdering på dessa bolag i slutändan. Därför är till stor del dessa aktier i OMXS30 också de med högst börsvärde. Så indexet tenderar att byta ut aktier som är på väg upp i börsvärde.

Så tillbaka till själva indexen. De kan vara ihopsatta på lite olika sätt, de har regler för vilka som är kvar och hur de är viktade i indexet. I regel finns det två sätt att sätta ihop ett index antigen via prisviktning eller marknadsvärde viktning, båda har sina fördelar och nackdelar. Som exempel så gjorde VISA en split av sin aktie och VISA är med i Dow Jones Industry Average som är ett prisviktat index, då gick indexet ner bara för att en aktie blev mindre värd men bolaget värderades likadant. Så till exempel så är Berkshire Hathaway en stor del av ett prisindex för att en aktie är kostar runt 200 000 dollar, medans till exempel VISAs aktie som har splitats för att det ska vara lättare att handla aktien kommer ha mycket mindre del av indexet pga av att aktie kostar 140 dollar. Trots att bolagen skulle kunna vara identiska. Så personligen gillar jag marknadsvärdeviktade index, dessa har mycket bättre fördelning baserat på någon som är mer kopplat till verkligheten.

Men det är fortfarande inte det bästa för avkastningen vill jag påstå. Om vi tar två saker i beaktning så kanske ni förstår varför jag anser det. Först så kan inget växa till himmelen och om bolaget skulle bli för stort så kommer bolaget delas upp så som man gjorde med Standard Oil. För det andra så ändras världen alltid och i snabbare takt, vilket gör att dom som är störst idag kanske inte är störst om 10 år längre. Bara pga dessa två faktorer tycker jag att indexinvestering är lite huvudlöst, men det säger jag bara för att jag håller mig uppdaterad. Medans för många är index en bra investering pga den följer ett satt antal regler och sköter allokeringen mellan dessa. Vilket går tillbaka till dig själv, kan du sätta upp en rad regler för dina investeringar och klarar att följa dessa till punkt och pricka tror jag att du kommer överavkasta index.

Det finns dock en mellan väg om man inte orkar hålla sig uppdaterad om bolagen följer når upp till dina kriterier och det är smart beta fonder. Till exempel så är många EFTer såna (RIP MIFID2) fonder, till exempel XACT utdelande är en ypperlig sådan. Har tyvärr inga att rekommendera (XACT Utdelande är ingen rekommendation! Gör din egna analys, alltid! för att jag läser inte på om såna, utan bara bolag.

Investeringar är något som är svårt och kräver sin analys fast man vill göra det enkelt och investera i indexfonder. Alla investeringar kräver sin analys, för att man ska veta vad man köper och så länge man gör det så kan man investera tycker jag. Jag blir orolig när jag här personer bara helt huvudlöst köper en indexfond, utan att veta vad man får med i den korgen aktier.

Lite kuriosa om index som nämndes i Outsider-podden (rekommenderar er att lyssna på den podden). Det finns fler aktieindex än det finns aktier i världen. Alltså det är lättare att sätta ihop ett index än det är att bygga ett bolag.

Investacus Saverajus


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s