Bolagsanalys – Stenocare

Disclaimer: Jag äger aktier i Stenocare och har i avsikt att köpa fler aktier i Stenocare. Att investera i finansiella tillgångar är alltid förenat med risk, gör alltid din egna analys.

Läs bolagets enga beskrivning här.

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om Stenocare inför deras introduktion läs inlägget här, jag följer upp det inlägget med en gedignare analys och en värdering av aktien.

Peter Lynch paragrafen (en kort motivering till varför bolaget ska köpas):

Medicinsk cannabis har många tillämpningsområden för att göra livet lättare för människor ur en ren läkemedels-synpunkt och är en ny produkt som blir nu legaliserad i både Nordamerika och Europa

Har företaget en vallgrav.

Stenocare är idag det enda bolaget i Danmark som har alla tillstånd för att få:

  • importera, ompacketera och distribuera,
  • kultivera, producera och exportera,
  • godkända cannabisolja produkter att sälja till kunder.

Största fördelen Stenocare har är deras samarbete med Canntrust i Kanada (Canntrust äger även en del i Stenocare) vilket går ut på att Stenocare sätter upp sin verksamhet helt efter hur Canntrust har gjort det själva. De bidrar med varor att importera, kunskap om hur man kultiverar plantor, analysunderlag för att få sina varor godkända, och hjälper till att sätta upp den anläggning som Stenocare har tagit in pengar för att bygga. Detta sänker risken enormt för att Stenocare ska misslyckas rent operationellt, då återstår bara att man ska lyckas med marknadsföring och försäljning vilket Stenocare har en klar fördel genom att vara först på marknaden.

Kort genomgång av bolaget och dess produkter.stenocare-drops-investacus-analys.png

Först vill jag säga att jag är långt ifrån någon cannabis-entusiast eller någon expert på cannabis.

Det jag har läst till mig är att medicinsk cannabis har potential för lindra värk, bota sjukdomar, minska symptom och hjälpa patienter under behandlingen så de kan återhämta sig snabbare. Dessa är bevisade påverkan som cannabis har och är dom främsta orsakerna till varför en läkare skriver ut Stenocares cannabisolja till sina patienter.Områden som Medicinsk cannabis kan hjälpa Stenocare Investacus

Idag tillåter den danska läkemedelsmyndigheten att skriva ut cannabis olja till tre olika sort sjukdomar.

  • Cancer
  • Smärta
  • Multipel skleros (MS)

Detta är bara tre områden som medicinsk cannabis kan vara användbart inom, som du kan se här bredvid. Det finns som du förstår enormt mycket mer områden då medicinsk cannabis kan komma att användas emot andra åkommor. Det öppnar upp för många andra marknader där medicinsk cannabis kan hjälpa människor med deras åkommor, med väldigt få bieffekter (som vi är medvetna om).

Men av allt jag har läst så är medicinsk cannabis långt ifrån vad rekreationell cannabis är, så om du vill göra någon moralfråga om att cannabis är en drog eller inte så rekommenderar jag dig att läsa på om historien om alkohol och hur vi tyckte det var olagligt innan det blev lagligt.

Ägare situationen

I memorandumet så kan man se en fördelning av hur stor ägarandel som de större aktörerna äger i Stenocare. Canntrust, Steno, Prana, och MS Kjaer är alla uppbundna av ett lock up-avtal för de kommande 12 månaderna där de måste behålla minst 90 % av sitt innehav. Det mest betryggande är att Canntrust är största ägaren i Stenocare då deras samarbetet är förankrat i att om de går bra för Stenocare så gynnar det Canntrust, men även öppnar det upp för uppköpsmöjligheter av just Canntrust. Men det gör också så att det gör det svårt för någon annan aktör ska kunna köpa ut Stenocare från börsen.Ägarförhålladena Stenocare analys Investacus.png

Nyckelpersoner

Ledning

Detta bildspel kräver JavaScript.

Styrelse

Detta bildspel kräver JavaScript.

Egentligen är det lite svårt att säga om bolaget har en kompetent ledning och styrelse, dom har mycket erfarenhet inom sitt område men eftersom medicinska cannabis är ett nytt ämne så är det ingen som har kunskap från branschen Stenocare verkar på. Överlag har de lyckats inom sina områden och gjort det på en hel del områden så dom verkar ha bredden för att lyckas inom de områden de verkar. Dock kollar jag i princip bara om de uppfyller citatet Warren Buffett har sagt angående management; ”I always invest in companies an idiot can run, because one day one will”. Även så har det som sagt stöd av Canntrust så det operativa inom bolaget kommer nog gå relativt smärtfritt, medans det som dom måste klara själva är att matcha ihop det Canntrust gör och vad den danska läkemedelsmyndigheten föreskriver. Den kulturkrocken tror jag ledningen och styrelsen klarar av, helst med tanke på att Danmark har tendenser till att vara lokalpatriotiska.

Genomgång om bolagets produkt/tjänst hur den funkar i teorin och praktiken.

Cannabisoljor innehåller två ämnen CBD och THC som har effekter på kroppen. Lättast kan man säga att dessa produkter sätter igång kroppens egna produktion av CBD som vi har naturligt i kroppen, detta är det lugnande medlet i medicinska cannabis som får en människa att bli lugn. CBD är receptorer som vi har i kroppen redan, dom flesta i hjärnan och därför kan CBD påverka områden i hjärnan för rörelse, smärta, känslor och humör, tänkande, minnen och en hel del andra funktioner. Det är därför CBD kan användas för en så stor variation av sjukdomar. Som exempel på åkommor CBD kan hjälpa till med kramper, inflammationer, smärta, mentala sjukdomar, IBD, illamående, migrän, depression, och ångest.

