PESTEL – en analysmodell för omvärldsfaktorer

PESTEL är en modell för att komma ihåg vilka omvärldsfaktorer som man bör ta i beaktning gällande bolag och branscher, sen är vissa mer påverkande än andra beroende på företag och bransch.

Den är egentligen väldigt enkel i form att varje aspekt man ska ta i beaktning är en bokstav i PESTEL, vilket menar att enligt PESTEL ska man kolla på den Politiska, Ekonomiska, Sociala, Tekniska, Miljö (Enviroment) och Legala omvärldsfaktorerna.

Politiska

Det politiska landskapet kan kanske helt ändras inom kort eller så ser man att politiken kommer att vara stabil som den är nu, båda scenarierna bjuder på risker men också möjligheter. Sverige har haft en stabil politisk situation i många år och vid dom tillfällena det har skiftat över till en mer icke företagsvänlig miljö så har det oftast tystat med nästa val eller någon annan händelse. Mer ostabila länder som byter ledare väldigt ofta som sen får stabilitet genom att den sista diktator störstas och inför demokratiska val.

Ekonomiska

Ekonomiska förutsättningar kan ändras och i denna ändring kan det komma tillfällen som man ska se upp med eller ta tillvara på. Några klassiska är ökande samhällsklasser, förändring i arbetslöshet, inflation och andra typiska makroekonomiska aspekter som ändras.

Sociala

Sociala aspekter har blivit mer och mer viktiga i dagens läge, troligen främst genom sociala medier som gör att det är lättare att hitta personer som tycker lika och kan då lättare komma ihop som grupp för att föra en talan än det var innan. Det roligaste är att största snackisen om sociala medier branschen är att frågan om privatliv. Socialt engagemang har blivit en större och större del av riskerna med bolag idag, men för dom bolag som är långt fram i det sociala finns det en edge i att vara den fördelaktiga partnern i affärer.

Tekniska

Tekniska aspekter är vad jag skulle kunna summera ner till teknikskiften. En stor sån som man skulle ha koll på var uppfinnandet av smartphone, elektroniska miniräknare, digitala kameror och kanske mer uppenbart idag elbilen, skifferolja, kvantdatorer, ML, AI och massor av andra tekniker som anses vara morgondagens ledande teknik. Men sen bör man också kolla på den specifika marknaden i fall de händer teknikskiften ofta eller hur ett teknikskifte från en bransch kan påverka nästa bransch. Till exempel har smartphonen gjort att bankbranschen kommer mest kontakt med sina kunder via mobilen än det traditionella kontoret.

Miljö (Environment)

Miljö är något som påverkar oss alla och vi blir mer och mer medvetna om hur vårt liv påverkar miljön. Det skapar krav på de produkter och tjänster vi använder idag för att kunna vända denna trend så vi inte förbrukar vår jord och resurser innan den blir obeboelig. Här finns det en hel del drös med risker kopplade till nästan alla branscher både på gott och ont. Vissa branscher behöver helt se över sitt materialval till exempel och vissa branscher kan få helt nya kunder för att de kan erbjuda miljövänliga materialval.

Legala

Legala aspekter refererar så klart till lagar och förordningar. De kan helt ändra förutsättningarna för en bransch över en natt, men kan också vara det som skyddar en bransch och bygger upp vallgravar emot nya konkurrenter. Bara att ta som exempel så ändra MIFID2 om helt för vilka produkter som finansiella institut får sälja eller inte, vilket har tagit bort många populära produkter för sparare att spara i. Därför bör man alltid när man titta på marknaden se om det ligger några legala ändringar framåt för att kunna utvärdera marknadens potential framåt.

Som sagt är dessa 6 aspekter något man ska ha med sig när man kollar på ett bolags marknad eller när man bara kollar på en marknad för att utvärdera dess risker och möjligheter framåt. Alla behöver inte grundligt gå igenom men man bör reflektera över alla för att göra någon 80/20 avvägning och välja dom som påverkar mest riskerna och möjligheterna.

Tidigare skrev jag ett inlägg om Porters kraftmodell för att göra en analys om konkurrerenskraftiga ett bolag/bransch är, vilket i regel är en analys för att hitta vallgravar i ett bolag emot kunder, konkurrenter, leverantörer, nya aktörer och substitut. Även har lagt in två till faktorer som jag har läst om som har lagts till som förslag i akademiska artiklar, dessa är kompletterande produkter och Staten/Lagar. Läs mer om Porters kraftmodell via länken.

Lycka till med analyserna !

Investacus Saverajus


2 reaktioner på ”PESTEL – en analysmodell för omvärldsfaktorer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s