Det mest irrelevanta när du äger en tillgång, fast många kollar på det!

Förra veckan skrev jag om det viktigaste när du investerar och för att jag vill ha ett spektrum på denna blogg, så tänkte jag ta upp det oviktigaste. Detta är alltså helt irrelevant när du har köpt en tillgång och det är GAV:et. GAV är en förkortning och står för Genomsnittligt Anskaffnings Värde. Och det är bara hur mycket du har köpt en aktie för i en summa delat med hur många aktier som du har köpt för denna summa.

Det är det värde du räknar ifrån när du vill veta om du har gjort en vinst på investering eller inte, alltså räknar du också in transaktionskostnader i detta GAV. Du kan läsa mer skatteverkets hemsida, vilket är där uttrycket GAV kommer ifrån (tror jag).

Men varför är det irrelevant? Det är irrelevant för att det påverkar inget av din investering, det skapar inget värde och det förstör inget värde heller. Men många kollar på det ändå… Många kan fråga vad har du för GAV när en aktie har gått ner mycket på en sämre rapport. Till exempel som Paradox här i veckan så kom dom med en rapport där de inte prestera tillräckligt för sin värdering, jag har gav på 36 och då kan många säga att jag har tillräckligt mycket fallhöjd för att bara vänta då.

Här har man fallit i två tankefällor kallad loss reversion och anchoring, som orden förklara sig själv så är man rädd för att göra en förlust och att man jämför dagens värdering till det GAV man köpte för tidigare. Detta kan leda att man sitter med en aktie som har gått jättebra, men tycker att det är okej att sitta kvar för att man har redan gjort så många procent att den går ner 20 % gör knappt någon påverkan på den egna avkastningen. När jag egentligen har förlorat 20 % av mitt värde i den investeringen, i en investering där jag hade haft 0 % i avkastning och gått ner 20 % skulle alla förstå om man sålde aktien. Vilket är ett spratt vår hjärna spelar på oss fast det har egentligen hänt samma sak. Från ena dagen till den andra har den investeringen förlorat 20 %.

Vad ska man göra istället? 1. Du ska fullständigt ignorera vad du köpte en tillgång för (förutom när du gör deklarationen i ett aktiekonto). 2. Du ska fokusera istället på att analysera tillgångens framtid och fundera om du skulle ha köpt aktien till det priset den handlas till idag. Om du inte hade gjort bör du sälja din position i tillgången och leta efter en ny investering.

I investeringar så är det framtiden man värderar med hjälp av historien, men GAV:et hjälper inte att värdera dagens aktiekurs. Så sluta titta i backspegeln och värdera utifrån vad du har köpt tillgången för, utan värdera framtiden i tillgången i förhållande till vad aktien står idag.

Brukar du titta på GAV:et när du äger en tillgång och värderar aktien utifrån det? Har du fallit i dom tankefällorna jag prata om?

Kommentera vad du tycker!

Investacus Saverajus

 

 


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s