Stenocares investerar möte

Med risk att hälla bensin på en notering som redan brinner värre än branden i London, så tänkte jag redogöra vad jag fick höra på Stenocares dragning i tisdags i Stockholm.

Först lite bakgrund: Stenocare är det första bolaget som noteras i norden som håller på med cannabis ur ett medicinsk perspektiv. De håller på att noteras på Spotlight och anmälningstiden går ut den 9e oktober. Vet att intresset är stort för att det är brist på alternativ.

För att se hela presentationen kan man kolla här. Så jag tänker inte lägga energi på att säga vad som sägs ändå från den primära källan.

Saker jag tycker är viktigt att ta med sig:

  • Samarbetet med Canntrust
  • Konkurrensen i Danmark
  • Den lagliga situationen i Denmark och i Europa

Samarbetet med Canntrust är mer av ett partnerskap, Canntrust har fått ägande i Stenocare för ge know how och hjälpa Stenocare att bygga den anläggning som ska byggas med pengarna man tar in. Att Canntrust sitter i samma båt och ser en nytta i att hjälpa Stenocare är en stor fördel i detta. Canntrust är den som har högst standard på sin cannabis gentemot konkurrenter.

Konkurrensen i Danmark är i dagsläget noll på cannabisoljor, men på substitut har de tre konkurrenter varav en säljer cannabiste, en säljer en cannabisspray, och en har inte lyckats få sin produkt godkänd. Stenocare1

Sen har de 32 potential konkurrenter och 4 av dessa har partners. Detta tycker jag ger Stenocare en riktigt bra fördel i med att de är så långt framme och har en partner som har så mycket kunskap man kan ha i en bransch som är runt fyra år gammal (lagligt).

Just nu är Stenocare den enda som har licensen att cultivera/odla cannabis själva, vilket kommer att ge en enorm fördel mot konkurrenter som är på väg in. De måste då göra det med importerad cannabis och då tar det tid innan man kan få produkten på marknaden.

Hur det lagliga ser ut i Danmark är det en del olika moment för att få produkten till marknaden. En licens för att få importera cannabis, en licens för att få odla och exportera, och sist måste man få sin produkt godkänd.

För att få sin produkt godkänd så får man inte odla med bekämpningsmedel och att styrkan och innehållet ska allt vara den samma. Vilket är mycket svårt att uppnå. Här kommer kunskapen från Canntrust in och gör det möjligt för Stenocare att nå upp till dessa höga standards.

Som det sägs i presentationen så har denna bransch funnits i 10 månader i Danmark och Stenocare är först med att ha en produkt på marknaden och även licens att få exportera från Denmark, vilket inget annat europeiskt land har licens att göra nu. Utan i alla europeiska länder så får man bara importera och sälja.

För att summera så är Stenocare just nu ensamma på den danska marknaden med cannabisolja och har hundra procent exponering på apotek genom sina två distributionskunder. De har first mover advantage på en helt ny marknad med en medicin som botar många sjukdomar eller lindrar symtom som vissa sjukdomar för med sig, självklart kommer de inte vara ensamma hela tiden men de är just nu långt före många andra. Genom samarbetet med Canntrust kan de ta fram hög kvalitativ cannabis och göra det efter de höga kraven som danska staten sätter på cannabisprodukterna. De är små om man jämför med jättarna i Kanada, men de är backade av en jätte som antagligen kommer använda Stenocare som sin försäljare i europa (kanske till och med kan spekulera att dom köps upp av Canntrust i fall det tar fart för Stenocare).

Orostecken är att lagen ska ändras i Danmark då det är en prövoperiod på 4 år (2018-2022) och att danska marknaden stängs ner, vilket jag inte tror på själv då dom har sånt stort behov cannabisoljor. Att dom skulle bli utkonkurrerade av inhemsk eller utländska aktörer, vilket jag inte tror kommer ske då dom har så hög standard på sin produkt och 100 % coverage på alla apotek.

Allt är strukturellt där för att Stenocare ska bli en stor spelare på den europeiska medicinska cannabismarknaden och jag tror det kommer att finnas tillräckligt med efterfrågan att fylla för att flera aktörer ska bli vinnare i denna marknad. Sen är det inte några som bara ska vi starta ett företag för att cannabis är het, utan de är uppbackade av Canntrust en av de största i Kanada.

Om själva noteringen så tror jag tilldelningen kommer att bli riktigt skralt till oss vanliga döda, om ni vill ha en chans bör ni nog göra det via Nordnet som samarbetar i noteringen med Sedermera.

Berätta vad ni tycker? Bajs att investera i cannabis totalt eller är det en ny bransch som bara väntas på att komma?

För mig spelar det ingen roll vad det är, bara det hjälper människor.

Disclaimer: Jag har för avsikt att teckna i nyemissionen och att behålla eller köpa om jag inte får någon tilldelning i nyemissionen. Gör alltid din analys innan du köper en aktier, fond eller tillgång av något slag.

Investacus Saverajus


En reaktion på ”Stenocares investerar möte

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s