Det är skillnad på fakta och fakta!

I en tid med i princip oändlig tillgång till information så blir det viktigt med att sortera i den här informationen och ännu viktigare att se vad som egentligen är fakta. Nu pratar jag inte om fake news som sprids runt, det är en helt annan sak och något förkastligt. Utan att kunna urskilja fakta som är uppbackat genom forskning och bevisat.

Många gånger misstar vi åsikter, känslor och anekdoter som ren fakta. Dessa är subjektiva, individbaserade och ofta har dessa slutsatser som har gjorts i affekt. Därför tänkte jag prata om några som jag ser dagligen på twitter och utanför twitter, men även några som kan vara bra att veta.

Det är fel jag har exempel!

Jag kan ofta se hur folk säger emot genom att dra egna exempel; Tidningsartikel: ”V säger att det är bara vita män som drar nytta av ISK” och då svara en från twitter: Det där stämmer inte jag är en ensamstående kvinna med två barn! Jag erkänner att jag kan också göra det från gång till gång, men det är för belysa att det finns en annan sida. Jag säger inte påståendet är fel med mitt exempel utan belyser att det finns närstående exempel som är motsatsen, jag tar inte mitt exempel som fakta och använder det i en analys eller i en slutsats.

Vetenskapliga studier

Något som jag tror många missförstår är vetenskapliga studier, de försöker ta fram den generella sanningen inte den absoluta sanningen. Ofta visualiserar man datan och ser i fall datan är normalfördelad och då brukar man kunna dra en generell slutsats. För att bli lite mer teknisk så grundas det ofta i korrelation, där det räcker att säga med ett konfidensintervall (oftast på 95%) att mer än 50 % räcker för att dra en generell slutsats. Så den generella sanningen tar inte med datapunkter som är i minoritet eller outliers.

Data är data

Oavsett hur jobbig och hur kontroversiell information och data är så är data. Även om det skadar din världsbild eller gör dig arg så är data data. Det finns ett perfekt exempel där Joakim Ruist är med i SVT och pratar om sin rapport, där SVT programledaren frågar om han tycker att han borde ha gjort något annat med rapporten när de fick det svaret de fick. Se nedan.

Det är tydligt här att informationen är jobbig för SVT och då försöker på något sätt lägga en skuld på honom för att ha presentera rapporten för att den är negativ för en viss grupp människor. Data är data och det säger Joakim själv för att sedan fortsätta att säga vi tar emot invandrare av andra skäl än ekonomisk, så som humanitära.

Cherry picking

Inom vetenskapliga studier har det länge varit känt att man kan få vilket resultat som helst bara via sannolikheten, därför har en del läkemedelsbolag (I USA så klart) beställt fler studier på samma sak för att sen välja den studie som ger det önskade utfallet. Jag prata inte om Fas I, Fas II eller Fas III studier för att dom är reglerade på ett annat sätt, men studier där man vill påvisa saker för allmänheten.

Men detta görs också i tolkningen av olika rapporter, så som riksrevisionens rapport om ISK. Ulla Andersson och Magdalena Andersson var snabba och påpeka att ISK har kostat statskassan några miljoner sen det infördes. Vilket är att ta info ur sitt sammanhang, då det finns en hel del fördelar för statskassan som ett vanligt konto inte har. Till exempel ingen spararen tar all risk, mindre hantering för skatteverket i med att allt rapporteras automatiskt och skatteintäkter kommer kontinuerligt trots spararen inte realiserar några vinster. Problemet är värdera de här positiva effekterna.

Fakta kan te sig vara rätt definitivt och absolut, men som du ser så är det ändå en gråzon om vad som är fakta ibland. Att vet vad som är fakta i sin informationsinhämtning är enormt viktigt när du gör din analys, i regel handlar det om att hantera sina känslor och att vara källkritisk angående fakta.

Jag hoppas jag har fått dig att tänka om några gånger.

Avkastning på dig!

Investacus Saverajus


En reaktion på ”Det är skillnad på fakta och fakta!

  1. Dåligt exempel. Om någon säger att något ALLTID är på ett visst vis, så är det vetenskapligt bevisat att det är ett inkorrekt uttalande om man kan hitta ett enda motexempel (ett motsägande faktum). Allt annat leder till ett samhälle där folk kan välja att tro på vad som helst, utan några bevis. Att något är lätt att motbevisa vetenskapligt, gör inte bevisen/-et ogiltigt.

    Om V påstår att ”BARA vita män drar nytta av ISK”, så är det helt korrekt att motbevisa det med bara ett exempel på motsatsen. Om V istället påstår att ”NÄSTAN BARA vita män drar nytta av ISK”, så är det inte korrekt att motbevisa det med bara ett exempel på motsatsen. Då måste man göra en mer komplett statistik analys, för att bevisa att påståendet inte är trovärdigt, dvs samla in en tillräckligt stor mängd fakta. Eller om tillräcklig mängd fakta är tillgängliga, ge ett fullständigt bevis på att uttalandet är fel. Fast då är ju den stora stötestenen, hur stor andel innebär ”nästan bara”? ”Nästan bara” är subjektivt, fram till att alla kommit överens om en exakt definition. Säg att alla inblandade är överens om att ”nästan bara” innebär över 90%, då är det antagligen ganska lätt att hitta data över könet (framgår av personnummer) på de flesta innehavare av ISK. Är det över 10% kvinnor, så räcker det för att bevisa att uttalandet är felaktigt, vi behöver inte ta reda på färgen på innehavare. Om det är under 10% kvinnor, då måste vi också ta reda på hur många män som inte är ”vita”, vad det nu innebär. Då måste alla enas om vilka villkor som gäller för att någon skall räknas som ”vit”, sedan behöver vi mäta andelen ”vita” hos ett statiskt tillräckligt stort (helst alla) urval manliga innehavare av ISK (vad kvinnorna har för färg är ju ointressant, vi är ju bara intresserade av andelen ”vita män”).

    Personligen har jag aldrig någonsin sett en vit människa. De få albino människor som jag har sett, som kommer närmast att vara vita i färgen av de människor som jag har sett, har alla haft en svagt rosa hudkulör, blodkärl som synts genom huden, röda irisar och slemhinnor, svarta pupiller, och gulvita tänder, så inte ens de kan kallas vita 😀. Dessutom har jag aldrig sett en albino klädd helt i vitt.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s