Back to basics!

Börsen rasar har varit på de flesta rubriker denna vecka och det har varit många som skrivit på twitter hur mycket deras portfölj har gått ner under denna och tidigare vecka. Personligen har jag inte skrivit så mycket, utom att jag har varit redo i 3 år och har varit 35 % likvid under denna tiden. Läs i mitt inlägg här hur jag tänker om det.

Det jag tror händer för många är ett uppvaknande av att börsen inte alltid går upp och främst tror jag de som har haft en kvantstrategi har märkt att de inte funkar lika bra längre, helst om den har haft momentum med i strategin.

Jag skulle säga att nu handlar det om att gå tillbaka till grunderna och skippa alla fancy strategier som många säger är så lätta följa. Jag skulle vilja påminna investerare att gå tillbaka till grunderna och tänka på dess citat av min egna husgud Warren Buffett.

Back to basics. Investacus.2
Back to basics. Investacus.3

Detta är grunderna i investerandet enligt mig och det är tycker jag fler bör ta ett steg tillbaka och titta på grunderna igen.

För mig handlar det nu om investerens egna beteende och sluta titta på priset för att kolla på värdet istället. Sitt egna beteende krävs självinsikt och det kan man bara hantera själv, inget som kan läras ut.

Men värde kan vi istället prata om, värde är lika med kassaflöde som jag hoppas att ni alla är medvetna om när ni investerar. De kassaflödena är inte de kassaflöden som sker inom ett bolag, utan de kassaflöden som investeringen ger. Dessa kassaflöden är utdelningar och aktieförsäljningar, dessa ska du ha koll på och räkna i fall dessa kassaflöden överstiger det kassaflöde du ger upp. Detta är grunden i investerandet och för att kunna veta eller göra en kvalificerad gissning om dessa kassaflöden gäller hederligt analysarbete. Något jag skulle rekommendera är att lyssna på Mattias Erikssons när han har medverkat i Björnfällan, jag gillar hur Mattias tänker runt investeringar och attityd. De är uppdelat på två avsnitt för att de har så mycket att prata om.

https://www.acast.com/bjornfallan/bjornfallan-avsnitt-57-stang-borsen-i-10-ar

https://www.acast.com/bjornfallan/bjornfallan-avsnitt-58-stang-borsen-i-10-ar-del-2

Alla säger att marknaden brakar ihop, men jag skulle vilja säga att marknaden har gått tillbaka till vad den brukar vara. Vi har bara fått en hel del volatilitet som vi har varit utan så länge, en hel del aktier har också gått ner (såsom aktiefavoriter som Evolution Gaming, Catena Media, Tech-bolag i USA och så många andra) vilket jag tycker är bara vettigt för att få ner värderingarna som har varit höga.

Vi får se om den här marknaden håller i sig med mer volla eller så kanske vi är på väg in en björn marknad, en börskrasch är vi långt ifrån och det har inte skett någon event som sätter igång en dominoeffekt heller. Men det jag vill säga är att det är inga enkla genvägar längre med dessa momentum strategier som många tillämpar.

Ta hand om er och kom ihåg grunderna !

Investacus Saverajus


En reaktion på ”Back to basics!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s