Nyckeltal – Värdering

Nyckeltalen som antagligen har mest bäring på i fall en investering i aktier bli bra eller inte. Då det finns två delar av en investering i ett bolag, hur bolaget presterar och värderingen på hur bolaget presterar. Nu ska vi kolla på värderingsnycklarna som ett bolag kan värderas till men det är också ett sätta att sätta resultatmått och kassaflöden ställt mot värderingen. Alla nyckeltal har sina fördelar och nackdelar, även så har de olika verkningsgrad beroende på hur mycket marknaden fokuserar på dom. Till exempel skulle jag säga att P/E får mycket mer fokus än vad EV/EBIT eller EV/EBITDA får.

 

P/E

P/E = Pris per aktie (aktiekurs) / Vinst per aktie

P/E talet visar pris per aktie genom vinst per aktie. Detta ger en värdering för den vinst bolaget genererar, man kan också se det som att det tar X år att generera vinst för att återbetala värderingen. 15 i P/E tal skulle göra att det tar 15 år att få pengarna tillbaka om vinsten är den samma i 15 år. Vad P/E talet bör vara på ett bolag är omöjligt att säga vilket P/E-tal ett bolag ska ha då det beror på saker som förväntad vinsttillväxt, vilken moat bolagen har och så vidare. Här fingertoppskänslan kommer in som en investerare bör ha när de är redo att betala en viss P/E multipel.

 

PEG

PEG = (P/E) / vinsttillväxten

PEG-talet är P/E-talet delat med vinsttillväxten. PEG-talet kan ge en fingervisning om hur vettigt P/E-talet är i relation till vinsttillväxten, ett PEG-tal på 1,5 och över ska enligt Peter Lynch visa på att ett tillväxtbolag är för dyrt. Men då kommer frågan om vilken vinsttillväxt väljer man? Man kan välja flera och här måste du välja själv.

 

P/S

P/S = Pris per aktie / Omsättning (sales) per aktie

P/S-talet är till för att värdera bolag som inte har någon vinst, så man får värdera bolaget i relation till deras vinst. Multipel som man ska betala för ett bolag är svårt att säga då bolaget kan vara i olika faser, de kan vara precis i tillväxt-fasen, start-up fasen eller innan lönsamhetsfasen och så vidare. Så vilket P/S-tal du ska betala för ett bolag innan de har uppnått en vinst måste sättas i relation till den fas bolaget är i.

 

P/B

P/B = pris per aktie / bokfört värde per aktie

P/B-talet visar värderingen i relation till dess bokförda värde. Detta nyckeltal funkar bäst för icke-tillverkande bolag så som banker, försäkringsbolag skogsbolag och fastighetsbolag. Det kan även funkar för icke-tillverkande bolag när man kollar är bolag så kallade net-nets, att de värderas lägre än sina tillgångar.

 

EV*/EBIT**

EV/EBIT = Enterprise value / EBIT per aktie

EV/EBIT visar värderingen i enterprise value mot EBIT, detta ger en värdering som är neutral till dess skuldsättning. Därför kan det vara ett nyckeltal när man jämför två bolags värderingar bättre än till exempel P/E-talet.

 

EV/EBITDA***

EV/EBITDA = Enterprise value / EBITDA per aktie

EV/EBITDA visar värderingen  i enterprise value mot EBITDA, detta nyckeltal är ännu mer avskalat då man tar bort alla kostnader för investeringar samtidigt som det är neutralt för skuldsättningen. Om man har två bolag som man ska jämföra där den ena har mycket mer investerat mot det andra bolaget, så kan EV/EBITDA multipel vara bättre att jämföra två bolag emot varandra än andra värderingsmultiplar. Även kan denna multipel vara bra att jämföra med EV/EBIT för att hitta saker att analysera mer, för om värderingen i EV/EBIT och EV/EBITDA skulle då bero på stora skillnader i avskrivningar och nedskrivningar.

 

EV/S

EV/S = Enterprise value per aktie / Omsättning (sales) per aktie

EV/S visar värderingen i enterprise value mot omsättningen, detta nyckeltal används som P/S-talet för bolag som inte har börjat göra en vinst men är samtidigt justerat för skuldsättningen.

Kassaflöde får mycket mindre fokus än vad vinst får men man bör ändå sätta värdering i relation till värderingen, då kassaflöde är en del vital del av företagets finansiella kretslopp. Ett bolag som kan generera vinst men inte ett kassaflöde kommer att ha ett problem med likviditet och investeringar i framtiden. Därför har jag lagt några värderingsnycklar som utgår från olika kassaflöden istället för olika resultat från resultaträkningen.

P/FCF

P/FCF = Pris per aktie / Fritt kassaflöde (Free cash flow)

P/FCF visar värderingen i relation till det fria kassaflödet.

 

P/OCF

P/OCF = Pris per aktie / operativt kassaflöde (operativ cash flow)

P/OCF visar värderingen i relation till det operativa kassaflödet.

 

EV/FCF

EV/FCF = Enterprise value per aktie / fritt kassaflöde

EV/FCF visar enterprise value i relation till det fria kassaflödet.

 

EV/OCF

EV/OCF = Enterprise value per aktie / operativt kassaflöde

EV/OCF visar enterprise value i relation till det operativa kassaflödet.

 

*Enterprise value = Värdet av stamaktier + värdet av preferensaktier + marknadsvärde av skulderna + minoritetsintressen – kassa och liknande

**EBIT (Earnings before interest and taxes = Vinsten före räntor och skatt)

***EBITDA (earnings before interest, taxes, depreciation and amortization) = vinsten före räntor, skatt, och avskrivningar. (Depreciation är avskrivningar på materiella tillgångar och amortization är avskrivningar på immateriella tillgångar)

 

Investacus Saverajus


2 reaktioner på ”Nyckeltal – Värdering

  1. Vilket bra inlägg! Tackar för detta.

    Inte läst eller besökt din blogg tidigare, får uppenbarligen börja med det.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s