THC är det russkapandet ämnet i cannabisolja och även det ämnet som man skulle kunna få långsiktiga bieffekter som det kan pratas om när man nämner cannabis, dock är det inte så troligt att få det av medicinsk cannabis då cannabisolja innehåller en tiondel av vad cannabis som man använder reakretionellt. Exempel på sjukdomar som THC kan hjälpa med smärta, muskel spänningar, glaukom, sömnlöshet, låg aptit, och ångest.

Marknaden som bolaget verkar på.

Idag verkar Stenocare på bara den Danska marknaden och inom medicinsk cannabis som får endast ges ut baserat på recept som läkaren skriver ut till patienten, detta är under förutsättningen att läkaren har testat alla andra alternativ innan de ordinerar ut medicinsk cannabis.

Stenocare tittar också på andra marknader i Europa, men det är något som de kommer fokusera på inför 2019 då många länder inte tillåter export har Stenocare en fördel genom att vara nära marknaden och slippa ha sina varor i karantän tills de kan börja säljas.

Risker för bolaget

Politisk är absolut den största risken i Stenocare då denna legalisering är en prövoperiod i några år framåt, samtidigt är det den Danska regeringen som har visat på mest progressivitet med att öppna upp för import, försäljning, kultivering, producering, ompaketering, och export till andra länder. Risken finns där men om det tar fart på den danska marknaden och läkemedelsverket inte kommer ut med något uttalande som säger att medicinsk cannabis är farligt i något perspektiv, men med tanke på hur mycket information som Medicinsk Cannabis visar sig vara bättre än till exempel opiater för smärtstillande. Men med tanke på att de är på EUs agenda om att godkänna medicinsk cannabis för EUs medlemsländer.

Risker för att Stenocare ska misslyckas operationellt gällande produktion, marknadsföring och försäljning ser jag inte lika farligt i med samarbetet med Canntrust och för att Stenocare har 100 % av marknaden för cannabisolja. Då är det bara marknadsandelar och konkurrensen att ha i åtanke, men det ligger i mina estimat att de ska få konkurrens men fortfarande vara marknadsledare med en marknadsandel i Danmark på 25 %.

Värdering

Att värdera Stenocare har inte varit en enkel match, vi har ett bolag som inte har någon rapporterad omsättning, EBIT, eller vinst. Även så finns det inget info om hur stor marknaden den är i Danmark eller Europa, så du kanske förstår att denna värdering är ett minfält av antaganden som kan gå fel. Antaganden är taget ifrån estimeringen av marknaden från Canada Cannabis Report (finns längre ner), estimering av marknaden som Stenocare själva har gjort, marginaler är taget från Canntrust (eftersom Stenocare har satt upp verksamheten efter Canntrust instruktioner) och antagande om värderingnycklar är antagna från mitt peers table som är längre ner. Jag har försökt att hålla värderingsnycklarna låga, vilket är magstarkt att säga när värderingen innehåller ett P/E på 75 men om man sätter det i relation till vad de Kanadensiska bolagen värderas till där det högsta är 1102 och lägsta positiva 9,3. Snittet är 30 men för alla bolag med ett positivt P/E är det 226.

Stenocare market Investacus.png

Market value och antal kunder är antaget från hur stor marknaden och hur många kunder Kanada hade under sitt första året då det var lagligt att sälja Cannabis, sen genom den penetration som Canada hade applicerat på den Danska marknaden.

Stenocare PS valuation. Investacus

stenocare-p-over-ebit-valuation-investacus.png

stenocare-pe-valuation-investacus1.png

Nedan kan du se min sammanställning från Börsdata på de bolag som håller på med medicinsk cannabis (en del håller på med båda och det är säkert en som är bara reakretionell också) och vad deras värdering är till P/S-talet då det är det vettigaste nyckeltalet att värdera bolaget på ett så här tidigt stadie. Längre ner kan du ladda ner min excel med datan som jag har tagit från Börsdata.

peers-e1541964170603.png
Bild X:Peers P/S värdering

Excel med peers.

Projekt Phoenix

Som en option i Stenocare finns det även projekt Phoenix där dom siktar på Europa, enligt deras egna beräkningar får dom till att marknaden i Europa är värd 30 miljarder DKK.

Ni kan se antaganden i bilden nedan, jag har försökt hålt dom låga för att kursen inte ska sticka iväg för mycket och för att ha så stor säkerhetsmarginal som möjligt. Lägg märke till att detta är värderingen på bolaget 2021 då Stenocare själva tror att den europeiska marknaden är värd 30 miljarder DKK. Ta detta som en fingervisning om potentialen och inte en riktkurs.

 

Riktkurs

Min egna riktkurs är 30 DKK just nu och den kan revideras fort då Stenocare har rapport den 21a november. Förhoppningsvis så får man lite referens gällande försäljning och marginaler då.

Mer info

Motley fool – invest in Cannabis stocks

Canada Cannabis Report

Stenocare memorandum

Disclaimer: Jag äger aktier i Stenocare och har i avsikt att köpa fler aktier i Stenocare. Att investera i finansiella tillgångar är alltid förenat med risk, gör alltid din egna analys.

Investacus Saverajus


2 reaktioner på ”Bolagsanalys – Stenocare

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s