Kvartalsuppdatering 2018 Q3

Då var det dags igen att summera året year to date som man säger.

Under Q3 har mina sparmöjligheter ändrats radikalt i med att jag har gått från student till heltidsavlönad, det har gjort att frihetskalkylen har fått en helt anna fart. Du kan läsa mer i det här. Jag har även pga att ekonomin är stabilare tänkt höja exponeringen mot aktier med 5 % nu och sen succesivt höja med 5 % till, är fortfarande negativ mot marknaden och att vi har gått upp så länge. Men det kan mycket väl vara så att vi inte får en krasch som dom två tidigare krascherna, det kan mycket väl bli istället en pyspunka pga räntehöjningar då kapital som brukar vara i ränteplaceringar/obligationer. Dock kan det få upp tempot i med att räntorna kan komma och påverka bolag och privatpersoner så allvarligt att det mesta går till att betala lånen. Men det är lite av ett worst case scenario. Nu till var som har hänt i Q3 istället.

TransaktionerTransaktioner

I med den nya ökningen i sparande och ökningen i exponeringen mot aktier så har en hel del transaktioner hänt under september. Även har jag helt sålt Bonava och Handelsbanken. Bonava har jag sålt pga av försäljningen inte har varit bra den sista tiden och jag håller mig gärna utanför bostäder ett tag, även om bolaget har mest exponering emot Tyskland. Handelsbanken har jag sålt för att jag ser att storbanker (främst SHB) ligger efter i IT mot uppstickare och för att hänga med så måste stora investeringar göras, inte minst på användarsidan. Men även för att uppstickare inom fintech har redan börjat dissekera bankerna genom att ta en tjänst ifrån banken och göra det bättre. Även så ökar jag helst på i bolag utanför Sverige då valutan tenderar att försvagas pga Ingves & Co vill ha upp inflationen genom att importera den genom att vår valuta är så lågt värderad.

Utdelningar

Tills idag har jag fått 87 stycken utdelningar och du kan se hur de fördelar sig i diagrammet nedan. Vill du titta mer på hur utdelningarna funkar klicka på denna länk.Utd Q3

Utdelningarna har emot föregående års första nio månader ökat med 13 %.

utdelningar

Sammanfattning

Q3 har varit bra och stigit runt 2 %, men var upp 3,88 % i slutet av augusti. Avkastningen i år är riktigt bra, alla portföljer har hittills slagit sina jämförelseindex. Även har avkastningen kommit utan att ta mycket risk då sharpen och standardavvikelsen är väldigt låda. Dock ska det sägas att detta räknas på ett år.

Sharpe.png

Jag har under tiden hyvlat ner i vissa aktier som har gått riktigt bra och ökat i andra som inte har gått lika, det tycker jag inte har påverkat utvecklingen i någon större grad.

I regel är jag mest rädd för de höga värderingarna i tech efter som min Saverajus portfölj innehåller en hel del aktier som är tech och även två aktier som är med i FAANG. Är i regel mest rädd för stora utflöden från fonder och EFTer inte för att något händer fundamentalt i bolagen utan mer att det blir trångt i dörren.

Utveckling 

Portföljen med likviden

Portföljen med likvider.png

Portföljen utan likviden

Portföljen utan likvider

Deadpool

Deadpool

Saverajus

Saverajus

Investacus

Investacus

 

Investacus Saverajus


En reaktion på ”Kvartalsuppdatering 2018 Q3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s