Det viktigaste när du investerar

Vid investeringar och sparande finns det en faktor som är den gemensamma nämnaren men även den som påverkar mest avkastningen och uppbyggandet av ditt kapital. Det är så klart dig själv som jag pratar om, investeraren. Eller kanske bättre benämnt beslutsfattaren, för att det är vad ekonomi och investeringar handlar om.

Bara titta på definitionerna av ekonomi och investera.

eko·­nomi [‑nomi´] substantiv ~n ~er god hus­hållning; affärsställning; vetenskapen om hus­hållning och förvaltning

in·­vest·­era verb ~de ~t placera pengar, satsa

Källa: https://svenska.se/

Hushållning med resurser och placera pengar, båda två som man förstår innefattar beslut.

För att göra bra beslut så måste även beslutsfattaren vara i lämpligt skick att göra det, jag tänker direkt på när man går och handlar på affären samtidigt som man är vrålhungrig eller sötsugen. Det är lätt att förstå något slinker med i korgen som inte var tänkt från början, en och annan proteinglass från Alvesta glass eller en Ben & Jerry har ramlat i korgen när man var sötsugen på affären. Jag skulle säga att det inte var lämpligt att jag gick och handla då.

Så ska man också tänka om investeringar, är man lite extra girig eller lite mer rädd för marknadens riktning än vanligt ska man kanske ta och sova på saken innan man trycker på köp- eller säljknappen.

Detta handlar om självinsikt och att känna sig själv, vilket är antagligen det svåraste som finns i investerandet och livet också. Men det är något man kan jobba med och man behöver inte åka på en Yoga-retreat för att göra det. Jag brukar läsa en del om beteendevetenskap och psykologi, även så har jag gjort en del personlighetstest vilket har gett mig insikt i saker att tänka på om sig själv. Sen får man ta det som man vill, alla har sina sätt att lära känna sig själv.

Något som kan vara bra att läsa om är olika partiskheter eller bias som man kan falla i, ofta brukar man kalla dem tankefällor. Har inte skrivit om dom på bloggen men ska göra det inom tid, under tiden kan du läsa om dom hos investopedia här.

Kom ihåg att investera i dig själv lika mycket som i portföljen! Med mer kunskap, ork, nya perspektiv kommer även portföljen tacka dig för det, som du sen kommer tacka dig själv för.

Ta hand om det viktigaste du har och bygg det egna human kapitalet genom kunskap och självkännedom, så kommer du bli din största vän istället som det är oftast din största fiende.

Investacus Saverajus

 

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s