Nyckeltal – Lönsamhet

Viktiga nyckeltal för ett bolag är deras lönsamhet, den visar hur effektiva bolagen är på att använda sina resurser historiskt och emot sina konkurrenter. En stor skillnad i lönsamhets nyckeltal kan ge indikation på hur balansräkningen är finansierad, vallgravar, skalbarhet, effektivitet i resursanvändande, hur stora investeringar är, och osv. Lönsamhet kan ge enormt mycket information när man börjar kolla på dem i olika perspektiv och jämför de olika nyckeltalen med varandra.

Avkastning på eget kapital (Return on equity) [ROE]

Avkastning på eget kapital = Vinst / eget kapital

ROE är det avkastningsmått som visar hur mycket bolaget får ut i relation till det egna kapitalet. Om denna skiljer sig enormt ifrån ROA ska man kolla på hur mycket skulder bolaget har i sin finansiering.

 

Avkastning på sysselsatt kapital (Return on capital employed) [ROCE]

Avkastning på sysselsatt kapital = EBIT / (eget kapital + räntebärande skulder)

ROCE visar hur mycket avkastning man får av det faktiskt sysselsatta kapitalet, sysselsatt kapital definieras olika beroende på källa men jag definierar det som eget kapital och räntebärande skulder för att de är finansieringen för större tillgångar som företaget använder. Använder man bara skulder får man med såna saker som pensioner, vilket inte är så relevant i sammanhanget. Om ROCE skiljer sig mycket ifrån ROE så vet man att bolaget har en stor del långsiktiga skulder i sin balansräkning.

 

Avkastning på tillgångar (Return on assets) [ROA]

Avkastning på tillgångar = Vinst / tillgångar

ROA visar på avkastningen i förhållande till de totala tillgångarna, vilket visar på hur bra bolaget är på att få ut värde ur sina tillgångar. Skiljer detta mott sig emot ROE stort betyder de att bolaget har mycket skulder.

 

Avkastning på investerat kapital (Return on invested capital) [ROIC]

Avkastning på investerat kapital = NOPAT* / (tillgångar – kassa)

ROIC visar på avkastningen i förhållande till det investerade kapitalet, vinsten i ROIC räknas från NOPAT. Detta nyckeltal visar på effektiviteten i de tillgångar som arbetar (tillgångar minus kassa) och NOPAT som inte tar hänsyn till finansieringskostnaderna. Detta är ett nyckeltal som är finansieringsneutralt, vilket gör att de inte påverkas beroende på om tillgångarna är finansierade via eget kapital eller skulder.

 

Bruttomarginal (Gross margin)

Bruttomarginal = (Omsättning – kostnad sålda varor eller tjänster) / Omsättning

Bruttomarginal visar hur mycket bolaget har i förhållande till omsättningen efter att man har betalt kostnaderna för att sälja sälja varorna eller tjänsten. En hög bruttomarginal visar ofta på skalbarheten i en produkt eller tjänst.

 

EBITDA**-marginal (EBITDA margin)

EBITDA-marginal = EBITDA / Omsättningen

EBITDA-marginalen visar på hur mycket bolaget har kvar efter att alla kostnader är dragna förutom räntor, skatt, avskrivningar och nedskrivningar i förhållande till omsättningen. EBITDA är känt från Warren Buffett och Charlie Mungers som bullshit earnings, för att man justerar för att ta bort kostnaden av tillgångar. Vilket jag håller med är bullshit då det är de tillgångarna som driver det största värdet och varför skulle man då justera bort dessa tillgångars kostnader? Det finns ett tillfälle då det är vettigt och det är om bolaget har gått igenom en stor investeringsfas nyligen, vilket medför en hel del kostnader i D och A. Men då bara i jämförelse syfte inget annat.

 

EBIT***-marginal (EBIT margin)

EBIT-marginal = EBIT / Omsättning

EBIT-marginalen visar på hur mycket bolaget har kvar efter att alla kostnader är dragna förutom räntor och skatt i förhållande till omsättningen. EBIT-marginal är bra att titta på för att de är finansieringsneutralt och skatteneutralt, två bolag kan ha samma EBIT-marginal men helt olika vinst-marginal pga skattetrycket och hur bolagen finansierar sig skiljer sig åt.

 

EBT****-marginal (EBT margin)

EBT-marginal = EBT / Omsättning

EBT-marginal visar på hur mycket bolaget har kvar efter att alla kostnader är dragna förutom skatt i förhållande till omsättningen. EBT-marginal visar samma som EBIT-marginal fast bara ännu tydligare hur stor påverkan skatt har på bolagets vinst.

 

Vinstmarginal (Profit margin)

Vinstmarginal = Vinst / omsättning

Vinstmarginal visar hur mycket ett bolag har kvar efter att alla kostnader är dragna i förhållande till omsättningen. Vinstmarginalen är det lönsamhetsmått som är enskilt viktigast, det är detta som tillfaller ägarna i slutet av året och även det som finansierar ytterligare investeringar utan att ta in nytt kapital.

 

 

*NOPAT (Net Operating Profit After Taxes). Beräknas EBIT*(1-skatten).

**EBITDA (earnings before interest, taxes, depreciation and amortization) = vinsten före räntor, skatt, och avskrivningar. (Depreciation är avskrivningar på materiella tillgångar och amortization är avskrivningar på immateriella tillgångar)

***EBIT (Earnings before interest and taxes = Vinsten före ränta och skatt)

****EBT (Earnings before taxes = Vinsten före skatt)

 

Investacus Saverajus


2 reaktioner på ”Nyckeltal – Lönsamhet

  1. Toppen förklaring! Tack för du tar dig tiden att sammanställa användbara nyckeltal.
    A i EBITDA står väl för amortering (amortization) och inte avskrivning?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s