Så här har jag gjort när jag starta tre barnspar

Mina äldre kusiner har fått barn och som doppresent till varje unge har jag startat ett sparande, för att jag orkar inte själv lägga tid på att ge presenter (lat ja visst eller värderar min tid) så jag kan sätta in pengar där som present. Men också för att det var något jag önska någon gjorde för mig.

Föräldrarna sparar till sina barn för det har jag hjälpt till med, men jag ville ge något som föräldrarna inte kan nalla på. Det är inte för att jag inte litar på dom, utan för att min mamma har gjort samma sak till sin systers barn dock hamna hennes syster i ekonomiska problem så mamma gav sin syster det hon hade sparat. Självklart kommer jag göra det samma i fall det skulle rädda dem från ett ekonomiskt förfall, men jag tror ni fattar vart jag vill komma. Nu till det som faktiskt detta inlägg ska handla om.

Jag har tre kusinbarn och har satt upp ett sparande till var och en av dom i en egen kapitalsäkring. Jag har gjort det valet av en del orsaker:

 • Om insättningarna skiljer sig så blandas de inte
 • När de blir myndiga och mogna nog kan jag förra över KF:n till dom
 • I fall jag dör (GUD FÖRBJUDE!) så har jag satt dem som förmånstagare
 • Jag betalar ingen skatt åt dem utan det går direkt ut från kontot
 • Lätt att redovisa hur mycket varje barn har

Även av ren enkelhet har jag öppnat en helt ny depå så att jag har två olika inlogg för att jag vill kunna bara kolla på min egna portfölj när jag vill det och när jag vill kan jag gå in och fixa med deras konton. Jag gillar att det är uppdelat det håller det enkelt för mig och lätt att hålla reda på.

Nu till frågan som jag tror många funderar över. Vad har jag lagt i deras portföljer?

Det handlar om riktigt småbelopp i början som förhoppningsvis blir större med tiden, så aktier funkar inte. Vissa aktier som jag vill köpa kostar mer än vad det finns på kontot.

Jag har fördelat pengarna i fem olika fonder, som jag tycker får en bra spridning geografiskt, olika bolag och hög klassig förvaltning genom de förvaltare som har dessa fonder.kusin barn

I med att fonderna ska ligga i ungefär 20 år så gillar jag att ha en stor del småbolag vilket jag får via Didner & Gerge US Small and Micro, Strand Småbolagsfond och Robur Ny teknik. För svenska bolag gillar jag att få lite aktiv förvaltning men till låg avgift som fås genom Splitans Aktiefond Investmentbolag, i blandningen av bolag för man i princip täckning av hela marknaden med en aktiv ägare. Asien är som jag ser det en enorm framtids region och då funkar Swedbank Robur Access Asien perfekt. Jag får spridning i Sverige (Spiltan och Strand), USA (Didner & Gerge, Ny teknik), Asien (Swedbank Asien) och lite blandad geografisk exponering (Ny teknik). Detta är ingen rekommendation! Utan visar bara mitt tänk när jag har valt fonder, gör alltid din egna analys innan du köper finansiella tillgångar. Handel med finansiella tillgångar innefattar alltid risk.

Vad tycker du om upplägget? Vad tycker du om fonderna jag har valt? Vad hade du gjort annorlunda?

Kommentera och gilla gärna!

Investacus Saverajus


3 reaktioner på ”Så här har jag gjort när jag starta tre barnspar

 1. Har gjort likadant till mina barnbarn. En fördel till är att om de får syskon så är det enkelt att ändra förmånstagareförordnandet så att syskonen delar på KF. Det innebär att du blir oberoende av löneutvecklingen. Rättvisa skipas automatiskt…

  Gilla

  1. Så kan man också göra 🙂 men jag satt en för varje ungefär för att de kommer få ut dom vid olika tillfällen antar jag och då vill jag inte blanda ihop dem. Det blir omöjligt för mig att dela upp dom rättvist

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s