Buy & hold är ingen prinsesshistoria

Många snackar om att man ska köpa och behålla, buy and hold som många säger. Troligen är uppkomsten till detta ett mantra för att vanliga småsparare inte ska göra för många transaktioner, det har ofta blivit att småsparare äter upp sitt kapital genom att betala mycket transaktionsavgifter för deras transaktioner. Så ett sätt att sänka dessa transaktionsavgifter är genom att göra mindre transaktioner.

I med vi inte gör någon avkastning genom att ligga utanför marknaden så är det nästan alltid vid varje givet slumpmässigt tillfälle bättre att ligga i marknaden än utanför.

Så slår vi ihop dessa två förenklade regler om marknaden för en småsparare så blir det lätt att man ska köpa och sen behålla. Detta är min tro på hur det har kombinerats ihop till en lite förenklad regel om hur man ska agera på marknaden, detta är bolag som säljer tjänster och produkter till privatpersoner, företag och statliga företag så detta är något som ändras konstant. Titta bara på listan här nedan för att se hur mycket som har ändrats.

2018 Mcap 2008 Mcap 1998 Mcap
Microsoft 780 Exxon Mobil 406 Microsoft 271
Apple 748 PetroChina 259 General Electric 258
Amazon 735 Wal-Mart 219 Exxon Mobil 172
Alphabet 728 China Mobile 201 Royal Dutch Shell 164
Berkshire Hathaway 499 Procter & Gamble 184 Merck 154
Facebook 375 ICBC 173 Pfizer 148
Tencent 375 Microsoft 172 Intel Corporation 144
Alibaba group 355 AT&T 167 The Coca-Cola Company 142
Johnson & Johnson 346 Johnson & Johnson 166 Wal-Mart 123
JPMorgan 324 General Electric 161 IBM 121
Källa:https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_public_corporations_by_market_capitalization#2008

Men det vi kan också se på dom här listan att vissa har varit med oss länge ändå, men den enda som har varit med oss hela vägen är Microsoft och de har även ökat i marknadsvärde med 187 %. Men notera även att deras marknadsvärde var lägre 2008 än 1998, vilket är lite lägligt att ta 10 och 20 år bakåt då 1998 var ett år innan IT-yran drog med alla IT aktier och 2008 var i finanskrisen. Men detta visar ändå på att det händer rätt mycket under tiden även i ett bra bolag.

Men har du valt att inte tima marknaden eller allokera olika i sin aktieexponering så är det fine att ligga fullinvesterad. Men det jag vill komma till är att man kan inte bara köpa och behålla, för bolag är ibland sämre bolag pga. marknadsförändringar, teknologiska framsteg, dålig management och en drös andra saker kan göra att bolag tappar i värde eller upphör att existera.

Det jag istället skulle säga att alla bör göra är att köpa ett bolag på en tes och sen jobba på att följa om bolaget uppfyller denna tes kontinuerligt, förslagsvis vid rapporter och om man inte vill köra varje så i alla fall halvår och helårs rapporter. Jag kallar det själv ”buy and continously evaluate”. Vad ska tes då vara? i med att det finns egentligen bara 3 sätt att skapa avkastning i ett aktieköp (ett inlägg som förklara djupare var avkastningen kommer ifrån) multipelvärderingsökning, vinsttillväxt och utdelningstillväxt, om din tes inte innefattar att dessa bör öka så priset på aktien går ut så ska du nog sälja och hitta en ny tes.

Men viktigaste av allt köp inte och tro att man bara behöver göra det för att öka värdet på din portfölj över tid, det finns inga gratis luncher inom finans och om du inte har tid att verifiera dina tes på en kontinuerlig basis så bör du nog sikta in dig på fonder alternativt investmentbolag (jag anser de vara mer som aktiva fonder).

Investacus Saverajus


3 reaktioner på ”Buy & hold är ingen prinsesshistoria

  1. Snyggt inlägg som vanligt Investacus. Håller särsklt med om det där med fonder och investmentbolag på slutet. Jag ser investmentbolag som en bättre typ av fond. Investor är en Sverigefond och Svolder är en småbolagsfond.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s