Bokslut 2018 – Året då likviditeten betala sig

Året i korthet

2018 var året då vollan kom tillbaka och året då börsen vände neråt, ett år som varit präglat av ett makrofokus i många hänseenden. Trumpen har haft spotlighten i år och hans tweets har verkligen kunnat påverka marknaden från dag till dag. Jag personligen är inte duktig på makro och även inte så intresserad i det, då jag investerar i bolag som jag tror kommer ge an avkastning över en överskådlig tid från att jag har investerat. Men jag ignorerar inte makro helt utan har koll på de delar av makroekonomi som kan påverka värdering, ekonomisk tillväxt och investeringsflöden. Vi har gått in i en tid då FED och ECB inte är lika aggressiva i sina ekonomiska lättnader än förut, jag ska gå in på det i ett eget inlägg sen och förklara vad det har för påverkan på mitt investerande.

På det personliga planet har det ekonomiskt varit ett bra år då jag har börjat jobbat heltid får in bra mycket mer än vad CSN gav. Så själva sparandet håller en bra nivå nu och tanken är att hålla samma nivå och så klart försöka öka den så länge det går.

2018 har varit ett tungt år mentalt och på många andra sätt, men portföljen har varit helt opåverkad och jag tycker att jag själv har kunnat hålla huvudet kallt och gjort välavvägda beslut. Tycker också det syns i portföljerna. Låt oss gå till vad vi är här för.

Förvaltningen

Jag tycker att det är viktigt att jämföra hur förvaltningen har varit i förhållande till kostnaden, för tar det för mycket av avkastningen kan det vara bra att lägga mer fokus på att nyttomaximera köp och sälj. För idag skiter jag lite i det (om det inte är hutlöst som när man köper aktier från marknader Avanza inte har på plattformen) då jag tycker det är vettigare att fokusera på att analysera aktier, även så är det roligare.

Att ligga på en kostnad 0,22% i förhållande till hur stor portföljen var vid utgången av året känns helt okej, då det är ungefär kostnaden av en passiv fond hos storbankerna kostar. Kan jag hålla mig på denna nivån och förhoppningsvis sänka den när summan pengar växer till sig så kommer det bli svårt att argumentera för att köpa fonder eller låta någon annan ta över förvaltningen. Bortsett från att tiden kanske gör att jag vill lämna över det till någon annan, så jag kan fokusera på annat.

kostnad-statestik.png

Prestation

Jag har i år börjat följa upp och kolla på varje position jag har realiserat, även följt upp hur de har gått efter för att kolla om jag gjort både entries och exits.

I med majoriteten av alla sålda positioner är positiva under året och att majoriteten av alla positioner är sedan negativa efter att jag har sålt, så har det varit lyckade köp och även vältajmade försäljningar. Kan inte säga mycket mer än att jag har börjat fått en känsla för börsen och när jag ska ta hem vinster, förhoppningsvis blir jag ännu bättre på det 2019.

63 % av de positioner jag har realiserat under har varit med positiv avkastning och 68 % av dessa positioner har bra exits så kursen har gått ner efter att jag har sålt positionen. Detta är skönt för mig att veta då jag kan lita på min förmåga att ta position och gå ur positioner i majoritet rätt, nu är det så klart bortsett från sizen.

realiserade positioner 2018 investacus saverajus

Utdelning

Utdelning är något jag följer mindre och mindre, men det är fortfarande kul att se hur staplarna växer och växer. Året såg ut så som nedan och även så ligger prognosen för 2019 med.

utdelningar 2018 investcus saverajus

Ökningen i utdelningar får jag se som ett tecken på att portföljen växer på som den ska, även så är väl den avtagande tillväxten i utdelningar ett tecken på att jag inte fokuserar på utdelningar lika mycket utan att jag fokuserar på avkastning.

utdelningar per år 2018 investacus saverajustillväxt i utdelningar 2018 investacus saverajus

 

 

 

 

 

Avkastning

Portföljen

Som rubriken säger så är 2018 året då min likviditet i portföljen har lönat sig, jag har trots den höga likviditeten (som lägst har den varit på 35 %) lyckats avkasta mer än jämförelse index. Men det bästa med likviditeten är att jag inte har hängt med index ned lika mycket när det har gått ner, jag ska nog lägga till att jag har haft tur med timingen när jag öka likviditeten till 50 %.

portföljen 2018 investacus saverajus

7,63 % ses som ett bra år jämfört med hur alla andra index har klarat sig, men tanke på planen som jag har om att avkasta 10 % per år så är det ett litet tapp. Men som sagt det ska vara 10 % per år och inte varje år, så något år framöver så kommer jag förhoppningsvis kunna kompensera årets tapp med högre avkastning.

Portföljen utan räntor

portföljen utan räntor investacus saverajus

Jag gillar att kolla på hur avkastningen skulle vara i fall jag hade 100 % aktier då det säger mer om hur lyckad jag är i förvaltningen och avkastningen med räntor säger mer om min allokering varit rätt. Det som jag är mest bekväm med är att jag har lyckats avkasta så här bra när jag bara tittar på min aktieexponering, för mig kan det vara läskigt att gå all in med hela kapitalet i aktier därför ger detta mig trygghet att klara avkasta fast marknaden går dåligt. Sen är det så klart att historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning, men jag tror ändå att min förmåga has bevisats för mig själv nu.

Deadpool

deadpool 2018 investacus saverajus

Inte så mycket har hänt i Deadpool portföljen under året utan jag låter dem bara ligga där än så länge, har inte gjort någon vidare analys då jag tror aktier som är förhoppningsbolag kommer att få det svårt att finansiera sin framtid. Men efter som jag tror på dom 6 stycken jag har i portföljen ska jag låta dem löpa.

Saverajus

saverajus 2018 investacus saverajus

I Saverajus-portföljen har det hänt väldigt mycket, men det är också tanken att det ska vara mycket aktivitet i portföljen då det kan vara enorma drawdowns i bolag inom tillväxt. Men även så är det när en lågkonjunktur kommer så brukar tillväxtaktier drabbas värst så det ligger i planen att styra allokering mellan tillväxt och värde. Om 2019 blir som jag tror med all likviditet som ska bort pga alla kvantitativ lättnad ska dras tillbaka från marknaden, så tror jag att Saverjus portföljen kommer att allokeras upp för att lägga mer fokus på sånt som växer snabbt när vi väl börjar komma tillbaka i en högkonjunktur. Avkastningsmässigt håller sig portföljen okey med tanke på det som den jämförs emot, men det är fortfarande inte så bra som jag vill portföljen ska avkasta per år.

Investacusinvestacus 2018 investacus saverajus

Investacus-portföljen har gjort det den ska i en marknad där jämförelse index har gått ner, behållit värdet och gått plus. Fokus i Investacus-portföljen är att äga bolag som har stabila produkter oavsett marknadsförhållanden och ett kassaflöde för bolaget själv och för mig (utdelning) i ur och skur. Genom detta hoppas jag att Investacus-portföljen uppnår en stabil avkastning i alla börsklimat. 2018 klara jag det och hoppas jag kommer klara det 2019 också.

Mål uppföljning

vägen mot målet 2018 investacus saverajus

I med att målet är att uppnå en viss ekonomisk oberoendehet och jag har nu hållit på i några år så kan det vara bra att följa upp hur det går enligt planen. Som det ser ut nu så växer portföljen på bättre än vad jag estimera när jag började (årsavkastningen på 8%) mycket tack vare att insättningarna varit större än förut pga heltidsjobbet men också för att jag har lyckats avkasta mer än 8 % de senaste åren. Så som det ser ut nu skulle jag kunna sluta jobba helt 2043 det vill säga när jag är 51, men med tanke på löneförhöjningar osv. så bör det går snabbare men jag skulle uppnå det ändå med nuvarande situation.

2018 var högt och lågt beroende på vad man tittar på för mig, men det jag tar med mig mest är alla nya bekantskaper jag har fått genom finanstwitter och för dom är jag evigt tacksam. Tack alla för ett otroligt 2018, nu är det bara framåt som gäller !

I med de orden avslutar jag med att citera världens största förlust 2018, vår allas drömmakare Stan Lee. Rest in piece.

Excelsior! 

Investacus Saverajus


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s